ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

«Βέλη» από τον Απόστολο Βαλτά προς τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

«Βέλη» από τον Απόστολο Βαλτά προς τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Βέλη κατά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων έστειλε μέσω της τηλεόρασης του Antenna και του βραδινού δελτίου της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, ένα φαινόμενο σύνηθες αυτήν την περίοδο λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και του γεγονότος ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες μένουν κλειστές για κάποιες μέρες. 

Όπως είπε ο κ. Βαλτάς «ελλείψεις υπήρχαν πάντα. Επιδεινώθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν κλείσει πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, οπότε οι φαρμακαποθήκες έχουν σχετικά αδειάσει και έχουν μειωθεί τα αποθέματά τους άρα και των φαρμακείων».

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει κυρίως με φάρμακα αντιπυρετικά. «Ένα συγκεκριμένο αντιπυρετικό σκεύασμα μιας εταιρείας λείπει από την αγορά την τελευταία εβδομάδα αλλά από τη Δευτέρα γνωρίζω ότι θα αποκατασταθεί η έλλειψη, από τη στιγμή που θα ανοίξει η εταιρεία για να τροφοδοτήσει αποθήκες και φαρμακεία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Το πρόβλημα ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι στην έλλειψη ενός αντιπυρετικού που κάλλιστα μπορεί να υποκατασταθεί από κάποιο άλλο. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε στο αντιβιοτικό διότι υπάρχουν τα γενόσημα που σε τελική ανάλυση θα πρέπει να τα προτείνουμε στον κόσμο. Το θέμα βρίσκεται στη διαχρονικότητα του προβλήματος των ελλειπτικών φαρμάκων, των οποίων οι ελλείψεις επιδεινώνονται στην αρχή κάθε χρονιάς, κάτι για το οποίο η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να λάβει μέτρα. Διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα, που οδηγεί σε εξαγωγές, ενώ οι φαρμακαποθήκες που κάνουν τις εξαγωγές, όχι για λόγους κερδοσκοπίας αλλά επειδή θέλουν να έχουν κερδοφορία, δεν εξασφαλίζουν την εγχώρια αγορά. Δηλαδή λείπουν βασικότατα φάρμακα, φάρμακα για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, για καρδιολογικούς ασθενείς, για υπερτασικούς ασθενείς και γενικά σοβαρά φάρμακα πρώτης γραμμής, που δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει εμείς, δεν έχουν βρει ανταπόκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που του έχουμε προτείνει λύσεις πάνω στο θέμα».

Το θέμα των ελλείψεων ήταν πάντα στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων που έχει ο ΠΦΣ με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο, παρά το ότι κάποια στιγμή είχε δημιουργηθεί μέσα από μία σειρά επαφών, η προσδοκία ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων που η διοίκηση των φαρμακοποιών έχει καταθέσει, γραφειοκρατικού τύπου προβλήματα και ανεξήγητες καθυστερήσεις έχουν αφήσει έκθετη την πολιτεία απέναντι στους φαρμακοποιούς αλλά ακόμη περισσότερο απέναντι στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι το DailyPharmaNews έχει αναδείξει πολλές φορές το συγκεκριμένο ζήτημα, με πιο πρόσφατη εκείνη, όπου ο κ. Βαλτάς άφησε ευθέως αιχμές για το χειρισμό του θέματος από τη διοίκηση του ΕΟΦ (δες εδώ).

 

Ανακοίνωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο μεγαλύτερος φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας με ανακοίνωσή του το πρωί της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ καθώς, όπως καταγγέλλει εν μέσω πανδημίας υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών από την έλλειψη φαρμάκων πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ αναφέρει:

«Οι ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να παρέμβουν άμεσα διότι εν καιρώ πανδημίας η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών».