Η ακανόνιστη ωορρηξία είναι μια συνηθισμένη αιτία υπογονιμότητας στη γυναίκα. Ο έλεγχος της ωορρηξίας είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση καθώς βοηθά τις γυναίκες να προσδιορίσουν ποιες μέρες του κύκλου είναι γόνιμες.

Σε ποιες γυναίκες ή ζευγάρια συστήνεται η παρακολούθηση του φυσικού κύκλου και ο έλεγχος της ωορρηξίας ως καταλληλότερη μέθοδος αντιμετώπισης της υπογονιμότητας; Μας απαντά ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παναγιώτης Σκλαβούνος.

Η παρακολούθηση του φυσικού κύκλου της γυναίκας είναι η πιο απλή μέθοδος παρακολούθησης της υπογόνιμου ζευγαριού. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη στενή υπερηχογραφική παρακολούθηση του φυσικού κύκλου της γυναίκας, με την οποία μετρούμε το μέγεθος και την ανάπτυξη των ωαρίων, καθώς και το πάχος του ενδομητρίου.

Ο έλεγχος ξεκινά από την 1η-3η ημέρα του κύκλου με σκοπό να προσδιοριστεί πότε θα γίνει ωορρηξία. Στην αρχή του κύκλου προσδιορίζονται ακόμα οι τιμές της FSH και LH και E2.

Πώς γίνεται ο έλεγχος της ωορρηξίας

Όταν το ωάριο φτάσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος (τουλάχιστον τα 17-18 mm), τότε θεωρείται ώριμο για ωορρηξία. Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο χρόνο προγραμματισμένης επαφής στο σπίτι. Η  διαδικασία της ωορρηξίας μπορεί να ενισχυθεί και με μία ένεση χοριακής γοναδοτροφίνης (π.χ. Pregnyl ή Ovitrelle) που βοηθά την τελική ωρίμανση του ωαρίου.

Οι καταλληλότερες γυναίκες ή ζευγάρια γι’ αυτήν τη μέθοδο είναι:

-Γυναίκες που δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών.

-Γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο.

-Ζευγάρια που λόγω συνθηκών ζωής και πίεσης χρόνου θέλουν να βελτιστοποιήσουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης, προγραμματίζοντας σωστότερα τις επαφές τους.

-Ζευγάρια που επιθυμούν τη σύλληψη με όσο το δυνατόν φυσικότερο τρόπο, χωρίς τη συμμετοχή ενός εργαστηρίου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Share.
Exit mobile version