NEA

Ζ. Ράπτη: «Στόχος μας να λειτουργήσουν όλες οι νέες δομές μέσα στο 2023»

Ζ. Ράπτη: «Στόχος μας να λειτουργήσουν όλες οι νέες δομές μέσα στο 2023»

Τι περιλαμβάνουν οι 30 Δομές Ψυχικής Υγείας, για τις οποίες προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Με εντατικό ρυθμό προχωρά η υλοποίηση του έργου στον τομέα της ψυχικής υγείας, με την προσθήκη νέων Δομών στον Χάρτη, οι οποίες παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες για τους πολίτες κάθε ηλικίας.

Ήδη έχουν εγκαινιαστεί 21 δομές, από τις 106 που υλοποιούνται στην Επικράτεια, με πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Οι νέες Μονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία βρίσκονται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Άρτα, τα Μέγαρα και την Χαλκίδα. Επίσης εγκαινιάστηκαν και ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα 3 οικοτροφεία για ψυχογηριατρικούς ασθενείς, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Δρομοκαΐτειου που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής (2014-20).Το επόμενο βήμα στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, αφορά στην προκήρυξη των διαγωνισμών για τις επόμενες 30 Δομές που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αναδειχθούν οι ανάδοχοι και να τεθούν και αυτές άμεσα σε λειτουργία. Στις Δομές που έπονται περιλαμβάνονται καταρχάς  10 κινητές μονάδες για την ακούσια νοσηλεία, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός των ασθενών και να διευκολύνεται η επανένταξή τους στην τοπική κοινωνία, μετά το πέρας της νοσηλείας.  Οι κινητές μονάδες θα δημιουργηθούν: 2 στην Αττική, 2 στη Μακεδονία, 1 στη Δυτική Ελλάδα, 1 στην Θεσσαλία, 1 στην Πελοπόννησο, 1 στην Κρήτη, 1 στο βόρειο Αιγαίο και 1 στο Νότιο Αιγαίο.  

 

Κέντρα ημέρας, οικοτροφεία και κινητές μονάδες για αυτισμό 

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία 3 κέντρων ημέρας για παιδιά και νέους που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα, σε Αττική, Αχαΐα και Ηλεία και 6 οικοτροφεία για άτομα με αυτισμό, εκ των οποίων τα 4 θα δημιουργηθούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο και τα άλλα δύο που αφορούν αυτισμό σε πιο βαρύ στάδιο θα λειτουργήσουν σε Αττική και Πελοπόννησο. Παράλληλα, θα τεθούν σε λειτουργία 8 κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, που θα αναπτυχθούν:

  • 3 στην Αττική (Βόρειο τομέα, Νότιο Τομέα-Πειραιά και 2η ΥΠΕ),
  • 1 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 1 στα Ιόνια νησιά (Λευκάδα και Πρέβεζα),
  • 1 στο βόρειο Αιγαίο,
  • 1 στην Πελοπόννησο και
  • 1 στην Κρήτη

Επιπλέον θα δημιουργηθούν 3 Κέντρα Ημέρας Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μέσω της Τέχνης, εκ των οποίων 2 στην Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη. Τα κέντρα ημέρας στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τους ωφελούμενους που θα έρθουν σε επαφή με την Τέχνη, για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Οι νέες δομές δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα  

Με την προκήρυξη 30 ακόμα διαγωνισμών, φτάνουμε τις 90 Δομές Ψυχικής Υγείας και κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στο ορόσημο των 106 νέων Δομών, που υλοποιούμε στην Επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν όλες οι δομές εντός του έτους, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αναφέρει στο DailyPharmaNews η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη. «Οι νέες δομές που υλοποιούμε στην Ελλάδα είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές. Οι περισσότερες δημιουργούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως είναι τα κέντρα για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση για τους νέους ηλικίας 16 ετών και άνω, η πολιτιστική συνταγογράφηση και τα κέντρα προαγωγής της ψυχικής υγείας με την θεραπευτική χρήση της τέχνης, αλλά και οι δομές για τον αυτισμό». Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των νέων Μονάδων περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία που κατήρτισε η παρούσα κυβέρνηση με ορίζοντα 10ετίας και εγκρίθηκε από την Βουλή.

Όπως έχει άλλωστε τονίσει ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Διακυβέρνησης της Ν.Δ. 2023-2027, για την Υγεία, «στην επόμενη 4ετία πρόκειται να λειτουργήσουν επιπλέον Δομές Ψυχικής Υγείας, να γίνουν δράσεις και προγράμματα, ενώ παράλληλα, θα ενισχυθούν τα υφιστάμενα, με τη διάθεση περισσότερων πόρων στην Υγεία και στόχο την περαιτέρω ενσωμάτωση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».