Οι γυναίκες Ρομά έχουν χαμηλότερο επίπεδο υγείας, περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας σε σχέση με τους άνδρες και μειωμένη προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας.

Το Ινστιτούτο Prolepsis και το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, για την αναγνώριση της συμβολής των γυναικών Ρομά στο έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές παρέμβασης του έργου και συγκεκριμένα σε: Χαλκίδα (21/2), Θήβα (23/2), Βόλο (26/2), Ζεφύρι (28/2) και Αγία Βαρβάρα (29/2).

Οι Ρομά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο κατά μία δεκαετία, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση μεταδιδόμενων και χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υψηλός επιπολασμός παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων (π.χ. παχυσαρκία, κάπνισμα).

Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί Ρομά έχουν αρνητική επίδραση στο επίπεδο της υγείας τους. Το χαμηλό προσδόκιμο ζωής και τα υψηλά ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας αποτελούν ορισμένους από τους πιο αξιοσημείωτους δείκτες ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Οι γυναίκες Ρομά ιδιαίτερα, έχουν χαμηλότερο επίπεδο υγείας, περισσότερα χρόνια προβλήματα σε σχέση με τους άνδρες και μειωμένη προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο του έργου, που ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, ερευνήθηκαν οι ανάγκες των γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας και πρόληψης (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, πρόληψη γυναικολογικών ζητημάτων, εμβολιασμοί), καθώς και σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενδοοικογενειακή βία, την ψυχική υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ακολούθησε η ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων και της κατάλληλης μεθοδολογίας που θα επέτρεπε καινοτόμες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των γυναικών Ρομά. Σε αυτή τη βάση οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις στις παραπάνω θεματικές, που εφαρμόστηκαν αρχικά σε εκπαιδεύτριες – γυναίκες (Ρομά και μη Ρομά), οι οποίες στη συνέχεια μετέφεραν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις που ανέπτυξαν σε εκπαιδευόμενες γυναίκες Ρομά κάτω των 25 ετών στις κοινότητές τους.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για το κοινό (αναλυτικό πρόγραμμα).

Share.
Exit mobile version