Την περίοδο των γιορτών η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνες, εμφανίζει μια σημαντική αύξηση που ξεπερνά ακόμη και το 20%,  και στα δύο φύλα.

Οι πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε το ποτό σας στις γιορτές χωρίς όμως να βρεθείτε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις.

-Μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι εάν θέλετε να μην μεθύσετε! Φροντίστε να τρώτε πριν και κατά τη διάρκεια κατανάλωσης καθώς το φαγητό επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το λεπτό έντερο.

-Μην ανακατεύετε διαφορετικά ποτά μεταξύ τους.

-Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό ανάμεσα στα ποτά. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, καθώς το αλκοόλ είναι διουρητικό και υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθείτε.

– Μια καλή ιδέα για να πιείτε λιγότερο είναι να σερβίρετε το ποτό σας σε μικρότερο ποτήρι ή να το αραιώσετε με κάποιο ανθρακούχο νερό ή να προσθέσετε πολλά παγάκια.

– Προτιμήστε να καταναλώσετε μπύρα και κρασί καθώς έχουν μικρότερη συγκέντρωση σε αλκοόλ.

-Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κόκκινου κρασιού, έχει συνδεθεί με κάποιες ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία.  Η μπίρα επίσης αποτελεί μια καλή επιλογή, ιδιαίτερα  για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

-Μην πίνετε βιαστικά το ποτό σας! Πιείτε το πιο αργά, για να προλάβει ο οργανισμός σας να απορροφήσει την αλκοόλη και να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της μέθης.

-Περιμένετε να τελειώσει το ποτό σας πριν πάρετε το επόμενο! Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ξεκάθαρη εικόνα για την ποσότητα που έχετε καταναλώσει και θα είστε σε θέση να το ελέγξετε.

-Μην «παραβγαίνετε» με την παρέα σας για το ποιος θα πιει περισσότερο! Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός! Κάποιος μπορεί να αντέχει το ποτό και κάποιος άλλος όχι.

– Χορέψτε! Στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μην το σκεφθείτε και πολύ. Χορεύοντας ιδρώνουμε, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται μέρος της αλκοόλης.

-Προσοχή στα κοκτέιλ, στα γλυκά ποτά και στα λικέρ! Πίνονται εύκολα και συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες.  Προτιμήστε αυτά που περιέχουν φυσικούς χυμούς, αντί για αυτά που συνδυάζουν σιρόπια και πρόσθετα  γλυκαντικά.

-Δώστε προτεραιότητα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα! Αντί να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ποτών αμφιβόλου ποιότητας, προτιμήστε ποτά υψηλότερης ποιότητας όπως ένα ποτήρι καλό κρασί.

-Σύμφωνα με τις ιατρικές συστάσεις, η μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ ημερησίως για τους άνδρες είναι δύο ποτά και για τις γυναίκες ένα ποτό. Εάν ωστόσο μέσα στις γιορτές κάποια μέρα πιείτε παραπάνω αλκοόλ από το επιτρεπόμενο, φροντίστε να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 48 ώρες.

– Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται κάποια φάρμακα να χρειαστούν τροποποίηση ή διακοπή. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις φαρμάκων.

 Τι είναι σημαντικό να θυμάστε για την κατανάλωση αλκοόλ!

-Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη και να μας χαλαρώνει, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις για την υγεία.

– Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για υγιείς ενήλικες σημαίνει: έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

-Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, εκτός από τον κίνδυνο εμφάνισης αλκοολισμού, προδιαθέτει για αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, αύξηση του βάρους, αυξημένη εναπόθεση σπλαχνικού λίπους, καρκίνο του μαστού, αλλά και αύξηση των ατυχημάτων και των αυτοκτονιών.

– Αλκοόλ και οδήγηση αποτελούν τον χειρότερο συνδυασμό για την οδική ασφάλεια! Μην οδηγήσετε εάν πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ  και μην επιβαίνετε σε αυτοκίνητα οδηγών που έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Όπως πάντα, το μέτρο και η ισορροπία είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά κατά την περίοδο των γιορτών, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία μας.

Share.
Exit mobile version