Επίδομα 1000 ευρώ από το ταμείο του αποφάσισε να δώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στους ιδιώτες γιατρούς που θα αναλάβουν εφημερίες σε υγειονομικούς αλλά και ένα μήνυμα στην Πολιτεία, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα και μία λύση στην αδιέξοδη κρίση που παρακολουθεί το πανελλήνιο, τις τελευταίες εβδομάδες, με ανταλλαγή κατηγοριών και δηλώσεων σε υψηλούς τόνους μεταξύ υπουργείου και γιατρών.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Αν θα ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί στο κίνητρο, θα φανεί σύντομα. Το μήνυμα πάντως, η Πολιτεία δεν φαίνεται να το πήρε ή μάλλον διάβασε μόνον τον τίτλο, καθώς παρά τις ευθύνες που επιρρίπτει, με σημερινή του ανακοίνωση, ο ΠΙΣ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την κρίση με τους γιατρούς και το αδιέξοδο που επιλέγει να μην γεφυρώνει το υπουργείο, ο κ. Γεωργιάδης μόνο το επίδομα των 1000€ φαίνεται να κράτησε και άμεσα σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X(πρώην twitter):

«Η σημερινή ανακοίνωση του ΠΙΣ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς σκοπεύει ο ίδιος με ίδιους πόρους να συνδράμει οικονομικά τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμβάλουν στην λειτουργία του ΕΣΥ αλλά και διότι κάνει δημόσια έκκληση στα μέλη του να μας βοηθήσουν σε αυτή την δύσκολη συγκυρία».

Αυτό που αντιλαμβάνεται όποιος παρακολουθεί την κόντρα υπουργείου – γιατρών, είναι πως βήμα υποχώρησης από το υπουργείο δεν πρόκειται να γίνει, γιατί απλώς είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση και το υπουργείο να μην πληρώσουν τα ανάλογα για τις επιπλέον υπηρεσίες που απαιτούν από τους ιδιώτες γιατρούς. Προφανώς, οι γιατροί όσα τους δίνει η κυβέρνηση τα θεωρούν «ψιχία» για να αναλάβουν τεράστιας ευθύνης εφημερίες σε άδεια από γιατρούς νοσοκομεία και δεν ανταποκρίνονται. Η ηγεσία του υπουργείου, αποφασισμένη να μην προβεί σε άμεσους διορισμούς (που είναι η αυτονόητη λύση στο πρόβλημα), δηλαδή και πάλι να μην πληρώσει, χρησιμοποιεί τα επόμενα «όπλα» της: απειλές δια στόματος υπουργού από το βήμα συνεδρίων για επίταξη και λήψη δραστικών μέτρωνεπίκληση του υπουργού στο φιλότιμο των γιατρώνεπίθεση λαϊκισμού εις βάρος των γιατρών (όπως οι ίδιοι λένε) και δηλώσεις, πολλές δηλώσεις παντού και συνεχώς, από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης!

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μετά τη συνάντηση του προεδρείου του, την Τρίτη 16 Ιουλίου, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνεδρίασε χτες, Τετάρτη 17 Ιουλίου, και με σημερινή του ανακοίνωση επισημαίνει τις ευθύνες της Πολιτείας στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά και την επίθεση λαϊκισμού και απειλών εις βάρος των γιατρών, ενώ ψέγει την ηγεσία του υπουργείου «καθώς ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχει γίνει για την αντιμετώπιση του από ετών διογκούμενου προβλήματος. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν, τρέχοντας από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο…».  

Για να αποφευχθούν, λοιπόν, τα χειρότερα με το σενάριο της επίταξης των γιατρών και το υπουργείο να μην διορίζει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο ΠΙΣ βάζει το χέρι στο δικό του ταμείοαποδεικνύοντας στην Πολιτεία ποιος είναι ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων, καθώς η εξάσκηση του ιατρικού επαγγέλματος είναι μεν λειτούργημα αλλά ταυτόχρονα και βιοπορισμός. Τέλος, χρησιμοποιώντας μία φράση του Αίσωπου, αποφαίνεται με πικρία πως «το σπίτι μας καίγεται κι εκείνοι τραγουδούν»…

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ:

  1. Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας σε ότι αφορά στις Παθολογικές Κλινικές, η οποία ουδέποτε συζήτησε σοβαρά τις προτάσεις μας που καταθέτουμε κατ΄ επανάληψη από το 2022. Ουδέποτε θέσπισε ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, δεν τηρεί ούτε καν την πρόβλεψη του νόμου 4999/22 για αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου που όφειλε να υλοποιήσει έως τις 30/6/2023 και τώρα υπόσχεται να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχει γίνει για την αντιμετώπιση του από ετών διογκούμενου προβλήματος. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν, τρέχοντας από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο.
  2. Εκφράζει την απογοήτευσή του για την επιστράτευση του κοινωνικού αυτοματισμού και του λαϊκισμού εις βάρος των γιατρών.
  3. Διαπιστώνει επίσης ότι η πολιτεία δεν διακρίνει την εφημερία και υπηρεσία σε Παθολογική Κλινική από την άσκηση εξωνοσοκομειακής ιατρικής.
  4. Αντιμετωπίζουμε ακατονόμαστες απειλές που περιπλέκουν το πρόβλημα.
  5. Επισημαίνουμε ότι δεν λάβαμε γραπτά και αναλυτικά τις ανάγκες του συστήματος, παρά τις αιτήσεις μας και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από πλευράς Υπουργείου.

«Σε κάθε περίπτωση εργαστήκαμε με την υπόθεση ανάγκης 39 ιατρών σε 14 Νοσοκομεία, χωρίς να ξέρουμε πόσοι και πού», επισημαίνει ο ΠΙΣ και ανακοινώνει τις αποφάσεις του:

  • Ο ΠΙΣ από το ταμείο του θα χορηγήσει επίδομα 1000€ σε κάθε συνάδελφο που θα συνδράμει, ποσό που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρείς μήνες.
  • Με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία Πανελλήνια συνέδρια σε κάθε συνάδελφο.
  • Θα απευθύνει πρόσκληση στους γιατρούς που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν, δηλαδή σε αυτούς που πρόσφατα έλαβαν τον τίτλο της ειδικότητας και ελπίζει ότι οι ήδη υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ έχουν ενημερωθεί εγκαίρως».

«Το σπίτι μας καίγεται κι εκείνοι τραγουδούν»

Ο Πανελλήνιος ιατρικός Σύλλογος, ως επίσημος από το νόμο σύμβουλος της πολιτείας, δηλώνει πως «αισθάνεται ότι έχει πράξει στο ακέραιο και έγκαιρα το καθήκον του και ξεπερνά σήμερα τις οικονομικές του δυνατότητες», ενώ δανειζόμενος ο Σύλλογος μία φράση από γνωστό μύθο του Αισώπου, καταλήγει: «ο ιατρικός κόσμος της χώρας επιτελεί το έργο του ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι των οικιών ημών εμπιπραμένων αυτοί άδουσιν».

Share.
Exit mobile version