Σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία και η αγορά της νέας σχολικής τσάντας είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους γονείς.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ποιο είναι το κατάλληλο είδος τσάντας που πρέπει να αγοράζουν, πώς να τη γεμίζουν και πώς να τη μεταφέρουν τα παιδιά, ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα υγείας.

Γράφει ο Ιωάννης Ν. Χιώτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος MD, PhD, MSc.

Η επιλογή σχολικής τσάντας δεν πρέπει να περιορίζεται στο χρώμα και στο σχέδιο, αλλά οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το σωματότυπο του παιδιού, καθώς και το βάρος που θα κληθεί να μεταφέρει. Ειδικά στις μικρές τάξεις, η αγορά νέας τσάντας οφείλει να γίνεται πιο συχνά, μιας και η ανάπτυξη του παιδιού, σε αυτές τις ηλικίες, είναι ραγδαία!

Όταν οι σχολικές τσάντες δεν χρησιμοποιούνται σωστά, προκαλούν βλάβες στους μυς και στις αρθρώσεις, δημιουργώντας πόνους στην πλάτη, στη μέση, στο λαιμό, στους ώμους, στη σπονδυλική στήλη και ανωμαλίες της στάσης του σώματος.

Έρευνες έχουν επανειλημμένα συνδέσει τον πόνο στους ώμους, το λαιμό και την πλάτη με τη μεταφορά βαρέων σχολικών τσαντών. Το πρόβλημα παραμένει παρά τη συνεχή προσπάθεια για ενημέρωση προς τους γονείς και τους μαθητές ότι οι σχολικές τσάντες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του σωματικού βάρους του παιδιού.

Πώς πρέπει να γίνεται η επιλογή σχολικής τσάντας

Η σχολική τσάντα για να είναι κατάλληλη για το παιδί πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

-Φαρδείς ιμάντες με βάτες για τους ώμους. Να υπάρχουν δύο ιμάντες για τους ώμους και όχι μόνο ένας που περνά διαγώνια μπροστά από το σώμα του μαθητή.

-Στο πίσω μέρος (εκείνο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη), η ύπαρξη φαρδιάς βάτας κάνει τις τσάντες να είναι πιο αναπαυτικές και προστατεύει από αιχμηρά αντικείμενα.

-Η τσάντα θα πρέπει να έχει πολλές θήκες – διαμερίσματα και τα πιο βαριά βιβλία να τοποθετούνται στην θήκη η οποία εφάπτεται με την πλάτη.

-Ο ιμάντας που περνά από τη μέση, επιτρέπει καλύτερη πρόσδεση της τσάντας στο σώμα και καλύτερη κατανομή του βάρους της. Η ίδια η τσάντα, δεν πρέπει να είναι βαριά αλλά ελαφριά.

-Οι σχολικές τσάντες με ρόδες είναι πολύ καλή επιλογή διότι επιτρέπουν στους μαθητές να μην τις φορτώνονται.

Οδηγίες για τη χρήση της σχολικής τσάντας

Όταν ετοιμάζονται οι μαθητές για να πάνε στο σχολείο θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι:

-Είναι απαραίτητο να τοποθετούν και τους δύο ιμάντες στους ώμους και όχι μόνο τον ένα. Εάν μεταφέρουν την τσάντα με μόνο ένα ιμάντα, καταπονούν τους μυς και βλάπτουν τη σπονδυλική τους στήλη.

-Το περιεχόμενο της τσάντας πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ελαφρύ. Τα αντικείμενα που δεν είναι εντελώς απαραίτητα, να αφαιρούνται.

-Η τσάντα δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από 15% του βάρους του παιδιού.

-Να χρησιμοποιούν όλα τα μέρη της τσάντας. Η κατανομή των βιβλίων σε αυτή να γίνεται ομοιόμορφα ώστε να υπάρχει σωστή κατανομή του βάρους.

-Όταν πρέπει να σκύβουν, να το κάνουν λυγίζοντας και τα δύο τα γόνατα και όχι να κάμπτουν τη μέση όταν μεταφέρουν ή όταν πρέπει να σηκώσουν μια βαριά σχολική τσάντα.

-Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της πλάτης τα βοηθούν να μεταφέρουν καλύτερα το βάρος της τσάντας τους. Ρωτήστε τον ορθοπαιδικό για συμβουλές σχετικά με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης της πλάτης.

-Οι γονείς πρέπει να ρωτούν τα παιδιά εάν αισθάνονται πόνο ή άλλες ενοχλήσεις εξαιτίας της σχολικής τσάντας. Να μην παραβλέπουν τα παράπονα τους για πόνους στην πλάτη, να ζητούν τη συμβουλή του ορθοπαιδικού τους, να μιλούν με τους καθηγητές και με τη διεύθυνση του σχολείου προκειμένου βρουν τρόπους ελάφρυνσης της τσάντας.

Share.
Exit mobile version