Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη η οποία είναι επιβλαβής για την υγεία, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Όλο και περισσότεροι καπνιστές, και ιδιαίτερα οι έφηβοι, στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θεωρώντας πως είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Μας απαντά ο Δρ. Γεώργιος Κρομμύδας, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Μέλος ΔΣ Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και Μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας,

«Τόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσο και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού (HTP) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στις νεαρές ηλικίες ως εναλλακτική λύση των τσιγάρων. Τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) τις γνωρίζουμε όλοι. Για τα ηλεκτρονικά όμως τσιγάρα (τάση των τελευταίων ετών και στους έφηβους) γνωρίζουμε σαφώς λιγότερα.  

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και συνήθως περιέχουν νικοτίνη. Μερικές φορές αναφέρονται ως Ηλεκτρονικά Συστήματα Παροχής Νικοτίνης (ENDS) και ο όρος αυτός περιλαμβάνει συσκευές όπως ατμιστές. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν θερμαίνοντας ένα υγρό έτσι ώστε να μετατρέπεται σε ατμό που ο χρήστης μπορεί να εισπνεύσει ή να «ατμίσει». Ο ατμός που παράγεται δεν περιέχει νερό. Το υγρό παρασκευάζεται από γνωστές επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Καθώς τα προϊόντα είναι σχετικά νέα, δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη μακροχρόνιες μελέτες που να εξετάζουν τον αντίκτυπο στους χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι η μακροχρόνια ασφάλειά τους δεν είναι ακόμη γνωστή. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη η οποία είναι επιβλαβής για την υγεία, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Είναι επίσης μια εθιστική ουσία και οι άνθρωποι αρχίζουν να την επιθυμούν όσο περισσότερο τη χρησιμοποιούν.

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος

Υπάρχουν μελέτες που έχουν εξετάσει τη βραχυπρόθεσμη επίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία. Έτσι έχουν εντοπιστεί τοξικές και καρκινογόνες χημικές ουσίες στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ακόμη και τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη περιέχουν 243 μοναδικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων γνωστών δηλητηρίων και ουσιών που απαγορεύονται για ανθρώπινη χρήση.

Μελέτες επιπλέον έχουν δείξει ότι οι υγιείς χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων εμφανίζουν ερεθισμό στους αεραγωγούς και σημεία βρογχίτιδας ενώ αναφέρουν συχνότερα συμπτώματα στους πνεύμονες σε σχέση με άτομα που δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ.

Τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού ή προϊόντα «θέρμανσης χωρίς καύση» είναι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, περιέχουν καπνό ο οποίος θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, αλλά δεν αναφλέγεται. Τα προϊόντα αυτά δημιουργούν ατμό που ο χρήστης αναπνέει. Αυτός περιέχει νικοτίνη, πρόσθετα χημικά και συχνά είναι αρωματισμένος. Ο καπνός είναι τοξικός και περιέχει τοξίνες που είναι ικανές να προκαλέσουν καρκίνο σε όλες τις μορφές.

Λέμε όχι στο κάπνισμα!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι όλες οι μορφές χρήσης καπνού είναι επιβλαβείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των προϊόντων που δεν καίγονται με θερμότητα και του άκαπνου καπνού.

Άρα, μέλημα των επαγγελματιών υγείας πρέπει να είναι η διακοπή κάθε είδους καπνίσματος των ασθενών! Ως προς την εφηβεία, ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσει το κάπνισμα ο νέος αποτελούν το γονεϊκό  πρότυπο (εφόσον υπάρχει γονέας καπνιστής) και η μίμηση των συνομήλικων τους μέσω της ανάγκης να ανήκουν σε κάποια ομάδα. Άρα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή οφείλουν να παίξουν οι γονείς και η σωστή ενημέρωση στο σχολείο, σε ειδικό μάθημα για τις βλαβερές συνέπειες της συνήθειας του καπνίσματος. Μόνο όταν γίνει μάθημα στα σχολεία θα καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των καπνιστών στις επόμενες γενεές.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, οι πνεύμονες των ανθρώπων είναι φτιαγμένοι για να αναπνέουν καθαρό αέρα!».

Share.
Exit mobile version