Ο χρόνιος πυελικός πόνος επηρεάζει περίπου το 25% των γυναικών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που οδηγούν τη γυναίκα στο γυναικολόγο.

Πρόκειται για έναν χρόνιο πόνο, άλλοτε οξύ και άλλοτε ήπιο, που εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά και επιφέρει συχνά σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των γυναικών.

Που οφείλεται ο χρόνιος πυελικός πόνος και πως αντιμετωπίζεται; Μας απαντά ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παναγιώτης Σκλαβούνος.

Ο χρόνιος πυελικός πόνος ή χρόνιο πυελικό άλγος είναι ο πόνος που εμφανίζεται  στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς (πυέλου). Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ορίζει ως πυελικό πόνο τον πόνο που διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες και μπορεί να εμφανιστεί και ανεξάρτητα από την έμμηνο ρύση (περίοδο) της γυναίκας, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του φαγητού, στην ούρηση ή στη σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο χρόνιος πυελικός πόνος δεν είναι τόσο σπάνιος, όσο πιστεύεται. Το ποσοστό εμφάνισης ποικίλει ανάλογα με τις έρευνες και κυμαίνεται μεταξύ 15-25%. Ωστόσο, μόνο το 1/3 από αυτές τις γυναίκες θα αναζητήσει τελικά τη γνώμη του ειδικού γυναικολόγου.

Υπολογίζεται ότι το 60% των γυναικών με σύνδρομο πόνου στην ουροδόχο κύστη έχουν συννοσηρό χρόνιο πυελικό άλγος, ενώ σχεδόν το 50%  των γυναικών με ενδομητρίωση πάσχουν από χρόνιο πυελικό άλγος. Από την άλλη πλευρά, περίπου το 35% των ασθενών με χρόνιο πυελικό πόνο έχουν συννοσηρό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα αίτια του χρόνιου πυελικού πόνου

Ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να μην σχετίζονται με τα αναπαραγωγικά όργανα, αλλά με το ουροποιητικό σύστημα ή το έντερο.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι συνήθως γυναικολογικής φύσεως. Η μήτρα, οι ωοθήκες ή οι σάλπιγγες μπορούν να προσβληθούν από μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ασθένειες:

-Ενδομητρίωση

-Κύστεις ωοθηκών

-Πυελική φλεγμονώδης νόσος

-Συμφύσεις

-Ινομυώματα μεγάλου μεγέθους

-Χαλάρωση πυελικού εδάφους και πρόπτωση των οργάνων της πυέλου

Εκτός των γυναικολογικών οργάνων υπάρχουν χρόνιες καταστάσεις του εντέρου όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn ή της ουροδόχου κύστεως, που μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πυελικό πόνο.

Εντούτοις, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία καταστάσεις που μπορεί να είναι η αιτία του πόνου. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να μην εντοπίζεται καμία αιτία που προκαλεί τον χρόνιο πυελικό πόνο. Η μη εύρεση αιτίας δεν σημαίνει ότι ο πόνος δεν είναι πραγματικός. Υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες που καταδεικνύουν ότι για τον πυελικό πόνο, δεν είναι πάντα δυνατό να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία.

Η θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου αφορά στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας.

-Στην περίπτωση της ενδομητρίωσης υπάρχουν πολλαπλές θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο φαρμακευτικές όσο και σε βαρύτερες περιπτώσεις χειρουργικές που μπορούν να μειώσουν ή/και να εξαλείψουν τον πόνο.

-Οι συμφύσεις μετά από προηγηθείσες ιδίως ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις δύνανται να αφαιρεθούν με τη χρήση της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής.

-Ο χρόνιος πυελικός πόνος αντιμετωπίζεται και με τη χρήση αναλγητικών (παυσίπονα).Τα απλά παυσίπονα όπως οι ασπιρίνες και η παρακεταμόλη, καθώς και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του χρόνιου πυελικού πόνου και ιδιαίτερα του πόνου της περιόδου στις γυναίκες.

-Επιπρόσθετα,  η φυσικοθεραπεία με τεχνικές εφαρμογής θερμής ή ψυχρής ενέργειας στις επώδυνες περιοχές, ασκήσεις διατάσεως ή χαλαρώσεως των μυών και η χρήση μηχανημάτων όπως η ηλεκτροδιέγερση πυελικού εδάφους, η Βιοανάδραση (Biofeedback) και η Διαθερμική Νευρική Διέγερση -Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) εφαρμόζονται τελευταία με πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου.

Η εμπειρία του θεράποντος ιατρού Μαιευτήρα- Γυναικολόγου αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ή συνδυασμού περισσότερων του ενός θεραπευτικών σχημάτων.

Share.
Exit mobile version