ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αστοχίες και λάθη στου φαρμακοποιού (αλλά και των πολιτών) την πλάτη...πριν καν αρχίσει η διάθεση των self tests

Αστοχίες και λάθη στου φαρμακοποιού (αλλά και των πολιτών) την πλάτη...πριν καν αρχίσει η διάθεση των self tests

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις… ή τέλος πάντων στην περίπτωσή μας που αφορά τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, πριν περάσουν 24 ώρες, η πραγματικότητα έρχεται να δείξει το πόσο σωστή ήταν η λογική της άποψης που διατύπωσε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμπασης σημειώνοντας ότι μόλις λίγο πριν ξεκινήσει η διάθεση των tests στα φαρμακεία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στους φαρμακοποιούς για τα χαρακτηριστικά τους (δες εδώ).

Η δήλωση αυτή έγινε βέβαια στη λογική ότι τώρα που δεν υπάρχει ακόμη πίεση και ο κόσμος ρωτάει να μάθει πληροφορίες για τα τεστ, οι φαρμακοποιοί έχοντας ήδη κάτι στα χέρια τους θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερο άνετα κάποια πληροφόρηση. «Εγώ δεν έχω ένα τεστ στα χέρια μου, έστω να μπορέσω να διαβάσω τις οδηγίες αυτή τη στιγμή. Θα τις δω για πρώτη φορά την Πέμπτη εάν παραλάβω τότε τα τεστ. Θα ήθελα να προετοιμαστώ. Τότε όμως, εκείνη τη στιγμή θα προσπαθήσω να καταλάβω τι γίνεται για να εξηγήσω και στον κόσμο που μα ρωτάνε. Θα έπρεπε να έχουν στείλει έστω ένα ενημερωτικό με χρήσιμες πληροφορίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδιάμπασης.

Φαίνεται εκ των υστέρων όμως ότι και οι φαρμακοποιοί έπρεπε να ξέρουν νωρίτερα και μάλιστα ίσως πολύ πολύ νωρίτερα, πριν καν γίνει η όποια παραγγελία για να αποφύγουν την επιπλέον ταλαιπωρία που τώρα καλούνται να υποστούν.

Γιατί αυτό που είδαν οι φαρμακοποιοί αρχίζοντας να παραλαμβάνουν τα πρώτα self tests στα φαρμακεία τους ήταν κάτι το οποίο τους εξέπληξε δυσάρεστα. Και μάλιστα εις διπλούν καθώς πρώτον διαπίστωσαν ότι τα self tests που παρέλαβαν δεν ήταν σε κάποια ατομική αλλά σε συσκευασία των 25 που μάλιστα –και εδώ είναι η δεύτερη έκπληξη – οι ίδιοι θα πρέπει να δώσουν στον κόσμο συλλέγοντας… τα εξαρτήματα που θα πρέπει να έχει η σακουλίτσα(!) για τον κάθε πελάτη τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης, έκπληκτος ο ίδιος, μίλησε στο DailyPharmaNews για «έναν μεγάλο επιπλέον φόρτο εργασίας». Η εικόνα ότι όλα είναι «χύμα» σ’ ένα κουτί και απαιτούν ουσιαστικά ο φαρμακοποιός να τα ανασυσκευάσει είναι θέμα για τον ίδιο. Αυτό που επισημαίνει είναι ότι τελικά δεν είναι μόνο θέμα χρόνου, είναι η λογική του πράγματος. «Δεν θεωρώ σωστό να φτιάχνεις ένα – ένα τα εξαρτήματα για να τα δώσεις σ’ ένα σακουλάκι στον πελάτη. Εγώ αυτό δεν θα το έπαιρνα για το φαρμακείο μου».

Ένα θέμα είναι το άγχος που προκαλεί όλο αυτό. Το να βρίσκεσαι μπροστά σ’ έναν πολίτη που μπορεί να περιμένει σε μία ουρά για να εξυπηρετηθεί και να μαζεύεις τα εξαρτήματα για να φτιάξεις το σακουλάκι του με εξαρτήματα πολύ μικρά, όπως ένα καπάκι το μπορεί να παραπέσει και να χαθεί και να σκέφτεσαι ότι ο πολίτης θα πάει στο σπίτι και μη βρίσκοντας κάτι, να δημιουργηθεί ολόκληρο ζήτημα –πέρα από την ταλαιπωρία του- δεν είναι κάτι που σε βοηθά να εργαστείς με ηρεμία σημειώνει ο κ Κουτσούκης.

Από εκεί και πέρα προβληματίζεται και για το θέμα της ασφάλειας της όλης διαδικασίας για το οποίο δεν υπάρχει καμία οδηγία, καμία διαβεβαίωση, καμία πληροφόρηση για να μεταφερθεί στον πολίτη που θα έρθει στο φαρμακείο με τις απορίες του. Πόσο σωστό είναι να αγγίζει ο φαρμακοποιός τα εξαρτήματα που δεν είναι συσκευασμένα κατά τη διάρκεια της ανασυσκευασίας τους. Και μετά τι γίνεται με το απόρριψης του υλικού; Πιο πολύ όλο αυτό μοιάζει με συσκευασία κατάλληλη για εργαστήριο και όχι για φαρμακείο, παρατηρεί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) πάντως σε δελτίο Τύπου αντέδρασε άμεσα απαιτώντας «από την   Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι   τα tests των επομένων διαγωνισμών   να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες» Σημείωσε δε ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης  της πανδημίας. Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται  και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων».

Αναλυτικά δες εδώ τι αναφέρει ο ΠΦΣ.