Έρευνα αποκαλύπτει ότι η βελτίωση των συνηθειών ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά.

Η ανεπάρκεια  ύπνου μπορεί να βλάψει την υγεία με πολλούς τρόπους και συνδέεται με ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες, οι νεφρικές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και η κατάθλιψη. Πρόσφατη μελέτη από Κινέζους ερευνητές αποκαλύπτει ότι ο ανεπαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά, ειδικά στα αγόρια.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή αντιμετωπίζουν επίμονη αϋπνία λόγω ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως ορμονικές αλλαγές, σωματική δυσφορία, συχνοουρία και άγχος. Η κατάσταση αυτή αφορά περίπου το 80% των εγκύων, εμφανίζεται συχνότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται το τελευταίο τρίμηνο.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Anhui στην Κίνα, θέλησαν να διερευνήσουν πως επιδρά η σύντομη διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – δηλαδή ύπνος λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα – στην ανάπτυξη των παιδιών μετά τη γέννηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ύπνου από 7.059 ζεύγη μητέρας-παιδιού από τρία διαφορετικά νοσοκομεία στην Κίνα. Έλεγξαν τα παιδιά για αναπτυξιακές καθυστερήσεις από την ηλικία των 6 μηνών έως την ηλικία των 3 ετών και ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του μητρικού ύπνου και του κινδύνου νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης. Αξιολόγησαν επίσης τον ρόλο των επιπέδων του πεπτιδίου C στον ορό του αίματος του ομφάλιου λώρου, που αποτελούν σταθερό δείκτη έκκρισης εμβρυϊκής ινσουλίνης.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, ο ανεπαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά,  επηρεάζοντας τις γνωστικές τους ικανότητες, την ανάπτυξη της συμπεριφοράς και τις μαθησιακές τους ικανότητες. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα αγόρια διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις σε σύγκριση με τα κορίτσια.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διαχείρισης της υγείας του ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ρίχνοντας φως στη σύνδεση μεταξύ του ύπνου της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της νευροανάπτυξης των παιδιών, η μελέτη μας ενδυναμώνει τις οικογένειες με γνώσεις που μπορούν να διαμορφώσουν πιο υγιεινές συνήθειες εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Dr Peng Zhu, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές προτείνουν ως μια πιθανή εξήγηση για τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις που σχετίζονται με τη σύντομη διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το γεγονός ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης της μητέρας, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει την έκκριση ινσουλίνης του εμβρύου, όπως υποδεικνύεται και από τα επίπεδα του πεπτιδίου C.

 «Η βελτίωση των συνηθειών ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά. Η προγεννητική υγεία είναι σημαντική όχι μόνο για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και για τη μακροπρόθεσμη υγεία του αγέννητου παιδιού», τονίζει ο Dr Zhu.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να διασφαλίσουμε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο, είναι σημαντικό να λάβουμε ορισμένα μέτρα υγιεινής όπως, να βεβαιωθούμε προτού κοιμηθούμε ότι το δωμάτιο είναι ήσυχο, σκοτεινό και έχει άνετη θερμοκρασία. Επίσης, να απομακρύνονται οι ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιο και να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα πριν την κατάκλιση. Η σωματική δραστηριότητα και η έκθεση στο φως στη διάρκεια της ημέρας επίσης προάγουν τον καλό ύπνο.

Πηγή: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

Share.
Exit mobile version