ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Θεοδοσιάδης: «Τα αξιόπιστα προϊόντα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων»

Κ. Θεοδοσιάδης: «Τα αξιόπιστα προϊόντα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων»

Του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

 

Με μία σύντομη φράση που τα λέει όλα και την οποία θα πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης στο μυαλό του πριν αγοράσει «φάρμακο», καλλυντικό, συμπλήρωμα διατροφής μέσω διαδικτύου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης τοποθετήθηκε στο ζήτημα της ανακοίνωσης του ΕΟΦ σχετικά με τα 29 επικίνδυνα φάρμακα και καλλυντικά που πωλούνται μέσω Ίντερνετ. «Τα αξιόπιστα προϊόντα έχουν γνωστοποίηση στον ΕΟΦ, βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων και  συστήνονται και από τους γιατρούς», ανέφερε κατά λέξη ο κ. Θεοδοσιάδης μιλώντας  στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ALPHA “ ALPΗA ΡΕΠΟΡΤΑΖ». Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ «παίζουν με την φωτιά όσοι αγοράζουν  μέσω διαδικτύου προϊόντα που επικαλούνται θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες».

Και παίζουν πράγματι γιατί δυστυχώς, τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και είναι πολλά.

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Θεοδοσιάδη στάθηκε η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με την οποία εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για 29 προϊόντα που διακινούνται μέσω Διαδικτύου ως φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, ή καλλυντικά χωρίς να έχουν αξιολογηθεί τις υπηρεσίες του ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρει:

«Τα προϊόντα, που διακινούνται μέσω διαδικτύου, ARTROVEX, SUGANORM, RECARDIO, PSORIMILK, BIORETIN, GEMODERM, TINEDOL, BACTEFORT, NICOIN, FORTE LOVE, ALCOBARRIER, HONDROCREAM, DIETONUS, EROGAN, EL-MACHO, ONE TWO SLIM, CHOKOSLIM/CHOCOLATE SLIM, WELLTOX, REVOMUSCLE, BLACK-MASK, VALGOSOCKS, VALGUS PRO, COLLAMASK, MACHOMAN, VARICOBOOSTER, MAXISIZE, HAIR MEGASPRAY, FITOSPRAY, TONUS ELAST, δεν έχουν αξιολογηθεί από τον ΕΟΦ ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προβάλλουν, δεν διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ (ως φάρμακα) και δεν έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί βάσει των κείμενων διατάξεων (ως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα)».

«Αυτά τα προϊόντα δεν ξέρω που θα πρέπει να τα κατατάξει κανείς», σχολίασε ο κ. Θεοδοσιάδης απαντώντας στις  σχετικές με το θέμα που ανέκυψε ερωτήσεις των δημοσιογράφων  Ράνιας  Τζίμα και   Σπύρου Λάμπρου. «Εμφανίζονται δήθεν ως φάρμακα, δήθεν ως συμπληρώματα διατροφής. Υπόσχονται στους πάντες, τα πάντα. Από θεραπεία καρκίνου, διαβήτη και διαφόρων άλλων ασθενειών. Στην καλύτερη περίπτωση οι άνθρωποι που τους πιστεύουν χάνουν τα χρήματά τους. Στη χειρότερη αλλάζουν ή διακόπτουν τη θεραπεία τους και πολύ περισσότερο, εάν τα συστατικά αυτών των προϊόντων –δεν θέλω να τα ονομάσω φάρμακα- είναι επικίνδυνα, πράγμα καθόλου απίθανο, θα έχουν επιπτώσεις και στο ήπαρ και στους νεφρούς και οπουδήποτε».

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί γενικότερα τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται προϊόντα αρμοδιότητας του από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του Διαδικτύου και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

1) Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος.

2) Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών).

3) Σε ιστοτόπους που προωθούν σκευάσματα με «θεαματικά» αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (π.χ. καρκίνο, διαβήτη), τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την αύξηση του σωματικού βάρους κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του Διαδικτύου μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου.