Τι ζητούν εκ νέου από το Υπουργείο Παιδείας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κωφών και Βαρήκοων Παιδιών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κωφών και Βαρήκοων Παιδιών της Κεντρικής Μακεδονίας σε νέα επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας ζητά την κατάργηση του χρονικού περιορισμού απόκτησης πτυχίου, την χορήγηση ακουστικών βαρηκοΐα και την απαλλαγή από δίδακτρα για Μεταπτυχιακές Σπουδές.
Τι αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κωφών και Βαρήκοων Παιδιών της Κεντρικής Μακεδονίας που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας:
«Ο Σύλλογος μας απέστειλε εκ νέου στο Υπουργείο παιδείας έγγραφο με αιτήματα σχετικά με την φοίτηση των κωφών -βαρήκοων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα:
1) Ανώτατη Διάρκεια Φοίτησης των Κωφών-Βαρήκοων Φοιτητών-Φοιτητριών.
Για τους φοιτητές με έτος εισαγωγής το 2021-22 και ύστερα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο άγχος στους κωφούς -βαρήκοους φοιτητές-φοιτήτριες, καθώς καλούνται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στον ίδιο χρόνο με τους υπόλοιπους ακούοντες συμφοιτητές τους χωρίς μάλιστα να τους παρέχεται η κατάλληλη τεχνολογική υποδομή (λογισμικό speech to text ,συστήματα FM κ.λ.π.) ή να γίνεται προσαρμογή της διδασκαλίας στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Η πανδημία επιβάρυνε την ήδη δύσκολη καθημερινότητα τους. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας δυσχεραίνει την επικοινωνία, καθώς αλλάζει την ένταση και την χροιά της φωνής και επιπλέον καλύπτει τα χείλη .Τη χρονιά που ξεκίνησε να ισχύει το ν+2 ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα Πανεπιστήμια. Οι κωφοί -βαρήκοοι φοιτητές -φοιτήτριες βρέθηκαν σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον καθώς η παρακολούθηση των μαθημάτων ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού όλοι φορούσαν μάσκα. Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει πολύ άγχος ,τρόμο, αγωνία και προκαλεί ανασφάλεια στα παιδιά μας. Ο κορονοϊός επηρεάζει ακόμη τη ζωή μας!
Επιπρόσθετα, σε πολλές σχολές δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου ή έγινε μερικώς, η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, λόγω κατάληψης των σχολών αυτών, κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο χρόνο απόκτησης πτυχίου.
Ζητούμε είτε την κατάργηση του χρονικού περιορισμού απόκτησης πτυχίου, είτε την επέκταση χρόνου λήψης πτυχίου για τους κωφούς -βαρήκοους φοιτητές -φοιτήτριες με αναδρομική ισχύ που να αφορά και τους φοιτητές-τριες με έτος εισαγωγής από το 2021-22 και έπειτα.
2)Χορήγηση Ακουστικών Βαρηκοΐας.
Η τεχνολογία μέσω της χρήσης κατάλληλων, ποιοτικών ακουστικών βοηθημάτων είναι σημαντικός αρωγός στην καθημερινότητα των κωφών -βαρήκοων! Το κόστος τους όμως είναι απαγορευτικό για τις περισσότερες οικογένειες . Πολλές φορές μάλιστα, υπάρχουν περισσότερα βαρήκοα ή κωφά άτομα σε αυτές. Η συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου είναι τόσο μικρή που οι γονείς αναγκάζονται να πάρουν δάνειο προκειμένου να πληρώσουν την δαπάνη ή ακόμα χειρότερα δεν αγοράζουν καθόλου τα ακουστικά βοηθήματα γιατί απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ,με ότι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ζητούμε τη χορήγηση των ακουστικών βαρηκοΐας και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
3) Απαλλαγή από Δίδακτρα για Μεταπτυχιακό.
Σχετικά με τα τέλη φοίτησης σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ζητούμε να μην υπάρχει βαθμολογικός περιορισμός σε περιπτώσεις κωφών ή βαρήκοων φοιτητών και φοιτητριών. Επιπρόσθετα , να αυξηθεί το όριο του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος έτσι ώστε να απαλλάσσονται από τα δίδακτρα ή να καταβάλουν το ήμισυ (50%) του ποσού».