Εάν δεν θυμάστε πότε αλλάξατε τελευταία φορά τα γυαλιά οράσεως, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι έχουν προβλήματα όρασης πρέπει να πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο μία φορά κάθε 1-3 χρόνια ή όσο συχνά έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός τους, ώστε να γίνεται επανέλεγχος της όρασης και να χορηγούνται νέα γυαλιά, αν είναι αναγκαίο.

Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα που μας δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τα γυαλιά οράσεως; Μας απαντά η Έλενα Κεφάλα, Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MICOphth

Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που παραμελούν την υγεία των ματιών τους και την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, λέγοντας πως η όρασή τους “είναι μια χαρά”. Είτε πρόκειται για άτομα τα οποία χρειάζονται για πρώτη φορά γυαλιά οράσεως και δεν το έχουν καταλάβει, είτε πρόκειται για άτομα τα οποία ήδη φοράνε γυαλιά και αυτά θέλουν αλλαγή.

Λόγω της προσαρμοστικότητας των ματιών, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι φοράει λάθος γυαλιά, ακόμη και για πολλά χρόνια. Όμως αυτό διαπιστώνεται εύκολα με την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Με μια απλή εξέταση το άτομο μπορεί να κατανοήσει ότι δε βλέπει τόσο καλά όσο πίστευε και πως η αλλαγή των γυαλιών του είναι αναγκαία, ακόμη και εάν στην αρχή εμφανιστούν παρωδικά συμπτώματα όπως ζάλη ή θολή όραση.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή των γυαλιών σας είναι:

-Η συχνή εμφάνιση πονοκέφαλου στο μέτωπο όταν κοιτάζετε κάτι κοντινό για αρκετή ώρα ή λόγω έντονης συνοφρύωσης του προσώπου προσπαθώντας να εστιάσετε σε κάποιο αντικείμενο. Όταν υπάρχουν αλλαγές στην όραση, ο εγκέφαλος προσπαθεί να τις διορθώσει με αποτέλεσμα να κουράζεται. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δε σχετίζεται συχνά με προβλήματα όρασης όμως μπορεί να εμφανιστεί αρκετά νωρίς υποδεικνύοντας την ύπαρξή τους.

-Δε βλέπετε καθαρά τα αντικείμενα και η εικόνα είναι θολή. Εκτός από κάποια πάθηση, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση καταρράκτη, πρόκειται για περίπτωση που μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια και οφείλεται στη χρήση λανθασμένων γυαλιών οράσεως.

-Τα μάτια σας είναι κουρασμένα. Εάν αυτό δεν οφείλεται σε άλλες αιτίες όπως π.χ. η εμφάνιση αλλεργίας, τότε πρόκειται για ξεκάθαρο σημάδι ότι υπάρχει μεταβολή στην όρασή σας και θέλετε καινούρια γυαλιά.

-Εμφανίζετε διπλωπία, δηλαδή βλέπετε διπλά από το ένα μάτι ή με σκιές – είδωλα. Όσο το πρόβλημα εμφανίζεται στο ένα από τα μάτια σας, πιθανότατα πρόκειται για χρήση λάθος γυαλιών. Εάν το πρόβλημα εμφανίζεται και στα δύο μάτια τότε ίσως πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

-Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μισοκλείνετε τα μάτια σας, προσπαθώντας να έχετε καθαρή εικόνα. Πρόκειται για πρόβλημα όρασης που όταν δε διορθώνεται, όμως σε βάθος χρόνου μπορεί να κάνει ακόμη εντονότερες τις όποιες διαταραχές του ματιού (π.χ. αστιγματισμό) και για αυτό συνίσταται η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

-Τα γυαλιά σας είναι θολά και δεν καθαρίζουν. Με την πολυετή χρήση, οι φακοί φθείρονται όπως είναι φυσικό και όταν αυτό συμβεί σε μεγάλο βαθμό, η διόρθωσή τους δεν είναι δυνατή. Για αυτό συνιστάται η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και η αντικατάστασή τους.

-Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που αλλάξατε τα γυαλιά σας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περάσει αρκετός καιρός και είναι ώρα για έλεγχο.

-Ένας προσωπικός λόγος που μπορεί να σας ωθήσει να αλλάξετε τα γυαλιά σας έχει να κάνει με την εμφάνιση και την αισθητική. Για πολλούς, τα γυαλιά οράσεως αποτελούν ένα αξεσουάρ της εμφάνισής τους και τους αρέσει να τα αλλάζουν και να τα ταιριάζουν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση ή ώρα της ημέρας ή την τάση της Εποχής. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και πιστεύετε ότι πλέον τα γυαλιά σας είναι εκτός μόδας, τότε ήρθε η ώρα να προμηθευτείτε ένα καινούριο ζευγάρι.

Αναγκαίος ο τακτικός έλεγχος στον οφθαλμίατρο!

Στους ενήλικες η όραση πρέπει να ελέγχεται από τον ιατρό σύμφωνα με την ηλικία τους, ως εξής:

-μία φορά στο διάστημα 20-29 ετών,

-δύο φορές στο διάστημα 30-39 ετών,

-μία φορά στην ηλικία των 40 και έπειτα σύμφωνα με τις συστάσεις του ιατρού,

-σε άτομα, τα οποία φορούν φακούς επαφής, συστήνεται κάθε χρόνο η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Share.
Exit mobile version