Σκοπός της Τράπεζας είναι η συγκέντρωση, φύλαξη και δανεισμός ειδικών βοηθημάτων, απαραίτητα για τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση παιδιών με κινητική αναπηρία.

Η Δανειστική Τράπεζα Βοηθημάτων Αποκατάστασης για παιδιά με κινητική αναπηρία λειτουργεί στο Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού (ΚΑΣΠ) από το 2012. Σκοπός της Τράπεζας είναι η συγκέντρωση, φύλαξη και δανεισμός ειδικών βοηθημάτων, απαραίτητα για τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση παιδιών με κινητική αναπηρία. Με την καθοδήγηση των θεραπευτών του Ιδρύματος, η Τράπεζα δίνει στις οικογένειες τη δυνατότητα επιλογής και κατάλληλου βοηθήματος για το παιδί τους χωρίς κόστος, για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την αποκατάσταση της αναπηρίας.

Τα ειδικά βοηθήματα δίνουν στις  οικογένειες τη δυνατότητα να κάνουν προσβάσιμο τον χώρο του σπιτιού, αλλά, και λειτουργική την καθημερινότητα του παιδιού μέσα και έξω από το σπίτι. Έτσι επιτυγχάνεται  προσβασιμότητα και λειτουργικότητα, ανάλογα με την αναπηρία, σε όλους τους τομείς της διαδικασίας της ανάπτυξης (κινητικό, αισθητηριακό, συναισθηματικό, γνωστικό/νοητικό).

Για να δοθεί για δανεισμό το κατάλληλο βοήθημα, προηγείται αξιολόγηση της κινητικής κατάστασης του ατόμου από το τμήμα φυσικοθεραπείας του ΚΑΣΠ ή από τον θεραπευτή του ατόμου, σε περίπτωση που η οικογένεια κατοικεί εκτός Αττικής ή αδυνατεί να προσέλθει στο χώρο του ΚΑΣΠ.

Το ΚΑΣΠ έχει διαθέσει ειδικά βοηθήματα σε όλες σχεδόν τις οικογένειες των μαθητών του Κέντρου, αλλά και σε πολλές ακόμη οικογένειες σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα και νοσοκομεία, κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Μεγάλης σημασίας για την επιτυχή λειτουργία της Τράπεζας Βοηθημάτων Αποκατάστασης και τη διαχείριση των βοηθημάτων είναι η βοήθεια από δωρητές και χορηγούς, στην οποία στηρίζεται διαχρονικά το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού.

Σχετικά με το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης & Στήριξης Παιδιού

Το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης & Στήριξης Παιδιού είναι ένα ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό Σωματείο, πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας φροντίδας, καταχωρημένος στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί” και μέλος του Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης & Στήριξης Παιδιού παρέχει προγράμματα ειδικής διαπαιδαγώγησης, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας σε παιδιά ως 14 ετών. Ιδρύθηκε το 1973 από το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας (Ι.Κ.Ε.), με την επωνυμία Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών, με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπευτικών και αποκαταστασιακών παρεμβάσεων στην Ελλάδα για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Το 1985, χάρη στη δωρεά της οικογένειας Ι. Κ. Χατζηπατέρα, το Κέντρο που λειτουργούσε στη Φιλοθέη από το 1973 από το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας (Ι.Κ.Ε.), μεταφέρθηκε σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που η οικογένεια Ι. Κ. Χατζηπατέρα έφτιαξε ειδικά για τη στέγασή του, σε οικόπεδο που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό στη Μεταμόρφωση Αττικής. Εκεί λειτουργεί έκτοτε με τον διακριτικό τίτλο «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης & Στήριξης Παιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες: https://kasp.gr/ike/

Share.
Exit mobile version