Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Αριστοτέλους με τους διοικητές

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Σε εξαιρετικά καλό κλίμα, χωρίς διαξιφισμούς ή εντάσεις, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, η τηλεδιάσκεψη που είχαν οι διοικητές των Νοσοκομείων με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους και τη ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Λίλλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.

Τον λόγο πήρε στην αρχή ο υφυπουργός, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα που είχαν ήδη αποστείλει τα Νοσοκομεία, σχετικά με την διαδικασία. Τα ερωτήματα αφορούσαν:

  1. Τα οικονομικά.(Θέμα στο οποίο έδωσε διευκρινήσεις ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελής Μεσσαρόπουλος που ήταν παρών και μίλησε για το σύστημα DRG (Diagnosis Related Groups – Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων), δηλαδή το νέο μοντέλο, που διαδέχεται τα Κοινά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) για την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Όπως είπε ο κ. Μεσσαρόπουλος το σύστημα βρίσκεται σε φάση παραμετροποίησης και από τα μέσα Μαρτίου και μετά θα μπει και ο βασικός δείκτης για τις αποζημιώσεις.  

Το υπουργείο βασίζεται στα DRGs σε πρώτη φάση

Δηλαδή το υπουργείο βασίζεται στα DRGs, για να μπορέσει να αποζημιώσει σε πρώτη φάση τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

  1. Η δεύτερη κατηγορία ερωτημάτων στην οποία απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους είχε να κάνει με την προθυμία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού να συμμετέχει στο νέο θεσμό και
  2. Η τρίτη κατηγορία ερωτημάτων αφορούσε την προτεραιοποίηση των περιστατικών. Όπως τόνισε ο υφυπουργός, την προτεραιότητα την δίνουν οι γιατροί και όχι οι διοικήσεις των Νοσοκομείων, με βάση τη λίστα αναμονών, αλλά και τα περιστατικά, αυτά καθαυτά.

Σε αυτή τη φάση όπως όλα δείχνουν θα γίνουν αρχικά τα επί πληρωμή απογευματινά, καθότι ακόμη δεν έχουν απορροφηθεί τα 60 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά, κάτι που θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, όπως πρώτο άλλωστε έγραψε το DailyPharmaNews.

Αρχικά θα διενεργηθούν χειρουργεία για ελαφριά περιστατικά – Ποιοι μπαίνουν στο πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα

Επίσης σε αυτή την αρχική φάση θα προτεραιοποιηθούν απλά περιστατικά, όπως π.χ. χολές, κύστες και όχι βαριά χειρουργεία, προκειμένου να μετρηθεί και δοκιμαστικά πως θα δουλέψει το σύστημα.

Τα Νοσοκομεία που θα μπουν στο πρόγραμμα από αυτή την εβδομάδα, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη είναι το Παπαγεωργίου (στο οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο αύριο Τρίτη 12 Μαρτίου, με τη συμβολική παρουσία των κ. Γεωργιάδη και Θεμιστοκλέους), το ΑΧΕΠΑ και ο Άγιος Παύλος, από Θεσσαλονίκη, τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, και από Αθήνα το Γεννηματάς και το Σωτηρία. Ο Ευαγγελισμός, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, ενώ είναι έτοιμος, είναι ακόμη σε εξέλιξη μία συζήτηση για την οργάνωση του προσωπικού και τη συμμετοχή του. «Πρόκειται για πολιτική απόφαση και οφείλουν οι διοικητές των Νοσοκομείων να εναρμονιστούν και να τρέξουν τη διαδικασία υποστηρίζοντας την, γιατί δεν είναι διοικητική διαδικασία, αλλά ιατρική. Επομένως πρέπει να πεισθούν τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού τομέα να συνδράμουν και να συμμετέχουν», δηλώνουν πηγές στο DailyPharmaNews. Μάλιστα το πόσο θα συνδράμουν οι διοικητές στην υλοποίηση του νέου θεσμού, θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην αξιολόγηση τους, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, καθότι υπάρχουν και Νοσοκομεία που δεν μπορούν να υλοποιήσουν το απογευματινό πρόγραμμα σε αυτή τη φάση. «Δεν θα τους πάρουμε τα κεφάλια. Θα είμαστε δίκαιοι», αλλά εκεί που είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, θα μετρήσει ποιος το έκανε και ποιος όχι», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την έλλειψη αναισθησιολόγων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η νέα πρόταση είναι ελκυστική και αν υπάρχει κώλυμα οι διοικητές των Νοσοκομείων μπορούν όπως πάντα να φέρουν απ’ έξω ιδιώτες αναισθησιολόγους να δουλέψουν με μπλοκάκι.

Γεωργιάδης: Θα γνωστοποιείται αμέσως με κάθε τρόπο ποια Νοσοκομεία θα μπαίνουν στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποιασδήποτε απορίες υπάρχουν από πλευράς διοικήσεων στην εφαρμογή της διαδικασίας, λύνονται αμέσως. Μάλιστα ο κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε πολύ ενδοτικός υπό την έννοια ότι φέρεται να είπε «κοιτάξτε εμείς βγάλαμε την κοινή υπουργική απόφαση, αλλά δεν θέλουμε να πέσετε στα βαθιά κατευθείαν. Πάρτε 5-10 μέρες καθίστε με τους ομάδες σας και σχεδιάστε πως μπορεί αυτό να υλοποιηθεί και κάντε το». «Δίνω πολύ μεγάλη βάση στο νέο θεσμό. Για μένα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι στο έργο που θέλω να κάνω στο υπουργείο, προκειμένου να επικοινωνηθεί σωστά», είπε από την πλευρά του ο Άδωνης Γεωργιάδης . «Θέλω να είμαι μονίμως ενήμερος για το ποια Νοσοκομεία μπαίνουν και πότε ξεκινάνε και εγώ αυτό θα το βγάζω μέσα από όλα τα μέσα επικοινωνίας, είτε είναι δελτία τύπου του υπουργείου, είτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε συνεντεύξεις».

Share.
Exit mobile version