ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Φιλίππου: Η δημιουργία της πλατφόρμας για τις ελλείψεις στα φαρμακεία δεν είναι στις προτεραιότητες του ΕΟΦ

Δ. Φιλίππου: Η δημιουργία της πλατφόρμας για τις ελλείψεις στα φαρμακεία δεν είναι στις προτεραιότητες του ΕΟΦ

Τι δήλωσε για το θέμα ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απ.Βαλτάς. Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ λύνοντας τη σιωπή του για ένα θέμα που οι φαρμακοποιοί θέτουν ξανά και ξανά το τελευταίο διάστημα

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Τη βοήθεια των ΜΜΕ μέσα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Αντένα ζήτησε το πρωί της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς για να πιεστεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων να θέσει σε λειτουργία την ειδική γι’ αυτόν το λόγο πλατφόρμα που έχει ήδη ετοιμάσει η οποία «κουμπώνοντας» με εκείνη που εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έφτιαξαν οι φαρμακοποιοί- θα δώσει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του διαχρονικού φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Φιλίππου απαντώντας για το θέμα στο DailyPharmaNews απέδωσε την καθυστέρηση στη λειτουργία της πλατφόρμας σε διάφορα νομικά ζητήματα που εκκρεμούν αλλά και στο γεγονός ότι ο ΕΟΦ αυτή τη στιγμή έχει να διαχειριστεί μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων», όπως είπε, σημειώνοντας ότι οι ελλείψεις είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχει μπει σε μία διαδικασία επίλυσης. Μάλιστα εκτίμησε ότι το πολύ μέχρι το καλοκαίρι και εφόσον τα πράγματα πάνε καλά με την πανδημία η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα λειτουργεί. Μέχρι τότε, συνέστησε, οι φαρμακοποιοί να φροντίσουν να ενημερώνουν την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα που διαθέτει ο Οργανισμός για την καταγραφή των ελλείψεων.

Αξίζει πάντως εδώ να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο κ. Φιλίππου υποστήριξε ότι έχει άψογη συνεργασία με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΦΣ από τα λεγόμενα του στο «Καλημέρα Ελλάδα» έδινε την εικόνα ότι αυτή η επικοινωνία, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι προβληματική, κάτι άλλωστε που έχει προκύψει και από προηγούμενες παρεμβάσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα με πιο πρόσφατη εκείνη της προηγούμενης Πέμπτης 6 Ιανουαρίου (δες εδώ).  

Ο κ. Βαλτάς στη σημερινή του παρουσία απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους στο «Καλημέρα Ελλάδα» τους κάλεσε να βοηθήσουν να αναδειχθεί αυτό το ζήτημα. «Πρέπει κι εσείς να βοηθήσετε, όλοι να συμβάλλουμε. Έχουμε προτείνει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων λύση, έχουμε φτιάξει πλατφόρμα οι φαρμακοποιοί πριν ενάμιση χρόνο  και ακόμα περιμένω από τον ΕΟΦ τη διασύνδεση της δικής του πλατφόρμας που δεν μου την κάνει για να γνωρίζουμε online ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Να γνωρίζουν όλοι. Το κράτος, οι φαρμακοποιοί, οι φαρμακαποθήκες, οι εταιρείες. Για να συμβάλλουμε με ένα σύστημα που ισχύει στην Ευρώπη».

Αυτή τη στιγμή όπως είπε, λείπουν φάρμακα για τις αναπνευστικές παθήσεις, φάρμακα αντιεπιληπτικά, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, αντιπηκτικά, για οφθαλμολογικές παθήσεις, καρδιολογικά, αντι-υπερτασικά. Αυτό όμως είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για το οποίο φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε γιατί εμείς το βιώνουμε καθημερινά όταν έρχεται ο ασθενής και θέλει να του εκτελέσουμε μία συνταγή και δεν μπορούμε να του βρούμε το φάρμακό του. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα κι αυτό το εκμεταλλεύονται φαρμακαποθήκες που εξάγουν τα φάρμακα αυτά στο εξωτερικό χωρίς προηγουμένως να μου εξασφαλίσουν επάρκεια (σ.σ. στην ελληνική αγορά).

Και ο κ. Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου μιλώντας στο DailyPharmaNews υποστήριξε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων ζουν και βασιλεύουν και ότι «οι υπηρεσίες του ΕΟΦ είναι ανύπαρκτες σε αυτό το θέμα. Δεν ξέρω πόσο το έχουν ως προτεραιότητα. Ελλείψεις υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο συνεχίζουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι έχει έλλειψη προσωπικού όμως δεν είναι απάντηση αυτή. Τη δουλειά μας ειδικά για πράγματα που πρέπει να είναι προτεραιότητες μπορούμε να την κάνουμε και με λίγους ανθρώπους, εάν έχουμε θέληση να δώσουμε λύση σ’ ένα πρόβλημα που απασχολεί πραγματικά όλη την Ελλάδα και περισσότερο βέβαια περιοχές όπως είναι η δική μας».

Κατά τον κ. Φουτούλη «υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές φαρμάκων φτάνουν το χρόνο περίπου τα 500-600 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτά μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό. Λένε για νόμιμες εξαγωγές αλλά πόσο νόμιμο είναι να αφήνεις τη χώρα και τους πολίτες της χωρίς φάρμακα. Ναι, να γίνονται εξαγωγές αλλά να καλύπτονται πρώτα οι εγχώριες ανάγκες. Σήμερα όμως γίνεται το ανάποδο. Εξάγουμε και ψάχνουμε να βρούμε φάρμακα για τους πολίτες της χώρας. Η κατάσταση στα Δωδεκάνησα είναι όπως ήταν πάντα. Δραματική. Ψάχνουμε να βρούμε φάρμακα. Απλά τώρα λόγω των εορτών εκτός από τα μονίμως ελλειπτικά φάρμακα είχαμε ελλείψεις και σε εκείνα για τα οποία σταμάτησε η τροφοδοσία από τις αποθήκες λόγω του ότι έκλεισαν για κάποιες μέρες οι εταιρείες».

Η ταμπακιέρα, η σοβαρή συζήτηση όπως είπαν στο DailyPharmaNews φαρμακοποιοί που ασχολούνται συστηματικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα πρέπει να εστιαστεί στις διαχρονικές ελλείψεις φαρμάκων για τους χρόνιους ασθενείς.

Ελλείψεις που αφορούν κυρίως φάρμακα πρώτης γραμμής για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, φάρμακα πρωτότυπα, εισαγόμενα τα οποία ο φαρμακοποιός περιμένει να τα βρει όπου τα βρει. Από εταιρείες, από φαρμακαποθήκες, από ανταλλαγές με όποιο τρόπο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον πολίτη και να εκτελέσει την ιατρική συνταγή.

Το θέμα για τους φαρμακοποιούς είναι ότι ο ΕΟΦ έχει κωλυσιεργήσει στο να προχωρήσει η λειτουργία ενός συστήματος που ήρθε ως πρόταση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και το οποίο αποδέχτηκε ως μία καλή λύση για το πρόβλημα. Με το σύστημα αυτό δίνεται η δυνατότητα να καταγράφονται οι πραγματικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα και θα είναι υποχρεωμένος ο ΕΟΦ να τις συμπεριλάβει στον κατάλογο που καταρτίζει ώστε να ενημερώνεται και ο συνταγογράφος ιατρός μέσω της ΗΔΙΚΑ, να ξέρει ότι ένα φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη και να βρίσκει εξαρχής τρόπο επίλυσης του προβλήματος και να μην ταλαιπωρούνται έτσι ασθενείς πολίτες και φαρμακοποιοί να ψάχνουν να βρουν ένα φάρμακο που για κάποιο, οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά για όσο υπάρχει αυτή η έλλειψη.

Το θέμα είναι ότι ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα αυτής της καθυστέρησης από πλευράς Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων μέχρι σήμερα δεν υπήρχε απολύτως καμία απάντηση.

Μέχρι κάποιο σημείο υπήρχε ζήτημα με τους χρονοβόρους διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίου. Τώρα απλά -και είναι διάχυτη αυτή η αίσθηση- δεν υπάρχει βούληση, όπως ανέφεραν φαρμακοποιοί που παρακολουθούν από κοντά το ζήτημα. Υπάρχει απορία αλλά και οργή για το ότι ο αρμόδιος φορέας δεν πράττει τα δέοντα για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού διαχρονικού προβλήματος. Και η απορία έχει να κάνει ακριβώς με το ότι πλέον υπάρχει μέσα από την πρόταση των φαρμακοποιών η δυνατότητα αντιμετώπισής του.

«Πως είναι δυνατόν μία λαμπρή, νεωτεριστική ιδέα που βγήκε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια των φαρμακοποιών να μην προχωρά» αναρωτήθηκε συγκεκριμένα μέλος της διοίκησης του ΠΦΣ. «Πρόκειται για μία ιδέα που ουσιαστικά αναγκάζει τον ΕΟΦ να συμπεριλάβει στη λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα τις πραγματικές ελλείψεις, όπως και όπου τις εντοπίζουν οι φαρμακοποιοί και δεν αφήνεται μόνο στις δηλώσεις των εταιρειών για φάρμακα ελλειπτικά. Μπαίνοντας στη διαδικασία να τα βάλει στη λίστα απαγόρευσης των προς εξαγωγή φαρμάκων νωρίτερα απ’ ό,τι το κάνει σήμερα και απελευθερώνοντας τα όταν πρέπει και όχι νωρίτερα θα βοηθήσει να γίνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του διαχρονικού αυτού προβλήματος» καταλήγει.

Προφανώς και η πανδημία έχει ανατρέψει τον προγραμματισμό ωστόσο ένας κρίσιμος φορέας, όπως ο ΕΟΦ, σε περίοδο πανδημίας, με μία σειρά από πράγματι σημαντικότατες αρμοδιότητες και σημαντικό έργο –που κατά τον κ. Φιλίππου- απλά δεν φαίνεται, δεν μπορεί να επικαλείται έλλειψη προσωπικού. Εφόσον υπάρχει τέτοιο ζήτημα οφείλει να βγει να το φωνάξει για να παρέμβει το Υπουργείο Υγείας.

Αυτή θα έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, πολύ περισσότερο όταν οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους σε μία δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που ζούμε.