Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προσβάλλοντας τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η ΣΚΠ είναι η πιο κοινή νόσος του κεντρικού συστήματος στους νέους ενήλικες. Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως στις ηλικίες 20 έως 40 ετών, παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Οι ασθενείς με ΣΚΠ αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τη νόσο, υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας των υποτροπών.

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που βελτιώνουν τη διάθεση και επιβραδύνουν τη συχνότητα των υποτροπών

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία όλων, αλλά για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με μελέτες, ο ύπνος ανανεώνει και αυξάνει τον αριθμό ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων, ιδίως εκείνων που παράγουν τη μυελίνη, τη μονωτική ουσία γύρω από τα νεύρα, η καταστροφή της οποίας οδηγεί στην εμφάνιση παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Είναι απαραίτητο να κοιμάστε 7 έως 9 ώρες τη νύχτα, σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο και να έχετε τακτικές ώρες ύπνου και αφύπνισης, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές σας. Εάν η ΣΚΠ σας προκαλεί προβλήματα ύπνου, μιλήστε με τον γιατρό σας για τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ευκολότερα.

Μειώστε το άγχος

Το άγχος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σκλήρυνση κατά πλάκας, αφού έχει αποδειχθεί ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση στο στρες αυξάνει τον κίνδυνο των υποτροπών κατά περίπου 30% έως 60% . Αυτό σημαίνει ότι τα μειωμένα επίπεδα άγχους, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των εξάρσεων.

Βάλτε στην ζωή σας τη σωματική δραστηριότητα

Η άσκηση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μη φαρμακευτικές θεραπείες για την ΣΚΠ. Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι, η συμμετοχή ασθενών με ΣΚΠ σε προγράμματα συστηματικής άσκησης, όπως το ποδήλατο, το κολύμπι και το τζόκινγκ, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως βελτίωση της αερόβιας ικανότητα και της μυϊκής δύναμης, μείωση του κινδύνου για πτώσεις, μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που εμπλέκονται στην παθογένεια της ασθένειας, αύξηση της ενέργειας, βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και μείωση της κατάθλιψης.

Σταματήστε το κάπνισμα

Σύμφωνα με μελέτες, το κάπνισμα σε ασθενείς με ΣΚΠ προκαλεί οξεία παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων και αυξάνει τον κίνδυνο μετάπτωσης από υποτροπιάζουσα σε προοδευτικά επιδεινούμενη μορφή. Όπως έχει διαπιστωθεί, κάθε επιπλέον χρόνος καπνίσματος επιταχύνει κατά 5% την εξέλιξη της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης σε προοδευτική .Επίσης αρνητικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και το παθητικό κάπνισμα.

Βγείτε στον ήλιο

Η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο και η έλλειψη βιταμίνης D αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ΣΚΠ και σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για υποτροπές. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται συχνότερα σε χώρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Είναι λοιπόν συνετό να εκτίθεστε στον ήλιο, όταν είναι δυνατόν και πάντα με ασφάλεια, για 15 έως 20 λεπτά την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας, ούτε να αλλάξετε τη δοσολογία τους χωρίς τη γνώση και την έγκριση του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο