ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κινητικότητα για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων ενόψει Αυγούστου

Κινητικότητα για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων ενόψει Αυγούστου

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έστειλε επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις σε Υπουργείο Υγείας και Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πρωτοβουλία σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews φαίνεται πως θα αναληφθεί άμεσα ώστε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ενός από τους πιο δύσκολους μήνες του χρόνου που λόγω του κλεισίματος των φαρμακευτικών εταιρειών για κάποιες εβδομάδες ανέκαθεν το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων ήταν πιο έντονο, να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει και μάλιστα σε μία χρόνια που το πρόβλημα ήταν ήδη εντονότερο και υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική κίνηση.

Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων υπάρχουν 157 σκευάσματα σε έλλειψη από τα οποία τα 60 έχουν «γνωστοποίηση διακοπής» από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ενώ τα 97 βρίσκονται σε «μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη».

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα με «γνωστοποίηση διακοπής» τα 43 είναι φάρμακα διαφόρων παθήσεων,  τα 14 είναι νοσοκομειακά φάρμακα και τα τρία είναι εμβόλια, Από εκείνα που είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη τα 38 αφορούν διάφορες παθήσεις, 15 είναι νοσοκομειακά, τρία εμβόλια και 41 είναι σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Το ζήτημα των ελλείψεων, ένα από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στην καθημερινότητά τους έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες ως προτεραιότητα για την αντιμετώπισή του από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο οποίος μάλιστα πριν περίπου τρεις μήνες είχε πάρει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μία συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων κρίκων της αλυσίδας του φαρμάκου (Φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί) με αντικειμενικό σκοπό να ξεκινήσει μία συζήτηση που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Προτάσεις ΣΦΕΕ

Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί συνέχεια σε αυτήν την πρωτοβουλία του ΠΦΣ ο ΣΦΕΕ προχώρησε στην κατάθεση των δικών του προτάσεων με επιστολή του στις 15 Ιουλίου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δρ. Δημήτρη Φιλίππου.

Από μόνη της αυτή η πρωτοβουλία δείχνει ότι και η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει να ασκήσει πίεση για να βρεθούν λύσεις από πλευράς πολιτείας.  Κοιτώντας μάλιστα αυτές καθαυτές τις προτάσεις καταλαβαίνει κανείς ότι για τον ΣΦΕΕ το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές των φαρμάκων που γίνεται από τις φαρμακαποθήκες.

Βασικό ζήτημα για τον ΣΦΕΕ είναι να υπάρξει καταρχήν πλήρης διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και έλεγχος. Προς αυτό προτείνει:  

 

α) Όπως οι ΦΕ υποχρεούνται να δηλώνουν της ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016(28/4/2016-αρ πρωτ 28514), αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών.

 

β) Θα πρέπει ο ΕΟΦ να δίνει σε κάθε ΦΕ τις εξαγωγές της που γίνονται σε μηνιαία βάση.

 

γ) Θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ και να εποπτεύεται.

 

Όπως ήδη προαναφέρθηκε ο ΣΦΕΕ στέκεται ιδιαίτερα στις Φαρμακαποθήκες καταθέτοντας τις ακόλουθες θέσεις/προτάσεις:

 

α) Σύμφωνα με την πρόταση 6 της ΟΣΦΕ (σ.σ. Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών (πχ αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μέγεθος αποθήκης, αριθμός κωδικών κλπ.).  (σ.σ. τη συγκεκριμένη πρόταση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ)

β) Εξέταση της περίπτωσης να ορισθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών.

γ) Δυνατότητα ελέγχου από ΦΕ - μέσω τρίτων παρόχων – στις φαρμακαποθήκες για τον έλεγχο τήρησης των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και ενημέρωση στον ΕΟΦ.

 

Τέλος ο ΣΦΕΕ προτείνει δύο πράγματα σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά και μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του προβλήματος των ελλείψεων:

α) Επίσπευση της ίδρυσης του HMVO (Coding & Serialization Directive), πριν από το 2025.

β) Απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ώστε να μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να τα εισάγει εκτάκτως από άλλη χώρα (έκτακτη εισαγωγή).