Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αντικατέστησε ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούςΕρευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι ένας 53χρονος Γερμανός, που ονομάστηκε «ο ασθενής του Ντίσελντορφ» για να προστατεύσει την ταυτότητά του, έγινε το πέμπτο επιβεβαιωμένο άτομο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV.Ο «ασθενής του Ντίσελντορφ» εντάσσεται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν θεραπευθεί μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, μια διαδικασία υψηλού κινδύνου που αντικαθιστά αποτελεσματικά ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου.Οι τέσσερις προηγούμενες τεκμηριωμένες περιπτώσεις θεραπείας από τον ιό HIV ήταν ο «ασθενής του Βερολίνου»  και ο «ασθενής του Λονδίνου», το 2009 και ακολούθησαν το 20022 ο «ασθενής από την Αργεντινή» και ο «ασθενής από την Ν.Υόρκη».Αν και οι πληροφορίες για την επιτυχημένη αγωγή του πέμπτου ασθενή ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά σε συνέδριο του 2019, οι ερευνητές δεν μπορούσαν τότε να επιβεβαιώσουν ότι είχε επίσημα ιαθεί. Ο ασθενής χρειάστηκε να μείνει εκτός φαρμακευτικής αγωγής για περισσότερα από τέσσερα χρόνια ώστε να μπορέσουν  οι ερευνητές να επιβεβαιώσουν πλέον με βεβαιότητα ότι ο ασθενής του Ντίσελντορφ δεν έχει ανιχνεύσιμο ιό στο σώμα του.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Bjorn-Erik Ole Jensen, « πρόκειται για θεραπεία του ιού και όχι κάτι που εξασφαλίζει απλά μια μακροχρόνια ύφεση. Αυτό μας γεννά μεγάλες ελπίδες όμως  έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για την αγωγή κατά του καρκίνου στο αίμα. Οι δότες είχαν την ίδια ανθεκτική μετάλλαξη στον ιό HIV, που διαγράφει  την πρωτεΐνη CCR5, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να εισβάλλει στο κύτταρο.Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Dr.Todd Ellerin, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο South Shore Health,  « είναι πράγματι σημαντικό να ακούμε για θεραπείες για τον HIV, δεδομένου του πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν. Ωστόσο, παραμένει η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς μόνο το 1% πληθυσμού φέρει τη γενετική μετάλλαξη που είναι απαραίτητη για να είναι κάποιος ανθεκτικός στον HIV με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων».Οι επιστήμονες ωστόσο παραμένουν αισιόδοξοι, με τον Dr. Ellerin να τονίζει ότι «κάθε φορά που θεραπεύεται ένας ασθενής από τον ιό HIV είναι σημαντικό γιατί μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για να κατανοήσουμε τι χρειάζεται για να βρεθεί θεραπεία για όλους τους ασθενείς».ΠΗΓΗ: https://www.hivplusmag.com/cure/the-cure-2659448505
Share.
Exit mobile version