Γράφει ο Χρήστος Δ. Λεβέντης, Ουρολόγος, Μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, Επιμ. Β’ Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών υποφέρει συχνά από μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης μολύνσεων της ουροδόχου κύστης υπάρχουν κάποιες μικρές πολύτιμες συμβουλές.

-Διατηρείστε την υγιεινή σας, ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα σχηματισμού βακτηρίων στην ουρήθρα. Κάποιες φορές, ο πολύ συχνός καθαρισμός με προϊόντα που δεν είναι προορισμένα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε κυστίτιδα. Ένα καθημερινό ντους με ένα ενδεδειγμένο για την ευαίσθητη περιοχή προϊόν, που να έχει ουδέτερο ΡΗ είναι ότι καλύτερο.

-Μετά από κάθε σεξουαλική επαφή οι Ουρολόγοι συνιστούμε την ούρηση καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης βακτηρίων που μπορούν να φτάσουν μέχρι την ουροδόχο κύστη.

-Είναι σημαντικό να πηγαίνετε προς ούρηση προτού αισθανθείτε ότι δεν κρατιέστε άλλο και να σκουπίζεστε με φορά από μπρος προς τα πίσω, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση της ουροδόχου κύστης από τα εντερικά βακτήρια.

-Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσης αποφεύγετε τη χρήση ταμπόν σε μόνιμη βάση και αλλάζετε συχνά σερβιέτα και εσώρουχο.

-Καλό είναι να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν τα συνθετικά υφάσματα.

-Εάν είστε έγκυος, τότε έχετε ένα λόγο επιπλέον για να είστε ιδιαίτερα προσεχτική ώστε να μην πάθετε κυστίτιδα. Κατά την εγκυμοσύνη μειώνεται αισθητά η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, πιέζεται η ουροδόχος κύστη με το βάρος του μωρού και επιπλέον δημιουργείται διαστολή στην ουρήθρα. Η πίεση που υφίσταται η ουρήθρα είναι πολύ μεγαλύτερη και έτσι είναι πολύ πιο ευάλωτη σε μολύνσεις. Εάν η μόλυνση προχωρήσει και χειροτερέψει, τότε μπορεί ακόμα και να προκαλέσει επιπλοκές στο μωρό. Σε περίπτωση που αισθανθείτε έστω και λίγο κάψιμο ή οποιαδήποτε ενόχληση κατά την ούρηση είναι αναγκαίο να επισκεφτείτε απευθείας τον Ουρολόγο σας, σε συνεργασία πάντα με τον Γυναικολόγο σας.

-Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το άγχος και την χρόνια κόπωση που ευθύνονται για την μείωση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος .

-Η δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους λόγους εμφάνισης κυστίτιδας. Προσθέστε στο διατροφολόγιό σας άφθονα φρούτα και λαχανικά και πιείτε καθημερινά πολύ νερό.

-Υπάρχουν κάποιες τροφές που σας προστατεύουν από τη δημιουργία κυστίτιδας. Μία από αυτές είναι τα γνωστά κράνια (είδος μούρου) που περιέχουν τανίνη, μία ουσία που αποτρέπει τη δημιουργία των βακτηρίων εκείνων που ευθύνονται για την κυστίτιδα, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην εξόντωσή τους στην περιοχή της ουροδόχου κύστης. Άλλες τροφές είναι γενικά τα εσπεριδοειδή αλλά και τα σταφύλια, που μεταβάλλουν την οξύτητα των ούρων και βοηθούν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων.

Αν αισθάνεστε ήδη τα πρώτα συμπτώματα της κυστίτιδας μην τα αμελήσετε γιατί μπορεί να σας οδηγήσουν σε ακόμα πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Μπορεί να εμφανίσετε υψηλό πυρετό, δηλαδή να φτάσει το μικρόβιο στα νεφρά και να έχετε ακόμα πιο δυνατούς πόνους. Ο Ουρολόγος σας μπορεί να βοηθήσει με την χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων

Share.
Exit mobile version