Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος παραβρέθηκαν χτες, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στην έναρξη των πρώτων απογευματινών χειρουργείων που πραγματοποιήθηκαν στα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και «ΑΧΕΠΑ».

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» πραγματοποιήθηκαν τρία απογευματινά χειρουργεία και αφορούσαν στα εξής περιστατικά:

1) άνδρας ασθενής, 54 ετών ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση κήλης,

2) ) άνδρας ασθενής, 67 ετών ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση Αρθροπλαστικής και

3) ) γυναίκα ασθενής, 73 ετών η οποία υπεβλήθη σε εγχείρηση Αρθροπλαστικής.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα απογευματινό χειρουργείο και αφορούσε σε ) γυναίκα ασθενής, 67 ετών η οποία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση κήλης.

Το κόστος των πρώτων επεμβάσεων, ως μια συμβολική κίνηση, θα καλυφθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Μετά την επίσκεψη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε «στον πρώτο ασθενή ο οποίος μπαίνει πλέον στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως ο πρώτος ασθενής και η πρώτη χειρουργική ομάδα που εγκαινίασαν τα απογευματινά χειρουργεία». «Είμαι βέβαιος ότι σε λίγες εβδομάδες όταν πλέον το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά και όταν θα ξεκινήσει και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με την προσφορά των πολλών χιλιάδων δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, η κοινή γνώμη θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι μια μεταρρύθμιση υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά κυρίως υπέρ των ασθενών.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας το αγαπάμε, το σεβόμαστε, το εμπιστευόμαστε τόσο το ιατρικό όσο το νοσηλευτικό όσο και το λοιπό προσωπικό. Και όλες οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε είναι για να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να λειτουργήσει άξια και τα επόμενα πολλά χρόνια και όχι φυσικά εναντίον του όπως κάποιοι νομίζουν.

Νομίζω ότι εάν δώσουμε λίγο χρόνο στη μεταρρύθμιση καλόπιστα και χωρίς τις συνήθεις συγκρούσεις που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά δουλέψουμε για να πετύχουν θα έχουμε δώσει στους ασθενείς μας μία επιπλέον επιλογή για να λύνουν τα προβλήματά τους και θα έχουμε δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εφόδια για να συνεχίσει πολλές δεκαετίες ακόμα για να είναι ισχυρό. Θέλω να πω ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένας πρώτος κρίκος από τη συνολική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Στο σχέδιο νόμου που έχουμε σε διαβούλευση, υπάρχει το άρθρο για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ και είναι το δεύτερο βήμα της μεταρρύθμισης. Και το τρίτο βήμα θα είναι όταν θα επιτραπεί και στους ιδιώτες γιατρούς, υπό όρους και προϋποθέσεις,  και τηρώντας τις υποχρεώσεις που έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ στο σύστημα να μπορούν και αυτοί να εργάζονται μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και έτσι θα κλείσει ένας κύκλος που θα αλλάξει τελείως το περιβάλλον εργασίας, θα κάνει πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα βοηθήσει να πληρώνονται οι προκηρύξεις των θέσεων που έχουν γίνει και καθίστανται διαρκώς άγονες, θα αυξήσει τα εισοδήματα των γιατρών και των νοσηλευτών και θα δώσει μία νέα πνοή στο σύστημα». 

Share.
Exit mobile version