Οι άνδρες που κοιμούνται είτε πολύ λίγο, είτε πάρα πολύ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ, οι ώρες του ύπνου επιδρούν στην αντοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη στους άνδρες. Δεν παρατηρήθηκαν, όμως, ανάλογες αλλαγές στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 788 υγιείς άνδρες και γυναίκες, καταγράφοντας με ηλεκτρονικούς αισθητήρες τη διάρκεια του ύπνου τους και εξετάζοντας διάφορους δείκτες του διαβήτη όπως η ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη και το πόσο καλά αντιδρούν τα παγκρεατικά κύτταρα στη γλυκόζη (σάκχαρο).
Οι εθελοντές είχαν ηλικία 36 έως 52 ετών και προέρχονταν από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Η διάρκεια του ύπνου τους, κάθε βράδυ, κυμαινόταν από 6,8 ώρες έως 8,8 ώρες (ο μέσος όρος ήταν 7,3 ώρες).

Όσο μεγαλύτερη απόκλιση (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) υπήρχε από αυτή την τιμή στους άνδρες, τόσο ελαττωνόταν η αντοχή τους στη γλυκόζη και η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη και τόσο αυξάνονταν οι κίνδυνοι για την υγεία τους. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί οι γυναίκες φάνηκε να είναι απρόσβλητες από την έλλειψη ύπνου, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα του διαβήτη, αλλά σπεύδουν να τονίσουν πως το εύρημα αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και πρέπει να επαληθευτεί σε μεγαλύτερες μελέτες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο δρ Φέμκε Ρούτερς, «…τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως τουλάχιστον οι άνδρες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους από τον υπερβολικό ή από τον ελλιπή ύπνο, διότι ως φαίνεται διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης στον οργανισμό τους και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη διαβήτη».

Share.
Exit mobile version