Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η ανοδική τάση των ανθρωπιστικών κρίσεων θα συνεχιστεί και το 2024 και ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων θα ανέλθει στα 130 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.
Κατά το έτος 2023 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χρειάστηκε να ανταποκριθεί σε έναν αισθητά μεγαλύτερο αριθμό ανθρωπιστικών κρίσεων, είτε αυτές ήταν νέες είτε υπάρχουσες που επιδεινώθηκαν. Ήταν ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις οποίες ανταποκρίθηκε τα τελευταία 10 χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση «Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το 2023» (Emergency Preparedness and Response in 2023 report) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε 43 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προκειμένου να κλιμακώσει την υποστήριξή της σε 29 χώρες και διένειμε 7,4 εκατομμύρια είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσει έως και 16,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέδωσε προμήθειες έκτακτης ανάγκης αξίας 53,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τους επτά κόμβους αποθεμάτων που διατηρεί ανά τον κόσμο.
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, είδαμε μια συγκλονιστική αύξηση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με νέες κρίσεις να εκτυλίσσονται και ανεπίλυτες κρίσεις να επιδεινώνονται, πιέζοντας στα όριά της την ικανότητά μας για ανταπόκριση», δήλωσε η Dominique Hyde, Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων της Ύπατης Αρμοστείας. «Είτε προκλήθηκαν από συγκρούσεις, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτές οι κρίσεις οδήγησαν σε ένα κύμα εκτοπισμού με αμέτρητα άτομα και οικογένειες να έχουν απεγνωσμένα ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία. Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου είναι ανυπολόγιστη και αποτελεί μια θλιβερή υπενθύμιση της επιτακτικής ανάγκης για συλλογική δράση και αλληλεγγύη».
Κατά τη διάρκεια του 2023, η Ύπατη Αρμοστεία ανταποκρίθηκε σε πολλαπλές κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από σεισμούς στη Συρία, την Τουρκία και το Αφγανιστάν, από μια νέα σύρραξη στο Σουδάν και αναζωπύρωση παλαιών συγκρούσεων στο Καραμπάχ και τη Σομαλία, μια επιδεινούμενη κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πρωτοφανείς μικτές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και πλημμύρες στη Λιβύη και το Κέρας της Αφρικής.
Καθώς αναμένεται ότι η ανοδική τάση των κρίσεων θα συνεχιστεί το 2024 και ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων θα ανέλθει στα 130 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, η ανάγκη για αλληλεγγύη και στήριξη των ανθρώπων που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική όσο είναι σήμερα.