Ο γονιδιακός έλεγχος πραγματοποιείται σε ασθενείς-μέλη του Συλλόγου με διάγνωση καρκίνου του μαστού.

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου του ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, συνεχίζει και το 2024 την υλοποίηση του Προγράμματος «Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση». Το πρόγραμμα αφορά σε δωρεάν γενετικό έλεγχο σε γυναίκες και άνδρες με εμπειρία καρκίνου του μαστού, μέλη του Συλλόγου που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια του προγράμματος.

Διευκρινίζεται ότι, δεδομένης πλέον της δυνατότητας συνταγογράφησης του γονιδιακού ελέγχου, η υλοποίηση για το 2024 θα λειτουργήσει επικουρικά, καλύπτοντας τα μέλη που δεν πληρούν τα κριτήρια συνταγογράφησης, παρ’ όλα αυτά χρήζουν γονιδιακού ελέγχου.

Το Πρόγραμμα  χρηματοδοτείται από τα καθαρά έσοδα του Αγώνα Greece Race for the Cure®.

Τι είναι ο γενετικός έλεγχος και για ποιο λόγο γίνεται;

Ο γενετικός έλεγχος έχει ως πρώτο βήμα την καταγραφή του λεπτομερούς (σε τρεις γενεές) ιστορικού σε οικογένειες με ιστορικό καρκίνου μαστού / ωοθηκών ή άλλου τύπου. Στη συνέχεια από δείγμα αίματος απομονώνεται το γενετικό υλικό στο οποίο ελέγχονται τα γονίδια. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται ο γενετικός έλεγχος είναι για να καθοριστεί εάν υπάρχει σαφής κληρονομικότητα και γενετική προδιάθεση σχετικά με συγκεκριμένους τύπους κακοήθειας. Σημαντική προέκταση του ελέγχου αποτελεί η διάχυση της γενετικής πληροφορίας στους συγγενείς της (υγιείς / ασθενείς).

Τα οφέλη του προγράμματος

Μέσα από το πρόγραμμα τα μέλη του Συλλόγου:

-ενημερώνονται για τον γονιδιακό έλεγχο και τη σημασία του εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια,

-έχουν μια συνάντηση με γενετιστή, κατά την οποία γίνεται λεπτομερής λήψη ιστορικού,

-έχουν ατομικές συναντήσεις με ψυχολόγο, προκειμένου να διερευνηθεί το κίνητρό τους και η ψυχολογική τους κατάσταση, καθώς και να εκτιμηθεί ο τρόπος διαχείρισης των πιθανών αποτελεσμάτων,

-οι γυναίκες ή οι άνδρες που πληρούν όλα τα κριτήρια υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο εντελώς δωρεάν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν τελική συνάντηση με την ψυχολόγο του Συλλόγου.

Τι σημαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα για μια γυναίκα που έχει ήδη νοσήσει με καρκίνο του μαστού;

Ένα θετικό αποτέλεσμα για μια γυναίκα που έχει ήδη νοσήσει με καρκίνο του μαστού σημαίνει ότι:

-Πιθανά έχει κληρονομήσει αυτήν την προδιάθεση από τους γονείς της
Έχει μια επιπλέον σημαντική πληροφορία για τον ογκολόγο της, όπως είναι αντίστοιχα οι υποδοχείς και το HER2.

-Πιθανά έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μαστού στον άλλο μαστό και ίσως στις ωοθήκες.

-Μπορεί να γνωρίζει, εάν έχει παιδιά (ή άλλους συγγενείς), ποιος από αυτούς έχει κληρονομήσει την συγκεκριμένη προδιαθεσική παραλλαγή και άρα θα πρέπει να υποβάλλεται σε συχνότερους ελέγχους/εξετάσεις.

-Έχει μια σημαντική πληροφορία στα χέρια της που μπορεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Κριτήρια Επιλογής

-Διάγνωση τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού μετά τα 45 έτη.

-Διάγνωση διηθητικού καρκίνου του μαστού μετά τα 45 και πριν τα 50 έτη.

-Διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ανεξαρτήτως άλλων κριτηρίων.

-Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, είναι ανασφάλιστες και  έχουν βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό (τουλάχιστον δύο ακόμα περιστατικά με διάγνωση καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών από την ίδια μεριά της οικογένειας τους ή έχουν νοσήσει οι ίδιες κάτω των 45 ετών).

-Διάγνωση ανδρικού καρκίνου του μαστού.

Ένταξη στο πρόγραμμα για ασθενείς από Θεσσαλία

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο μαστού που ζουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, κάθε ασθενής που πληροί τα παραπάνω κλινικά κριτήρια, και προέρχεται από τις περιοχές αυτές, θα εντάσσεται στο πρόγραμμα αυτόματα.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από 22 Ιανουαρίου 2024 έως και 1 Μαρτίου 2024, Δευτέρα έως Παρασκευή, 11πμ – 5μμ, τηλεφωνικά στην κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου, κυρία Κορίνα Τσομπανισάκη, στο 210 4180006 (εσωτ.19).

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε ότι:

-Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν μέλη του Συλλόγου που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.

-Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί με βάση τις ιστοπαθολογικές διαγνώσεις των ατόμων και των συγγενών τους (όπου είναι διαθέσιμες), το οικογενειακό ιστορικό και την ασφαλιστική τους κάλυψη ή μη.

-Κατά τη δήλωση της αίτησης, χρειάζεται και η ταυτόχρονη προσκόμιση παραπεμπτικού από τον θεράποντα ιατρό.

-Όλες οι διαγνώσεις πρέπει να επιβεβαιώνονται με την αντίστοιχη ιστολογική έκθεση.

-Για τα άτομα που θα βρεθούν θετικά στον γονιδιακό έλεγχο δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν 3  επιπλέον μέλη της οικογένειάς τους.

-Η πλήρωση των παραπάνω κριτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα αλλά δεν προεξοφλεί τη συμμετοχή σε αυτό.

-Στο πλαίσιο της υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο μαστού που ζουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, κάθε ασθενής που πληροί τα παραπάνω κλινικά κριτήρια και προέρχεται από τις περιοχές αυτές θα εντάσσεται στο πρόγραμμα αυτόματα.

-Όλα τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου, θα παραμείνουν απόρρητα.

Καρκίνος μαστού: τα δεδομένα

-1 στις 11 γυναίκες στην ΕΕ-27 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 74 ετών.

-Περισσότερες από 7000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας.

-Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη.

-Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη έχουν μειωτική τάση χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και τις ολοένα αποτελεσματικότερες θεραπείες.

-Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αυξάνει τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση έως και 97%.

-Δεν γνωρίζουμε τους ενοχοποιητικούς παράγοντες για τη δημιουργία του καρκίνου του μαστού. Για αυτόν τον λόγο, η δευτερογενής πρόληψη, δηλαδή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα, είναι το βασικό μας εργαλείο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, για την καλύτερη πορεία της νόσου αλλά και την πλήρη ίαση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»: https://almazois.gr/

Share.
Exit mobile version