Στο πλαίσιο της προσφοράς και της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κάπα3) μας ενημερώνει για τη συνεργασία του με την Εταιρεία Πολιτιστικής Εκπαίδευσης της ηθοποιού και σκηνοθέτη Στέλλας Φουρναράκη.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι η συνδιοργάνωση θεατρικής παράστασης ως προσπάθεια σύμπραξης Φορέων Κοινωνικής Υποστήριξης και Σύγχρονου Πολιτισμού, που θα διεξαχθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Κύριοι στόχοι της σύμπραξης είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η καταπολέμηση του στίγματος της νόσου και της προώθησης της κοινωνικής σύνδεσης μεταξύ ασθενών και μη. Αποσκοπεί επίσης στην ανάδειξη της Τέχνης ως δημιουργικό μέσο στην υπηρεσία της υγείας και της κοινωνίας, αλλά και ως βάση διαλόγου και σταδιακών αλλαγών προς την καθιέρωση μιας πιο ολιστικής, ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του καρκίνου στη χώρα, που εντάσσει την καλλιτεχνική́ δημιουργία στους υγειονομικούς χώρους, αλλά και στα προγράμματα αποκατάστασης των ασθενών.

Σχετικά με την θεατρική παράσταση – δράση «Και τώρα…; Αγωνιζόμαστε!»

Η θεατρική παράσταση «Και τώρα…; Αγωνιζόμαστε!» δεν έρχεται να μιλήσει για κάτι καινούργιο. Δεν έρχεται να μιλήσει για κάτι ξένο. Αντιθέτως. Είναι εδώ για να μας δείξει πως σε όλα τα «σκοτάδια» υπάρχει και Φως! Ο Καρκίνος ζει ανάμεσα μας και συμπεριφέρεται όπως ένας ακόμη πολίτης αυτού του κόσμου. Έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Έχει δικαίωμα να έρθει. Έχει όμως και υποχρέωση να υποχωρήσει όταν τον κοιτάξουμε στα μάτια και του πούμε: «Σε ευχαριστώ για όσα μου έμαθες. Τώρα μπορείς να φύγεις».

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι άνθρωποι καθημερινοί. Όλοι εμείς. Ή μάλλον ήταν, γιατί κανείς δεν βγαίνει ίδιος μετά από μία τέτοια μάχη!

Σκοπός της θεατρικής παράστασης είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων απέναντι στον καρκίνο, η κατανόηση του προσωπικού αγώνα για επιβίωση των ασθενών και φροντιστών τους και το αισιόδοξο μήνυμα πως τα θαύματα μπορούν πάντα να συμβούν αρκεί να τα πιστέψουμε.

Οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα θα συνδεθούν με μία μορφή τέχνης μέσα από το θέατρο και θα δημιουργούν δικές τους προβολές μέσω του έργου με σκοπό να διερευνήσουν μέσα από αυτό τα συναισθήματά τους. Στόχος του προγράμματος είναι οι ασθενείς να εκτονωθούν σωματικά και ψυχικά, να αισθανθούν χαρούμενοι και δημιουργικοί, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να κοινωνικοποιηθούν. Οι δράσεις τέχνης έχουν θεραπευτική επίδραση στους ωφελούμενους μιας και η συμμετοχή τους σε αυτές επιτυγχάνει τη βελτίωση της καθημερινής τους διαβίωσης.

Η παράσταση «Και τώρα…; Αγωνιζόμαστε!» κάνει πρεμιέρα στις 3/2/2024 στην Ελευθερούπολη Καβάλας και αμέσως μετά θα ταξιδέψει σε όλη την ελληνική επικράτεια, με την ένταξη της δράσης στις πολιτιστικές δράσεις του εκάστοτε Δήμου ή της οικείας Περιφέρειας. Μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις θα διατεθεί για την στήριξη των καρκινοπαθών.

Share.
Exit mobile version