Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) συσχετίζει το βάρος με το ύψος ενός ατόμου άνω των 18 ετών και δίνει μια απλή πρώτη ένδειξη για το αν το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος για το ύψος του.

Δίνει επίσης μια γενική εικόνα του βαθμό παχυσαρκίας ενός ατόμου και αποτελεί ένα πρώτο χρήσιμο εργαλείο που απαντά στο ερώτημα “πόσα κιλά θα πρέπει να ζυγίζει κανείς ανάλογα με το ύψος του”.

Πως χρησιμοποιούμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Για να υπολογισθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος, θα πρέπει να διαιρέσουμε το σωματικό μας βάρος (υπολογισμένο σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (υπολογισμένο σε μέτρα) δηλαδή: Δ.Μ.Σ   =  kg / m2.

Δείκτης Μάζας Σώματος: Οι βασικοί περιορισμοί

O ΔΜΣ μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης για να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το βάρος, την υγεία και τις επιλογές θεραπείας σας. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που πρέπει να γνωρίζετε:

• Ο υπολογισμός του ΔΜΣ είναι γενικός και δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία, την εθνικότητα, το φύλο και τη σύσταση του σώματος.

• Δεν παρεμβάλλεται στον υπολογισμό του ΔΜΣ η ηλικία των ατόμων. 

• Ο ΔΜΣ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αξιόπιστα σε εγκύους, όπου το βάρος αλλάζει ανάλογα με την εβδομάδα κύησης, ούτε σε παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη γιατί το ύψος τους μεταβάλλεται συνέχεια.

• Άτομα που αθλούνται ή έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ χωρίς να έχουν περισσότερο λίπος.

• Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μυϊκής μάζας-λίπους στον υπολογισμό του βάρους της εξίσωσης.

Συμπληρωματικές αξιολογήσεις, όπως η λιπομέτρηση και η βασική θερμιδομετρία, μπορούν να συμβάλλουν στην ακρίβεια των αξιολογήσεων του ΔΜΣ, λαμβάνοντας υπόψη ατομικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η φυσική κατάσταση.

Share.
Exit mobile version