O Παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας εξηγεί στο DailyPharmaNews ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές από την λοίμωξη και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ο δεύτερος θάνατος παιδιού μέσα σε λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη, με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό B 19 (Parvovirus), έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλούς γονείς και έχει θέσει σε εγρήγορση τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους επαγγελματίες υγείας.

Η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 είναι μια κοινή παιδική ασθένεια, που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τους ενήλικες. Είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό νόσημα και εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και στενής επαφής.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, συρροές κρουσμάτων παρβοϊού B 19 καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια. Έως και 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση στην λοίμωξη μπορεί να μην είναι εμφανής.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η λοίμωξη

Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως, πυρετό, στομαχικές διαταραχές , πονοκέφαλο, ρινική καταρροή καθώς και ένα χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με χαστούκι στο μάγουλο. 

Στα παιδιά, το εξάνθημα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και μπορεί να κάνει κνησμό. Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό Β19 μπορεί να εμφανίσουν πόνο στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα χέρια, τους καρπούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους. 

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών

Όπως εξηγεί στο DailyPharmaNews ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, Παιδίατρος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, «για τα παιδιά και τους υγιείς ενήλικες, η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια και υποχωρεί χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, τα άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας όπως η αναιμία, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή η εγκυμοσύνη, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο πιο σοβαρών επιπλοκών.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις έγκυες γυναίκες καθώς η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής αναιμίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια. Επιπλέον, τα άτομα με διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος ή η μεσογειακή αναιμία διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών λόγω της επίδρασης του ιού στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. 

Διάγνωση της λοίμωξης

Οι περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης από παρβοϊό Β19 σε παιδιά και υγιείς ενήλικες υποχωρούν χωρίς την ανάγκη εκτεταμένης θεραπείας, με τα συμπτώματα συνήθως να βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. 

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Νταλούκας, « όταν οι γονείς έχουν ενδείξεις ότι το παιδί τους κόλλησε παρβοϊό – ειδικά μάλιστα εάν έχει υποκείμενες παθήσεις υγείας ή αντιμετωπίζει σοβαρά συμπτώματα υγείας – θα πρέπει να πάνε το παιδί στο γιατρό ώστε να υποβληθεί στις αναγκαίες εξετάσεις.

Η διάγνωση της λοίμωξης από παρβοϊό Β19 γίνεται συνήθως μέσω ενός συνδυασμού κλινικής αξιολόγησης και εργαστηριακών εξετάσεων. Ο Παιδίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα του παιδιού, το ιατρικό ιστορικό και θα το εξετάσει κλινικά. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα “χαστούκι” στο μάγουλο είναι συχνά ένα βασικό σημείο της λοίμωξης, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα παρόν. Ο Παιδίατρος μπορεί επίσης να αναζητήσει σημάδια αναιμίας, όπως χλωμό δέρμα, κόπωση ή δύσπνοια. 

Συνοπτικά, ένας συνδυασμός κλινικής αξιολόγησης και εργαστηριακών εξετάσεων είναι απαραίτητος για τη διάγνωση και τη διαχείριση της λοίμωξης από παρβοϊό Β19 στα παιδιά. Οι ειδικές εξετάσεις και η παρακολούθηση που απαιτούνται θα εξαρτηθούν από την ατομική κατάσταση του παιδιού και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του».

Παρβοϊός και μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του καρδιακού μυός, μπορεί να είναι μια σοβαρή επιπλοκή της λοίμωξης από παρβοϊό και μπορεί να παρουσιάσει απειλητικές για τη ζωή κλινικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής δυσλειτουργίας.

Τα παιδιά με μυοκαρδίτιδα παρβοϊού Β19 μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών ή σημεία καρδιακής ανεπάρκειας, τα οποία δικαιολογούν περαιτέρω καρδιακή αξιολόγηση.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή σοβαρότητα της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με τη λοίμωξη από παρβοϊό Β19 στα παιδιά, μια εξέταση για τροπονίνη μπορεί να βοηθήσει για την αξιολόγηση της καρδιακής συμμετοχής, την καθοδήγηση των αποφάσεων θεραπείας και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του παιδιού στη θεραπεία» τονίζει ο κ.Νταλούκας.

«Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορεί να υποδεικνύουν βλάβη στον καρδιακό μυ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας και την αξιολόγηση της σοβαρότητας της καρδιακής προσβολής σε παιδιά με λοίμωξη από παρβοϊό Β19.

Τα αυξημένα επίπεδα τροπονίνης μπορεί να βοηθήσουν στη διαστρωμάτωση του κινδύνου και στον προσδιορισμό της ανάγκης για συγκεκριμένες παρεμβάσεις ή θεραπείες».

Μέτρα πρόληψης

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για αυτή τη μόλυνση, αλλά μόλις μολυνθεί ένα άτομο, αναπτύσσει δια βίου ανοσία», επισημαίνει ο κ. Νταλούκας. «Η πρόληψη της μόλυνσης από παρβοϊό Β19 περιλαμβάνει ορθές πρακτικές υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή στενής επαφής με μολυσμένα άτομα και η μη κοινή χρήση τροφίμων ή ποτών. 

Είναι πολύ σημαντικό, στην περίπτωση που το παιδί σας αρρωστήσει, πάντοτε να συμβουλεύεστε τον Παιδίατρό σας, για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και κατάλληλη διαχείριση με βάση την κλινική εικόνα του παιδιού και τα συμπτώματα που παρουσιάζει» καταλήγει ο κ. Νταλούκας.

Share.
Exit mobile version