Πώς διαδόθηκε η τεχνολογία mRNA

To αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ ή αλλιώς mRNA ανακαλύφθηκε το 1961 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια. Η έρευνα για το πώς θα μπορούσε να χορηγηθεί το mRNA στα κύτταρα ξεκίνησε και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 και η δοκιμή του πρώτου εμβολίου mRNA έγινε σε ποντίκια στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο ιός SARS-Cov-2 και η πανδημία της Covid-19 έγιναν η αφορμή ώστε τα εμβόλια mRNA να χρησιμοποιηθούν ευρέως και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι είναι τα εμβόλια mRNA

Το mRNA είναι ένας τύπος μορίου που έχει την ιδιότητα να διαβιβάζει συγκεκριμένο σύνολο πληροφοριών στα κύτταρα προκειμένου να συνθέσουν τμήματα πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται από ορισμένους ιούς. Αυτό προκαλεί την απόκριση του ανοσοποιητικού για την καταπολέμηση μιας ιογενούς επίθεσης.

Αξιοποιώντας αυτού του είδους την τεχνολογία, οι επιστήμονες είχαν κατά καιρούς πειραματιστεί με την πιθανή χρήση του mRNA έναντι θανατηφόρων ασθενειών όπως η γρίπη, ο Έμπολα και ο SARS.

Εμβόλια mRNA vs. Παραδοσιακών εμβολίων

Τα παραδοσιακά εμβόλια χρησιμοποιούν εξασθενημένους ή αδρανοποιημένους νοσογόνους παράγοντες για να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένα μόρια που «διδάσκουν» τα κύτταρα να συνθέτουν ένα αβλαβές κομμάτι πρωτεΐνης που ανήκει σε έναν συγκεκριμένο ιό. Αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του παράγει αντισώματα, σχεδιασμένα να επιτίθενται και να καταστρέφουν την πρωτεΐνη του ιού.

Γιατί το εμβόλιο mRNA χρησιμοποιεί πρωτεΐνη

Η τεχνολογία mRNA χρησιμοποιεί ιική πρωτεΐνη επειδή ο ιός με όχημα την πρωτεΐνη εισέρχεται στον οργανισμό, προσκολλάται στο κύτταρο, αναπαράγεται και εξαπλώνεται. Τα εμβόλια mRNA μαθαίνουν τα κύτταρά μας να δημιουργούν αντισώματα ενάντια στα σωματίδια πρωτεΐνης, αποτρέποντας έτσι μια σοβαρή νόσηση.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA

Μέσω της mRNA τεχνολογίας τα κύτταρα λαμβάνουν την πληροφορία να δημιουργήσουν το ξένο σωματίδιο πρωτεΐνης, το οποίο εμφανίζεται στην επιφάνεια του κυττάρου. Η παρουσία της πρωτεΐνης ειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ενισχύσει την άμυνά του και να δημιουργήσει αντισώματα για να καταπολεμήσει αυτό που πιστεύει ότι είναι μια πιθανή μόλυνση. Ο οργανισμός μαθαίνει να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη του ιού ως εχθρό. Σε περίπτωση πραγματικής ιογενούς λοίμωξης, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πλέον έτοιμο να αποτρέψει σοβαρή ασθένεια.

Εμβόλια mRNA και Covid-19

Τα εμβόλια mRNA που στοχεύουν τον ιό SARS-COV-2 χορηγούνται στον μυ του άνω βραχίονα. Το mRNA εισέρχεται στα μυϊκά κύτταρα και δίνει οδηγίες να παράγουν «πρωτεΐνες ακίδας». Είναι ο ίδιος τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του συγκεκριμένου κορονοϊού. Ως αποτέλεσμα ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας και προστατεύεται από σοβαρή νόσηση. Για την πρόληψη της Covid-19 συνιστώνται ενισχυτικές δόσεις εμβολίων mRNA.

Το μέλλον των εμβολίων mRNA

Η επιτυχία που σημείωσε η νέα γενιά εμβολίων mRNA κατά της Covid-19, ανανέωσε το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τύπο εμβολίων και άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω κλινική έρευνα. Ο μηχανισμός λειτουργίας του εμβολίου mRNA παρέχει στους επιστήμονες τη βάση για την αντιμετώπιση κοινών αλλά και πιο σπάνιων ασθενειών με χρήση στοχευμένων βιολογικών θεραπειών ενώ παράλληλα αναπτύσσεται μια σειρά νέων τεχνολογιών για να ξεπεραστούν οι σχετικές προκλήσεις.

Share.
Exit mobile version