Δεν σου αρέσει το σώμα σου; Φοβάσαι ότι αν δεν χάσεις μερικά κιλά δεν θα σε κάνουν παρέα; Νιώθεις ότι γι’ αυτούς τους λόγους δεν αξίζεις; Υπερβολές!

Όταν ήμουν έφηβη, το καλοκαίρι, με κυρίευε ένα άγχος μήπως έχω  κάνει κυτταρίτιδα ή έχω πάρει κιλά. Κάθε φορά που κοιταζόμουν στον καθρέφτη έψαχνα με μανία να βρω κάτι «άσχημο» πάνω μου. Δεν ήξερα καν τι είναι η κυτταρίτιδα, αλλά, για κάποιο λόγο την έβλεπα στο σώμα μου κι αυτό μ’ έκανε να νιώθω μειονεκτικά. Τώρα που ξέρω τι είναι (γιατί έχω) είμαι σίγουρη ότι τότε δεν είχα. Άδικα στεναχωριόμουν! Αλλά όχι αδικαιολόγητα…

Φάση είναι, θα περάσει

Στην εφηβεία η σχέση με το σώμα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας των αλλαγών που συμβαίνουν, ενώ ταυτόχρονα έχουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε  ένα ιδιαίτερο «προφίλ» που θα μας κάνει να αισθανόμαστε ότι αρέσουμε, ότι μας συμπαθούν και μας θαυμάζουν. Συχνά βλέπουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και αν εντοπίσουμε κάτι «στραβό» νομίζουμε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι περνάς μια δύσκολη και μεταβατική φάση της ζωής σου, με πολλές αλλαγές, «σκαμπανεβάσματα» της διάθεσης και της αυτοεκτίμησης και τα κριτήριά σου πιθανόν να μην είναι αντικειμενικά.

Δεν είσαι μόνο το σώμα σου

Μπορεί να έχεις λίγα παραπάνω κιλά ή να μην έχεις «γαλλική» μύτη. Όμως δεν είσαι μόνο η μύτη σου, ούτε μόνο τα περιττά κιλά σου. Συχνά τα άτομα της ηλικίας σου κάνουν το λάθος να ταυτίζουν την  εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους με την εξωτερική τους εμφάνιση. Αν για παράδειγμα δεν τους  αρέσει το σώμα τους, νιώθουν ότι δεν τους αρέσει ο εαυτός τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εξαντλητικές δίαιτες ή εντατική γυμναστική με την ελπίδα να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Όμως ο εαυτός μας είναι κάτι περισσότερο από το σώμα μας και το να αισθανόμαστε καλά γι’ αυτόν είναι κάτι που συμβαίνει εσωτερικά.

Ποια είναι η «εικόνα» σου

Εκτός απ’ το σώμα σου και τα φυσικά χαρακτηριστικά σου,  η «εικόνα» σου περιλαμβάνει και τον τρόπο που κινείσαι, που ντύνεσαι,  που μιλάς, που συμπεριφέρεσαι γενικότερα. Αν πιστεύεις ότι δεν «αρέσεις» και ντύνεσαι με ρούχα που δεν σου «πάνε» ή «κρύβεσαι» και αποφεύγεις τους άλλους, από φόβο να μην σε απορρίψουν, τότε πιθανόν να σου φερθούν ανάλογα. Αντίθετα, αν νιώθεις ότι αξίζεις, μπορεί να υιοθετήσεις ένα στυλ συμπεριφοράς, έτσι ώστε να σε θαυμάζουν. Με άλλα λόγια, οι άλλοι σε βλέπουν, σε σημαντικό βαθμό, όπως εσύ βλέπεις τον εαυτό σου. Γι’ αυτό φρόντισε να τον βλέπεις ως κάτι καλό και ξεχωριστό, που ούτως ή άλλως είσαι.

Μην συγκρίνεσαι

Ξέχνα τα «πρότυπα», που παρουσιάζονται στα περιοδικά, στις ταινίες, στις διαφημίσεις. Δες το σώμα σου σαν ένα κομμάτι του εαυτού σου, κάτι που ανήκει αποκλειστικά σ’ εσένα και χρειάζεται αγάπη, φροντίδα και προσπάθεια βελτίωσης. Απόφυγε τις συγκρίσεις με τα «τέλεια» πρότυπα. Αυτά υπάρχουν μόνο στο σινεμά και δεν έχει νόημα να προσπαθείς να τα φτάσεις. Κάτι τέτοιο συχνά είναι καταστροφικό και μπορεί να οδηγήσει σε ψυχογενή ανορεξία ή βουλιμία, καταστάσεις πολύ επικίνδυνες για την υγεία, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Θες να μοιραστείς το πρόβλημά σου;

Για οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί,  μπορείς να τηλεφωνήσεις στην ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» .  Είναι μία συμβουλευτική γραμμή για παιδιά και εφήβους όπου μπορούν να καλέσουν δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από Δευτέρα-Παρασκευή (14:00μμ-20:30μμ). Λειτουργεί υπό την ευθύνη της  «Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου», της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε,  με την επιχορήγηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Share.
Exit mobile version