Όταν το άγχος χτυπάει κόκκινο, εσείς νιώθετε ότι βρίσκεστε λίγο πριν το τέλος. Κι όμως βρίσκεστε στην αρχή μιας κρίσης πανικού και μπορείτε να την εμποδίσετε να πάει παρακάτω.

Ο καλύτερος τρόπος για να «ξορκίσετε» μια κρίση πανικού είναι να μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας, έτσι ώστε όταν παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα, να μπορείτε να «καλμάρετε» το μυαλό και το σώμα σας. Για να αποκτήσετε τον έλεγχο του άγχους, όμως, θα πρέπει να μάθετε να εξασκείτε ορισμένες τεχνικές διαχείρισής του, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Αργές και βαθιές αναπνοές

Το άγχος μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό της αναπνοής, γεγονός που επιδεινώνει τόσο τα ψυχικά, όσο και τα σωματικά συμπτώματα. Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε τον πανικό να σας καταβάλει πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χάρτινη σακούλα, την οποία θα ανοίξετε και θα τοποθετήσετε στο στόμα σας, αναπνέοντας μέσα από αυτήν.

Σταματήστε και σκεφτείτε

Όταν αρχίσετε να χάνετε τον έλεγχο των σκέψεών σας, αδειάστε το κεφάλι σας και πάρτε το από την αρχή. Σταματήστε να σκέφτεστε ασθένειες και θανατικά και σκεφτείτε κάτι αισιόδοξο. Ούτως ή άλλως είναι απλώς μια κρίση πανικού και σε λίγο θα έχει περάσει. Όπως έγινε άλλωστε και τις προηγούμενες φορές.

Κάντε ένα διάλειμμα

Αν νιώθετε ότι θέλετε να διακόψετε τις δραστηριότητές σας ή να βγείτε για λίγο έξω, απλώς κάντε το, ακόμα κι αν βρίσκεστε στη δουλειά σας. Σε λίγα λεπτά θα είστε σε θέση να συνεχίσετε. Μην φοβάστε ή ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια. Αφενός οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία κρίση πανικού στη ζωή τους, αφετέρου την επόμενη μέρα δεν θα το θυμάται κανένας (εκτός από εσάς).

Χαλαρώστε τους μυς σας

Το άγχος στρεσάρει ολόκληρο το σώμα. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια για να χαλαρώσετε κάθε μυ του σώματός σας, από τα δάχτυλα των ποδιών, μέχρι το λαιμό και το πρόσωπό σας. Έτσι θα σπάσετε το φαύλο κύκλο που ξεκινάει από την ψυχή και το πνεύμα, καταλήγει στο σώμα και τούμπαλιν.

Ξεκινήστε από τώρα

Μην περιμένετε να έρθει η κρίση πανικού, για να δοκιμάσετε τις τεχνικές διαχείρισης άγχους. Είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιείτε τακτικά και να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σταδιακά. Έτσι θα νιώθετε ότι μπορείτε να χαλιναγωγήσετε μια κρίση πανικού και θα βγαίνετε έξω με άλλον αέρα.

Share.
Exit mobile version