Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

– Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά  (ICCCPO).

– Τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο ο παιδικός καρκίνος είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.

– Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται κατά 0.6% κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει αύξηση της συχνότητας κατά 25% τα τελευταία 40 χρόνια.

– Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί εξίσου σε βρέφη, παιδιά και έφηβους.

– Η διάμεση ηλικία ανάπτυξης καρκίνου στα παιδιά είναι η ηλικία των 6 χρόνων.

– Οι παιδικοί καρκίνοι συχνά προκύπτουν αιφνίδια, χωρίς να εκδηλώσουν πρώιμα συμπτώματα.

– Περισσότερα από 400.000 παιδιά ηλικίας 0 – 18 ετών κάθε χρόνο παγκοσμίως νοσούν από παιδικό καρκίνο, από τα οποία μόνο το 20% των παιδιών έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

– Στην Ελλάδα περίπου 400 παιδιά έως 15 ετών κάθε χρόνο προσβάλλονται από κάποιας μορφής νεοπλασία παιδικής ηλικίας.

– Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι στα παιδιά είναι η λευχαιμία, οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα λεμφώματα.

– Στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες περίπου το 90% των παιδιών και των εφήβων που πάσχουν από καρκίνο θεραπεύονται, σε αντίθεση με τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η ίαση επιτυγχάνεται μόνο σε ποσοστό 15-45%.

– Περισσότεροι από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά που νοσούν.

– Δεν είναι γνωστά τα αίτια του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής προσυμπτωματική διάγνωση (screening), ούτε να μπορεί να προληφθεί με τροποποίηση του τρόπου ζωής.

–  Μόνο στο 5 % των παιδιών που νοσούν αναγνωρίζεται οικογενειακή προδιάθεση ή  σαφής κληρονομική επιβάρυνση.

– Διεθνώς, η πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο αντιμετωπίζεται με βάση κλινικές μελέτες και ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

– Η θεραπευτική αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου βασίζεται σε ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα και περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, χειρουργική εξαίρεση όγκου ή/ και μεταστάσεων και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με τον τύπο και την σταδιοποίηση της νόσου.

– Με την έγκαιρη διάγνωση και τη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση 8 στα 10 παιδιά με καρκίνο επιτυγχάνουν πλήρη ίαση.

Share.
Exit mobile version