Ειδήσεις έκρυβε η συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη για τις υπομεταγγίσεις, καθώς ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι σύντομα θα ανακοινώσει από κοινού με τον Μάριο Θεμιστοκλέους σχέδιο για τη διαχείριση των μονάδων αίματος. Η συζήτηση στη Βουλή έβγαλε όμως στην επιφάνεια και την δυσφορία που επικρατεί στην Αριστοτέλους για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωράει το ΑΣΕΠ τις διαδικασίες για τις προσλήψεις νοσηλευτών.

Ο υπουργός Υγείας που κλήθηκε να απαντήσει στον βουλευτή του ΚΚΕ και για τα ζητήματα της στελέχωσης των κέντρων αιμοδοσίας στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» είπε ότι, σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό η κάλυψη είναι στο 126% και δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού είναι 73%.  

Στο σημείο εκείνο ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε στον παριστάμενο υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο (σ.σ. βρισκόταν στην αίθουσα της ολομέλειας για να απαντήσει σε άλλη επίκαιρη ερώτηση) και αφού τόνισε ότι προσωπικά τον συμπαθεί ιδιαίτερα, αμέσως μετά εγκάλεσε δημόσια το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το ΑΣΕΠ για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ότι αφορά τις προσλήψεις νοσηλευτών.

«Κύριε Υπουργέ, περιμένω να έρθουν νοσηλευτές από το ΑΣΕΠ με την 7/Κ πριν από δυόμισι χρόνια και ακόμα δεν έχουν έρθει. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά εγώ θέλω να έρθουν νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Δεν ξέρω τι θα κάνετε, εγώ τους περιμένω πάντως» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών που προφανώς αιφνιδιάστηκε από την ενέργεια του κ. Γεωργιάδη, δεν απάντησε στις αιτιάσεις του υπουργού Υγείας.

Θα αντιμετωπίσουμε το «ελληνικό παράδοξο»

Νωρίτερα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Λαμπρούλη είχε αναφέρει ότι σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιλυθεί το «ελληνικό παράδοξο» με τη συλλογή και διάθεση αίματος. «Αναλογικά είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο σε αιμοδοσία. Συλλέγουμε τον χρόνο περισσότερες φιάλες αίματος απ’ όσες χρειαζόμαστε και ταυτόχρονα αναγκαζόμαστε να εισάγουμε κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες φιάλες αίματος» εξήγησε.

Παράλληλα σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας έχει φτάσει «να μελετάται επιστημονικά διεθνώς»: Να έχουμε «πολύ μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα, να συλλέγουμε τον χρόνο περισσότερες φιάλες αίματος απ’ όσες χρειαζόμαστε, και ενώ συμβαίνουν αυτά, να αναγκαζόμαστε να εισάγουμε κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες φιάλες αίματος». Αυτό είναι το ελληνικό παράδοξο, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «η απάντηση στον γρίφο είναι, ότι πάρα πολλές φιάλες αίματος που συλλέγονται στα διάφορα νοσοκομεία, δεν χρησιμοποιούνται και τις πετάμε, ενώ αλλού τις χρειαζόμαστε».
Όπως ανήγγειλε, στο νέο σχέδιο, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) θα έχει ρόλο κεντρικής διαχείρισης στη διάθεση των φιαλών αίματος.

Λαμπρούλης: Φεύγουν ασθενείς με αιματοκρίτη 28 μετά από μετάγγιση!

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» παρακολουθούνται και μεταγγίζονται 800 παιδιά και ενήλικες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι λόγω των ελλείψεων αίματος, υπομεταγγίζονται υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Το πρόβλημα αυτό βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην αιμοδοσία, στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας, στο Νοσοκομείο και στην υποχρηματοδότηση γενικότερα. Γι’ αυτό έχει βγει εκτός λειτουργίας το ειδικό αυτοκίνητο για τις εξωτερικές αιμοδοσίες του νοσοκομείου, όπως και κατά καιρούς βγαίνουν εκτός λειτουργίας μηχανήματα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στα σημαντικά προβλήματα που βιώνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. «Μιλάμε οι ασθενείς βρίσκονται στο όριο, βιώνουν μια ζωή στο όριο», τόνισε αφού μονάδες παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία υπάρχουν μόνο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας και πάσχοντες από την επαρχία και τη νησιωτική χώρα εξαναγκάζονται σε ολόκληρο ταξίδι μέχρι την πλησιέστερη μεγάλη πόλη όπου υπάρχει η ειδική μονάδα.

«Δεν μπορεί να φεύγει ο άλλος με αιματοκρίτη 28 μετά από μετάγγιση, δεν μπορεί η μετάγγιση να γίνεται με μία φιάλη ενώ έπρεπε να δύο ανά δεκαπενθήμερο που θέλει τις συγκεκριμένες μέρες. Όλα αυτά επιφέρουν τεράστιες βλάβες στον οργανισμό και φυσικά σε μικρότερα παιδιά έχει αντανάκλαση στην ανάπτυξή τους και στην ίδια τους την πορεία ανάπτυξης ενδεχόμενα ασθενειών», υπογράμμισε. 

Share.
Exit mobile version