ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απαγόρευση εξαγωγών για 40 αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα ζητά ο Π.Φ.Σ.

Απαγόρευση εξαγωγών για 40 αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα ζητά ο Π.Φ.Σ.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει τον γιατρό για το ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα που αποδεδειγμένα λείπουν σε όλη τη χώρα έστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews η σχετική λίστα καταρτίστηκε από τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε ο Σύλλογος από δέκα μεγάλες συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες.  

«Με βάση τα στοιχεία που λάβαμε καταγράψαμε τα 40 βασικότατα ελλειπτικά φάρμακα, τα στείλαμε στον Πρόεδρο του ΕΟΦ θέτοντας του ως αίτημα γι’ αυτά τουλάχιστον τα φάρμακα να προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών», ανέφερε ο κ. Βαλτάς.

Όπως είπε «το θέμα των ελλείψεων, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί θα πρέπει πλέον ο γιατρός να γνωρίζει ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά και να μην τα συνταγογραφεί. Αυτό είναι η λύση του προβλήματος και η απάντηση στις εταιρείες οι οποίες μειώνουν την ποσότητα των φαρμάκων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά από το φόβο τους ότι τα φάρμακα αυτά θα βγουν στο εξωτερικό, σε αγορές όπου πωλούνται ακριβότερα».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφερόμενος στα όσα πρόσφατα είπε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου (δες εδώ) ξεκαθάρισε καταρχήν ότι η πλατφόρμα που έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΦ ώστε σε realtime να υπάρχει ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι σε έλλειψη –με τους φαρμακοποιούς να έχουν έτοιμο το κομμάτι που τους αφορά ήδη εδώ και πάνω από ένα χρόνο αλλά τον ΕΟΦ που έχει επίσης ετοιμάσει το δικό του κομμάτι να έχει σκαλώσει εδώ και αρκετούς μήνες σε διαδικαστικά θέματα, όπως ο ίδιος δηλώνει θέματα- θα λειτουργήσει.

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει πλήρως τον γιατρό ποιο είναι το ελλειπτικό φάρμακο.  Μετά η εταιρεία, η κάθε εταιρεία ας αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τις ποσότητες που διακινεί στην ελληνική αγορά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς.

Στο σημείο μάλιστα αυτό σημειώνει ότι «οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες, όχι βέβαια σε αυτόν τον έντονο βαθμό που υπάρχει στη χώρα μας. Αλλού όμως η πολιτεία έχει φροντίσει να λύσει το πρόβλημα της ενημέρωσης όλων των φορέων ότι αυτά τα φάρμακα λείπουν για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής, να μην ταλαιπωρείται ο φαρμακοποιός να μην ταλαιπωρείται και ο γιατρός. Εμείς αυτό το έχουμε ζητήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ζητήσαμε ακριβώς να υπάρχει τουλάχιστον ενημέρωση για το ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά σε πραγματικό χρόνο ώστε μέσω της ΗΔΙΚΑ ο γιατρός να γνωρίζει και να μη συνταγογραφεί ελλειπτικά φάρμακα».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στην προτροπή που έδωσε ο κ. Φιλίππου στους φαρμακοποιούς μέσω του DailyPharmaNews μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας πλατφόρμας να χρησιμοποιούν την υφιστάμενη λέγοντας ότι «η πλατφόρμα αυτή είναι τόσο πολύ δύσχρηστη που ουσιαστικά αποτρέπει κάποιον να την αξιοποιήσει».     

Τέλος ο κ. Βαλτάς τονίζει ότι  «από τη στιγμή που η πλατφόρμα είναι έτοιμη από πλευράς φαρμακοποιών πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε άμεσα να επιλυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα και να υπογραφεί το σύμφωνο συνεργασίας. Όταν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα δεν υπάρχουν θέματα που δεν ξεπερνιόνται».