Παράθυρο για αυξήσεις στο ΕΣΥ 

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς τα θέματα της καθημερινότητας αλλά και η λειτουργία του ΕΣΥ αναμένεται να βρεθούν ξανά στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη. 

Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, δεν έχουν ακόμη κλειδώσει και το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΣΥ παραμένει ακόμα ανοιχτό.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν φέτος οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της στέγασης και του δημογραφικού, η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και παιδείας, καθώς και η στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει κομβικές μεταρρυθμίσεις, ήδη από τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της. Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπενθυμίσει ότι κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση μειώθηκαν δραματικά οι δαπάνες για το ΕΣΥ, το οποίο το 2019 ήταν «σε πάρα πολύ κακή κατάσταση».

Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για τις αυξήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει με έμφαση ότι σήμερα στο ΕΣΥ «εργάζονται 8.000 περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές σε σχέση με το 2019 και ήδη έχουν προγραμματιστεί ακόμα 10.000 προσλήψεις υγειονομικών. Σχετικά με τα κενά των γιατρών στα νησιά θα αναφερθεί στην αύξηση των οικονομικών κινήτρων που δρομολόγησε στις αρχές καλοκαιριού η κυβέρνηση, ενώ στην κορωνίδα των κυβερνητικών εξαγγελιών αναμένεται να τεθεί το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ των νοσοκομείων και η αναβάθμιση των υποδομών Κέντρων Υγείας που είναι σε πλήρη εξέλιξη σε ολόκληρη την επικράτεια, με εξασφαλισμένους πόρους €1,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά το θέμα των αυξήσεων στους υγειονομικούς, η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι το «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ δεν θα είναι «πλούσιο» και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν παρεκκλίσεις από τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο η θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για να δοθεί μια νέα ενίσχυση στους γιατρούς του ΕΣΥ, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στην εβδομάδα, σε συνεργασία πάντα με το οικονομικό επιτελείο που έχει ακριβή εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται πάντως να αποφύγουν μεγαλόστομες διακηρύξεις και υποσχέσεις, καθώς όπως επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία από το Μέγαρο Μαξίμου το ΕΣΥ βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλαπλά προβλήματα εδώ και δεκαετίες που δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου για τα μεγάλα κενά στα νοσοκομεία των άγονων περιοχών ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρατήρησε πως «οι άγονοι διαγωνισμοί είναι ένα πρόβλημα που είχε κακοφορμίσει για δεκαετίες».

Στον αντίποδα των κυβερνητικών ισχυρισμών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ, οι υγειονομικοί σχεδιάζουν να δώσουν ισχυρό «παρών» στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, με αφορμή την παρουσία Μητσοτάκη για τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ αλλά και σε άλλους φορείς της υγείας, αναμένεται να επαναλάβουν ότι το ΕΣΥ οδηγείται σε κατάρρευση, επικαλούμενοι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι, τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρουν ότι είναι κενές περισσότερες από 8.000 οργανικές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.

Οι ισχυρισμοί περί κατάρρευσης του ΕΣΥ εξακολουθούν ωστόσο να προκαλούν τις άμεσες αλλά και έντονες αντιδράσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Χαρακτηριστικά είναι όσα έγραψε χθες στην πλατφόρμα «Χ» απαντώντας σε δημοσίευμα ενημερωτικής ιστοσελίδας για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Σχολιάζοντας το άρθρο που έφερε τον… βαρύγδουπο τίτλο «Νοσοκομείο – κολαστήριο για ασθενείς και υγειονομικούς», ο υπουργός Υγείας αναδημοσίευσε τα στοιχεία που του διαβίβασε το νοσοκομείο Ιωαννίνων σε ότι αφορά τη λειτουργία του, το προσωπικό που υπηρετεί και τους ασθενείς που εξυπηρέτησε το 2023.

Σύμφωνα με αυτά: «Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν από το Νοσοκομείο το έτος 2023  επανήλθε  στα επίπεδα του 2019, από τους οποίους όμως υπάρχει αύξηση κατά +14,11% στους νοσηλευόμενους ασθενείς (70.037 ασθενείς το 2023 / 61.378 ασθενών το 2019).
Επίσης, υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούνται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις (4.426.187 εξετάσεις το 2023, έναντι 3.778.090 το 2019 +17,15%), ενώ το σύνολο των απεικονιστικών εξετάσεων αυξήθηκε κατά +11,09% (200.712 εξετάσεις το 2023, έναντι 180.673 το 2019).

Από τις παραπάνω απεικονιστικές εξετάσεις, οι αξονικές τομογραφίες αυξήθηκαν +23,98% και οι Μαγνητικές Τομογραφίες κατά +18,61%, ενώ ο μέγιστος χρόνος αναμονής είναι περίπου 40 ημέρες, μειωμένος κατά το μισό από το 2019.

Από το 2023 λειτουργεί παραγωγικά και το νέο Σύστημα PET/CT και το 2023 πραγματοποιήθηκαν 808 εξετάσεις, ενώ το 1ο εξάμηνο του 2024 οι εξετάσεις ανήλθαν σε 503.

Ο Μαστογράφος  βγήκε εκτός λειτουργίας τον Απρίλιο σε συνέχεια επιδιόρθωσης (αλλαγή  flat panel). Βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασης, με έγκριση σκοπιμότητας από ΕΚΑΠΥ και ΥΥ, Προϋπολογισμού 360.000€ με ίδιους πόρους.  Έως την ολοκλήρωση της προμήθειας νέου Μαστογράφου (τέλος 2024 αρχές 2025) οι μαστογραφίες γίνονται στο ΚΥ Ιωαννίνων, σε νέο Ψηφιακό Μαστογράφο που μπήκε πρόσφατα σε λειτουργία και έχουμε διαθέσει ιατρό και τεχνολόγο για τη διενέργεια των μαστογραφιών, χωρίς καμμία καθυστέρηση.

Γίνεται ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και είναι ήδη σε εξέλιξη η έγκριση ΕΔΠΑ 2,7 εκατ., για την προμήθεια Αγγειογράφου byplane, με χρηματοδότηση από ΥΠΕ, ενώ η δημοπράτηση νέου ΤΕΠ  €4,6 εκατ. αναμένεται ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, στο τέλος του 2019 το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου ήταν 2.150, ενώ στο τέλος του 2023 το σύνολο του προσωπικού ήταν 2.306 εργαζόμενοι (αύξηση +7,26%).

Από το παραπάνω προσωπικό, το 2019 το σύνολο του ιατρικού προσωπικού ήταν 494 ιατροί (99 μέλη ΔΕΠ και 395 ιατροί ΕΣΥ), ενώ αντίστοιχα το 2023 το σύνολο του ιατρικού προσωπικού ήταν  548 ιατροί (97 μέλη ΔΕΠ και 451 ιατροί ΕΣΥ), δηλαδή αύξηση κατά +10,93% στο σύνολο του ιατρικού προσωπικού και αύξηση κατά +14,18% στους ιατρούς ΕΣΥ. Αντίστοιχα, το 2019 το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 940 εργαζόμενοι και το 2023 ήταν 1.032 εργαζόμενοι (αύξηση +9,79%).

Όσον αφορά στις υπηρεσίες καθαριότητας του Νοσοκομείου, υπηρετούν 138 εργαζόμενοι ΣΟΧ, 26 επικουρικοί στην καθαριότητα και 3 εργαζόμενοι από ΟΑΕΔ. Έτσι, το σύνολο των απασχολούμενων στην καθαριότητα είναι 167. Όμως, μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει περίπου 30 εργαζόμενοι ΣΟΧ από την έναρξη των συμβάσεων το 2018. Βρίσκεται σε εξέλιξη λοιπόν η διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης αναδόχου στην καθαριότητα και έχει υποβληθεί  το Πρακτικό τεχνικής αξιολόγησης του διαγωνισμού».

Τέλος επισημαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σοβαρή αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του, το 2019 ήταν στα €64.025.116,94, ενώ το 2023 ανήλθε στα €86.055.067,08, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +34,4%.

Exit mobile version