Από την Όλγα Μαραλέτου

Με αφορμή την έλευση της Καλοκαιρινής περιόδου είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε του κίνδυνους που αφορούν το δέρμα μας.

Κάθε χρόνο όλοι μας βρίσκουμε ευκαιρίες να «δραπετεύσουμε» στην φύση, να απολαύσουμε το πράσινο και τον ήλιο. Δυστυχώς όμως ελάχιστες φορές λαμβάνουμε υπόψιν μας τους επιβλαβείς παράγοντες γύρω μας. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς, αλλά και τρόπους για να προστατευτούμε.

Αλλεργιογόνα φυτά

Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε φυσική ομορφιά και μέρη για εξερεύνηση, όμως είναι εξίσου πλούσια στον δηλητηριώδη κισσό, την τσουκνίδα και άλλα αλλεργιογόνα φυτά. Εφόσον το δέρμα σας έρθει σε επαφή με τα έλαια ή τα αγκάθια αυτών τον φυτών, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί αλλεργική αντίδραση.

Εάν λοιπόν αποφασίσετε να πάτε μια εκδρομή, φροντίστε να φοράτε μακριά παντελόνια από ανθεκτικά υφάσματα  και κλειστά παπούτσια. Εάν δε ο χώρος κατοικίας σας ή το εξοχικό σας βρίσκεται κοντά σε πολύ πράσινο φροντίστε να καθαρίζεται και να κουρεύεται το κοντινό περιβάλλον συχνά.

Τα έντομα παραμονεύουν

Εκτός της χλωρίδας, έχουμε και μια μεγάλη «ποικιλία» εντόμων, ιπτάμενων και μη, που αποτελούν επίσης απειλή για το δέρμα μας. Κουνούπια, ψύλλοι, τσιμπούρια και άλλα πολλά παραμονεύουν, έτοιμα να μας τσιμπήσουν κάθε στιγμή. Ενώ πολλές φορές μπορεί να την γλυτώσουμε με έναν απλό ερεθισμό και λίγη φαγούρα, άλλες τα τσιμπήματα αυτά προκαλούν εξανθήματα, πρήξιμο, ταχυπαλμία, χαμηλή πίεση και δύσπνοια.

Τα ρούχα με μακριά μανίκια αποτελούν μια λύση, όμως λόγω του κλήματος δεν είναι πάντα εφικτό να τα φοράμε. Μερικές εναλλακτικές είναι να φοράμε σπρέι κατά τον εντόμων (π.χ. Σιτρονέλα), να αποφεύγουμε τα πολύ έντονα χρώματα στα ρούχα μας και τις πολύ έντονες κολόνιες.

Ηλιακά εγκαύματα

Στηχώρα μας είναι γνωστό πως τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και ο ήλιος καίει έντονα και για μεγάλη διάρκεια μέσα στο εικοσιτετράωρο. Όλοι έχουμε επιστρέψει από την θάλασσα κατακόκκινοι, πονώντας από τα καψίματα του ήλιου. Αυτό που δεν λαμβάνουμε ποτέ υπόψιν μας όμως είναι πως τα εγκαύματα από τον ήλιο αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Το ότι καιγόμαστε λοιπόν, δεν σημαίνει ότι απλά για μερικές μέρες θα νιώθουμε τσούξιμο και ενόχληση.

Πάραυτα, η λύση είναι πολύ απλή, προμηθευτείτε ένα αντηλιακό των 30 SPF και πάνω, ενυδατώστε καλά το δέρμα σας και μην ξεχάσετε το αγαπημένο σας καπέλο.

Ζέστη και ιδρώτας

Το καλοκαιράκι ζεσταινόμαστε πολύ και ιδρώνουμε πολύ, αυτό πολλές φορές μας προκαλεί εξανθήματα. Η πρώτη σκέψη για αρκετούς είναι να βάλουν ενυδατικές κρέμες ή να το αγνοήσουν. Αυτό που προκαλεί όμως τον ερεθισμό είναι ο ιδρώτας και η υγρασία που παγιδεύεται στους πόρους. Επομένως η ενυδατική δεν θα σας βοηθήσει. Αντιθέτως η καλύτερη πρόληψη είναι τα φαρδιά, άνετα ρούχα, φτιαγμένα από ελαφριά υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνεύσει. Τα συχνά ντους με δροσερό νερό και ο κλιματισμός, επίσης βοηθούν και ως πρόληψη, αλλά και ως ανακούφιση.

Η φαγούρα των…κολυμβητών

Μιλήσαμε για τη φύση, μιλήσαμε για την ζέστη και τον ήλιο και το τελευταίο είναι το νερό. Θάλασσες, πισίνες, λίμνες και ραχούλες, ή όπου αλλού επιλέγετε να πλατσουρίζετε, έχουν και αυτά επιβλαβείς παράγοντες για το δέρμα μας.

Το SwimmersItch είναι ουσιαστικά ένας τύπος δερματίτιδας, που προκαλείτε από μικρά παράσιτα και ουσίες που βρίσκονται στο νερό. Καλό είναι να ξέρετε που κολυμπάτε, ή να ρωτάτε ντόπιους διαφορετικά μάλλον θα χρειαστείτε σύντομα δερματολόγο.

Πλάσματα της θάλασσας

Τέλος, τσούχτρες, δράκαινες, σαλάχια και άλλα υδρόβια πλάσματα που τσιμπάνε, μπορεί να μας χαλάσουν μια μέρα στη θάλασσα. Τα κεντριά, πλοκάμια ή δόντια αυτών των οργανισμών περιέχουν δηλητήριο, αυτός είναι και ο λόγος που το τσίμπημα πονάει τόσο πολύ. Οι τσούχτρες και τα σαλάχια δεν είναι επιθετικά πλάσματα και αποφεύγουν τους ανθρώπους, είναι σύνηθες όμως στο κολύμπι να ακουμπήσετε ή να πατήσετε κάτι που μάλλον δεν έπρεπε. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ιατρική βοήθεια άμεσα, μπορείτε να αφαιρέσετε οποιοδήποτε πλοκάμι η κεντρί έχει μείνει πάνω σας και να μουλιάσετε την πληγή με πολύ ζεστό νερό. Εάν αιμορραγείτε πρέπει να πιέζετε με κάποιο τρόπο την πληγή για να σταματήσει το αίμα.

Τώρα που γνωρίζετε κάποιους από τους κίνδυνους που παραμονεύουν είσαστε έτοιμοι να ξεχυθείτε σε θάλασσες, βουνά και παραλίες. Πιο υποψιασμένοι και πιο ασφαλείς προστατεύστε το δέρμα σας φέτος το καλοκαίρι και να θυμάστε πως επειδή μέσα σε αυτό το σώμα θα ζείτε μια ζωή, προσέχουμε για να έχουμε!

Share.
Exit mobile version