Αρπάζεστε με το παραμικρό αν σας μιλήσουν μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι; Μια νέα μικρή μελέτη δείχνει ότι τελικά μπορεί να μην φταίτε εσείς για τα – «ανεξήγητα» για πολλούς- νεύρα σας.

Όταν ξυπνάτε το πρωί δεν θέλετε να ακούτε κουβέντα και είναι μέρες που η διάθεσή σας δεν βελτιώνεται ακόμα και ύστερα από ένα φλιτζάνι ωραιότατο καφέ.  Κι ενώ κάποιοι σας έχουν ήδη κολλήσει την ταμπέλα του «παράλογου», νέα επιστημονικά στοιχεία δικαιολογούν, κατά κάποιο τρόπο, τη συμπεριφορά σας και εξηγούν τι είναι αυτό που μπορεί να σας κάνει υπερβολικούς στις αντιδράσεις σας.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο ένοχος είναι ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος. Όπως εξηγούν η εξάντληση επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει τα συναισθήματα και κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν παράλογα με το παραμικρό.

Στη μελέτη τους συμμετείχαν δεκαοκτώ ενήλικες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δύο γύρους εξετάσεων. Στo πρώτo τεστ υποβλήθηκαν μετά από έναν καλό ύπνο και στο δεύτερο μετά από μια κακή νύχτα. Για την μέτρηση των αποκρίσεών τους χρησιμοποιήθηκε μια τεχνολογία χαρτογράφησης του εγκεφάλου τους.

Οι επιστήμονες περίμεναν ότι η έλλειψη ύπνου απλώς θα ενέτεινε την επεξεργασία των συναισθηματικών εικόνων και έτσι θα εμπόδιζε την ικανότητα του εγκεφάλου να εκτελέσει καθήκοντα. Όμως, έμειναν έκπληκτοι όταν παρατήρησαν σημαντικές επιπτώσεις στην επεξεργασία τόσο των συναισθηματικά φορτισμένων όσο και των ουδέτερων ερεθισμάτων.

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του εγκεφάλου να αποφασίσει τι είναι σημαντικό και τι όχι. Ξαφνικά, τα πάντα φαίνονται να είναι σημαντικά, υπάρχει απώλεια της ουδετερότητας και της αίσθησης του μέτρου.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν το ζωτικό ρόλο του ύπνου στη διατήρηση της καλής συναισθηματικής ισορροπίας και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές, επί του παρόντος, εξετάζουν το πώς οι παρεμβάσεις στον ύπνο (ως επί το πλείστον με επίκεντρο τον ύπνο REM) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συναισθηματικής δυσλειτουργίας, η οποία παρατηρείται στο άγχος, την κατάθλιψη και τις διαταραχές τραυματικού στρες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

Share.
Exit mobile version