ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η λειτουργία της νέας εφαρμογής για την παρακολούθηση των ελλείψεων, ασφαλής οδηγός για αποφάσεις

Η λειτουργία της νέας εφαρμογής για την παρακολούθηση των ελλείψεων, ασφαλής οδηγός για αποφάσεις

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν από πλευράς των επιμέρους κρίκων της αλυσίδας φαρμάκου (φαρμακευτικές εταιρείες- φαρμακαποθήκες, συνεταιριστικές και ιδιωτικές- φαρμακοποιοί) για την καλύτερη δυνατή «συνταγή» που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπισή του έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια με την συχνότητα μάλιστα των δημοσιευμάτων να έχει πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Ένα ζήτημα όπου έχει εστιαστεί το ενδιαφέρον και γύρω από το οποίο υπάρχει μία –και τελευταία είναι ιδιαίτερα εμφανής- αντιπαράθεση (δες εδώ) είναι το ζήτημα της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.

Η πολιτική της επ’ αόριστον απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη που φαίνεται να έχει επιλέξει να εφαρμόσει η πολιτεία έχει προκαλέσει την αντίδραση συγκεκριμένου κρίκου της αλυσίδας της εν λόγω αγοράς.

Ερωτήματα όπως για παράδειγμα είναι το πως επιλέγονται τα φάρμακα που μπαίνουν στη λίστα απαγόρευσης ή το εάν η ίδια η απαγόρευση πρέπει να επιβάλλεται εάν πρώτα δεν έχουν εξαντληθεί άλλα μέσα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων έχουν τεθεί δημοσίως.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί διατηρούν χρόνια αταλάντευτη στάση υπέρ της επ’ αόριστο απαγόρευσης φαρμάκων που είναι ελλειπτικά για την ελληνική αγορά θεωρώντας ότι πάνω απ’ όλα βρίσκεται η υγεία των ασθενών που διασφαλίζεται μέσα από την απρόσκοπτη πρόσβαση στο αναγκαίο γι΄ αυτούς φάρμακο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση μία νέα εφαρμογή για την παρακολούθηση των ελλείψεων η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορεί να τρέξει μέσα στον Νοέμβριο (υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για λειτουργία της μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου).

Από τις επαφές που διατηρεί το DailyPharmaNews στο χώρο προκύπτει ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διάθεση για την όποια αντιπαράθεση με όποιους έχουν μία άλλη προσέγγιση για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τον πιο κατά το δυνατό αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα των ελλείψεων καθώς βρίσκεται ακριβώς επί θύραις η λειτουργία αυτής της εφαρμογής.

Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, όπως λένε η κατάσταση ομαλοποιείται σταδιακά διότι υπάρχει πια η σιγουριά και η εμπιστοσύνη στην αγορά ότι κρίσιμα φάρμακα δεν εξάγονται, δημιουργώντας μια σταθερότητα και ομαλότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα, μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, φαρμακαποθηκών που δεν εξάγουν και των φαρμακείων.

Οπότε, αναρωτιούνται για ποιο λόγο να γίνουν εσπευσμένα κάποια πράγματα που μπορεί να φέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει πρόσφατα στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες είχε συναντήσεις διαβεβαίωναν ότι αυξάνουν σταδιακά τις ποσότητες που εισάγουν και διανέμουν, εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι τα σκευάσματά τους προστατεύονται από τη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών.

Για τους φαρμακοποιούς είναι ξεκάθαρο πως πρέπει ναι ολοκληρωθεί πρώτα η υλοποίηση της εφαρμογής παρακολούθησης των ελλείψεων, προκειμένου να αποδείξει ποια φαρμακευτικά σκευάσματα είναι ελλειπτικά κάτι που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ασφαλείς αποφάσεις.

Το ευρύτερο περιβάλλον είναι θετικό καθότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις ανακοίνωσε ένα κείμενο θέσεων που στηρίζει τα κράτη μέλη για τα εθνικά μέτρα τα οποία λαμβάνουν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, την  παρακολούθηση επάρκειας και των αποθεμάτων και την ομαλή προμήθεια και εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα.

Το ζήτημα του φαρμάκου έχει να κάνει μεν με μία αγορά αλλά όταν μιλάμε για ελλείψεις αφορά πρωτίστως την υγεία των πολιτών.