Βασική επιδίωξη του Baby Sleep Training είναι να μάθει το βρέφος να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Οι διαταραχές στον ύπνο των βρεφών είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς. Η μη αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων ύπνου του μωρού αποτελεί μόνιμη πηγή άγχους, απογοήτευσης και κούρασης για πολλούς γονείς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβλήματα ύπνου στα βρέφη σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν παθολογικά αίτια και να οφείλονται σε γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, σε αλλεργίες ή δυσανεξίες, σε κολικούς, στην οδοντοφυΐα ή σε κάποια ίωση. Στις περισσότερες ωστόσο περιπτώσεις οι αιτίες στα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν τα μωρά δεν οφείλονται σε ιατρικούς λόγους και συνήθως υποχωρούν από την ηλικία των δύο ετών και έπειτα.
Baby Sleep Training : Πώς να “εκπαιδεύσουμε” το μωρό να κοιμηθεί
Εάν το μωράκι σας δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια νέα μέθοδος υπόσχεται ότι μπορεί να το πετύχει μέσα σε έναν μόλις μήνα. Πρόκειται για την μέθοδο “Baby SleepTraining”, ή αλλιώς «Εκπαίδευση Ύπνου για Μωρά», η οποία εφαρμόζεται κυρίως από μαίες με εμπειρία στην φροντίδα και ανάπτυξη του νεογνού.
Η μαία Αναστασία Μπακιρλή εξηγεί στο DailyPharmaNews τι είναι η μέθοδος “Baby Sleep Training” και ποια είναι τα οφέλη για γονείς και βρέφη.
« Βασικός σκοπός του Baby SleepTraining είναι το βρέφος να μάθει να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι νέοι γονείς να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποδίδουν καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες που έχει το μωράκι τους την ημέρα κυρίως τις πρώτες ημέρες της ζωής του.
Γιατί κάποια μωράκια δυσκολεύονται να κοιμηθούν όλη τη νύχτα;
Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα βρέφη το καταφέρνουν και πολύ σύντομα μαθαίνουν να κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν όμως και μωράκια που δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν τη νύχτα.
Σπάνια αυτό οφείλεται σε ιατρικούς λόγους όπου φαίνεται να δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα αυτά. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι κολικοί, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, οι αλλεργίες ή δυσανεξίες κυρίως από αλλεργία στην πρωτεϊνη του αγελαδινού γάλακτος. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται στην θηλάζουσα μητέρα να διακόψει την πρόσληψη γαλακτοκομικών.
Άλλοι μη ιατρικοί λόγοι που δυσκολεύουν τα μωράκια είναι τα άλματα ανάπτυξης που εμφανίζονται σε ορισμένες μεταβατικές περιόδους των βρεφών και φαίνεται να αποδιοργανώνουν παροδικά τη συμπεριφορά τους στον ύπνο.
Δυσκολίες μπορεί επίσης να εμφανίσει ένα μωράκι το οποίο αισθάνεται εξαντλημένο. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, το βρέφος το οποίο δεν έχει κοιμηθεί αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνει να εμφανίζει σημάδια εξάντλησης που του δημιουργούν μία υπερένταση και δυσκολία στο να μεταβεί στη ρουτίνα του.
Την ίδια υπερένταση συνήθως βιώνουν και οι γονείς σε τέτοιου είδους καταστάσεις , με αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά μία σύγχυση στην οικογένεια, η οποία λειτουργεί ως φαύλος κύκλος ανάμεσα τους.
Τέλος ιδιαίτερη προσέγγιση απαιτείται σε περιπτώσεις όπου στην οικογένεια υπάρχουν δίδυμα ή και τρίδυμα μωράκια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παρέμβαση μας εστιάζετε στο να μάθει το βρέφος να κοιμάται χωρίς ο ύπνος του να παρεμποδίζεται από τις αφυπνίσεις των υπολοίπων.
Πως εφαρμόζεται στην πράξη το Baby Sleep Training
Τα βρέφη δεν έχουν βιολογικό ρολόι, για αυτό και πρέπει όταν οι συνθήκες ανάπτυξης το επιτρέψουν να το βοηθήσουμε να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας, όπου πρέπει να επαναλαμβάνεται σταθερά από τις πρώτες νυχτερινές ώρες.
Σε αυτή τη φάση σημαντικό είναι να υπάρχει μία ήρεμη, ζεστή ατμόσφαιρα στο χώρο γύρω στους 22°C-25°C, ενώ περιορίζονται τα ερεθίσματα και η έκθεση στο τεχνητό φως.
Έναρξη της ρουτίνας σηματοδοτεί το μπανάκι, το οποίο πέρα από την υγιεινή και ευεξία, προάγει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους. Αμέσως μετά ακολουθεί το βρεφικό μασάζ με χρήση ελαίων, που φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα stress και βοηθάει το νεογνό να χαλαρώνει από μυϊκές εντάσεις και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως δυσκοιλιότητα, πονάκια και κολικούς.
Ολοκληρώνοντας τη φροντίδα, το μωράκι μας τοποθετείται στο χώρο του, ο οποίος θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, με ένα χαμηλό φωτισμό και μια ρυθμική μελωδία χαμηλής έντασης.
Η θέση του μέσα στο κρεβατάκι πρέπει να του προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, παρόμοια με αυτή που είχε κατά την ενδομήτρια ζωή. Αυτό εξασφαλίζεται δημιουργώντας μια φυσική οριοθέτηση γύρω από το βρέφος, είτε με τη χρήση μίας κατάλληλης βρεφικής φωλιάς, είτε με τη χρήση μίας πάνας τυλίγματος όπου θα του χαρίσει μια αίσθηση αγκαλιάς περιορίζοντας τις ακούσιες κινήσεις του σώματος, που πολλές φορές αποτελούν και το λόγο των συχνών αφυπνίσεων του.
Ο ρόλος του φροντιστή κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι να βρίσκεται δίπλα στο βρέφος. Είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα και τη διατροφή του τις νυχτερινές ώρες. Όταν οι συνθήκες ανάπτυξης του βρέφους το επιτρέψουν, τότε σταδιακά αρχίζουμε να ανοίγουμε τα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την εφαρμογή μίας σταθερής ρουτίνας, οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες κάθε βρέφους και να πράττουμε αναλόγως, σε συνεννόηση πάντα με τους γονείς, διότι κάθε ένα από τα μωράκια μας είναι ξεχωριστό και έχει τη δική του προσωπικότητα».