Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Όταν ακούμε την λέξη «μελάνωμα» συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στον καρκίνο του δέρματος. Υπάρχει ωστόσο μια αντίστοιχη μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ματιού. Το μελάνωμα του οφθαλμού, αν και σπάνιο, αποτελεί την πιο διαδεδομένη κακοήθεια των ματιών στους ενήλικες.

«Πολλές φορές, όταν μαθαίνουν σε ποιο νοσοκομείο εργάζομαι, με ρωτάνε αν υπάρχει καρκίνος στο μάτι. Η απάντηση είναι ότι φυσικά και υπάρχει, μιας και το μάτι είναι και αυτό όργανο του σώματος και ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις.

Το μελάνωμα του οφθαλμού και ειδικά του Χοριοειδούς είναι εκείνη η κατηγορία του καρκίνου που δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την απώλεια της οράσεως, αλλά είναι επικίνδυνη και για την ίδια την ζωή. Είναι η πιο συχνή πρωτοπαθής ενδοφθάλμια κακοήθεια του οφθαλμού με ποσοστό 5,1/1.000.000 νέες περιπτώσεις στην Αμερική κυρίως σε λευκούς», λέει στο DailyPharmaNews o Χειρουργός Οφθαλμίατρος Αλέξανδρος Καψοκόλης MD,PhD, Επιμελητής Α’ στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».

Η αιφνίδια εκδήλωση της νόσου

Αυτός ο τύπος καρκίνου δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός από τον ασθενή, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να ανακαλύπτεται τυχαία, κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης. «Το περίεργο με το μελάνωμα του Χοριοειδούς, δηλαδή του χιτώνα που βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού, είναι πως δεν γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή, όπως για παράδειγμα το μελάνωμα του επιπεφυκότος που το βλέπεις να αλλάζει χρώμα και να σκουραίνει. Ξαφνικά ο ασθενής αρχίζει να βλέπει μπάλες φωτός να περνάνε από μπροστά του, μεταμορφοψία (παραμόρφωση της εικόνας) και σιγά σιγά πέφτει και η όραση του και τότε αποφασίζει να επισκεφτεί τον οφθαλμίατρο του.

Μέσω της βυθοσκόπησης (θαμπώνει η όραση για κάποιες ώρες για να δούμε τον βυθό του ματιού), μέσω του υπερήχου B-SCAN, μέσω της οπτικής τομογραφίας OCT, φωτογραφία βυθού και τέλος τη φλουροαγγειογραφία (φωτογραφίες βυθού μετά από έγχυση ενδοφλέβιας φλουορεσκεϊνης), καταλήγουμε στην διάγνωση για παρουσία όγκου Χοριοειδούς» εξηγεί ο κ. Καψοκόλης.

Θεραπευτική αντιμετώπιση του οφθαλμικού μελανώματος

Το οφθαλμικό μελάνωμα είναι μια εξαιρετικά κακοήθης νόσος, που απαιτεί άμεση και στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση από ιατρούς εξειδικευμένους στους όγκους ματιών. «Εφόσον εντοπιστεί το πρόβλημα, το επόμενο βήμα είναι να παραπεμφθεί ο ασθενής σε ειδικό ογκολόγο χειρουργό οφθαλμίατρο και σε ογκολόγο παθολόγο για περαιτέρω εξετάσεις, για το ενδεχόμενο να υπάρχουν εστίες κακοήθειας και σε άλλα όργανα εκτός του οφθαλμού.

Αν ο όγκος έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος αντιμετωπίζεται είτε με βραχυθεραπεία με πλάκες ρουθηνίου, είτε με πρωτόνια (στο εξωτερικό) για να μικρύνει ο όγκος. Στη συνέχεια,αν το μέγεθος του όγκου είναι τέτοιο που δεν επιδέχεται θεραπεία, η μόνη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση του οφθαλμού (εξόρυξη) και αν έχει προχωρήσει έξω από τα όρια του οφθαλμού (εκκένωση κόγχου). Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται δυστυχώς αρκετά συχνά στον Άγιο Σάββα.

Παλαιότερα, στο Γενικό Αντικαρκινικό νοσοκομείο « Ο Άγιος Σάββας», εκτός από την διάγνωση και την χειρουργική αντιμετώπιση του Οφθαλμικού Μελανώματος,υπήρχε και η δυνατότητατης βραχυθεραπείας, αλλά,δυστυχώς, διακόπηκε λόγω κόστους. Είναι στα πλάνα της οφθαλμολογικής κλινικής μας να την επαναφέρουμε για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής να ψάχνει την θεραπεία αυτή είτε ιδιωτικά, είτε εκτός Αθηνών ή εκτός Ελλάδος» καταλήγει ο κ. Καψοκόλης.

Ημερίδα για το Οφθαλμικό Μελάνωμα στο Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας»

Με πρωτοβουλία του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», πραγματοποιείται Ημερίδα με θέμα το Οφθαλμολογικό Μελάνωμα, με τίτλο «FacingOcularTumors. MelanomaEdition».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθείστις 15 Φεβρουαρίου 2025, στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου, από τις 10:00-16:00μμ, με σημαντικούς ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και απευθύνεται σε ειδικευομένους και ειδικούς οφθαλμιάτρους, γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό και πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν.

* Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Αλέξανδρος Καψοκόλης, είναι εξειδικευμένος στα χειρουργεία του Κόγχου(δηλαδή του οστού που συγκρατεί και προστατεύει το μάτι), των Βλεφάρων, της Δακρυϊκής συσκευής, του Καταρράκτη, του Στραβισμού και των Καρκίνων που εμφανίζονται σε όλες τις επιφάνειες του Οφθαλμού.

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο