ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πλ. Γεωργιάδης: Οι ελληνικές Αρχές να ελέγξουν τη γνησιότητα των πτυχίων υγειονομικών από συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ

Πλ. Γεωργιάδης: Οι ελληνικές Αρχές να ελέγξουν τη γνησιότητα των πτυχίων υγειονομικών από συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Θέμα γνησιότητας των πτυχίων φαρμακοποιών αλλά και άλλων υγειονομικών που έρχονται από πανεπιστήμια συγκεκριμένης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει και πάλι (δες εδώ) μιλώντας στο DailyPharmaNews o Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Πλούταρχος Γεωργιάδης σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση που είχε προκύψει προ μηνός με φαρμακοποιό στην Κύπρο που είχε κατηγορηθεί ότι ασκούσε το επάγγελμα έχοντας πλαστό πτυχίο και που τελικά τέθηκε και επίσημα εκτός επαγγέλματος, ύστερα από σχετική έρευνα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι το πανεπιστήμιο από το οποίο υποτίθεται ότι αποφοίτησε η εν λόγω φαρμακοποιός είχε εξαρχής απαντήσει γραπτώς ότι δεν αναγνωρίζει τον συγκεκριμένο τίτλο σπουδών. Έτσι δόθηκε στην ίδια ο απαιτούμενος από τη νομοθεσία χρόνος για να αποδείξει την γνησιότητα του τίτλου σπουδών που κατείχε, ωστόσο φαίνεται πως δεν απέστειλε κανένα σχετικό πιστοποιητικό στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, το Συμβούλιο Φαρμακευτικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Philenews την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου (δες εδώ), η διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως «ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Δόθηκε και ο απαραίτητος χρόνος στην συγκεκριμένη φαρμακοποιό για να αποδείξει την γνησιότητα του πτυχίου της, παρά το γεγονός ότι είχαμε επικοινωνήσει με το εμπλεκόμενο Πανεπιστήμιο, αλλά η ίδια δεν κατάφερε να παρουσιάσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά».

Ως εκ τούτου, είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, «το συμβούλιο φαρμακευτικής, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση του να αφαιρέσει από την φαρμακοποιό αυτή την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος».

Ο χρόνος που δόθηκε στη φαρμακοποιό που εργαζόταν ως υπάλληλος σε φαρμακείο ήταν πραγματικά πολύς και σίγουρα πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνον που αρχικά είχε αποφασισθεί να δοθεί, γεγονός που δείχνει ότι οι αρμόδιες κυπριακές αρχές εξάντλησαν κάθε περιθώριο ώστε η εν λόγω φαρμακοποιός να φέρει τα απαιτούμενα έγγραφα που να πιστοποιούν τη γνησιότητα του πτυχίου της.

Ύστερα από τη διαπίστωση ότι τελικά υπήρξε πραγματικά θέμα με την εν λόγω φαρμακοποιό έγινε έρευνα τόσο από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες όσο και από τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα πτυχία από το ίδιο Πανεπιστήμιο ή άλλα ιδρύματα της ίδιας χώρας που είναι πλαστά. 

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου «και στις δέκα περιπτώσεις για τις οποίες αποταθήκαμε στα Πανεπιστήμια στα οποία φαίνεται να έχουν φοιτήσει, λάβαμε επίσημα απάντηση ότι τα πτυχία είναι γνήσια και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος αμφισβήτησης τους».

Για την φαρμακοποιό που όπως φαίνεται το πτυχίο της δεν ήταν γνήσιο, η υπόθεση εξετάζεται από την Αστυνομία και αναμένεται ότι σύντομα θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Πλούταρχος Γεωργιάδης μιλώντας στο DailyPharmaNews υποστήριξε ότι ο έλεγχος των πτυχίων από τα πανεπιστήμια της συγκεκριμένης χώρας ήταν κάτι θετικό. Όπως ανέφερε «στον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο είμαστε υπέρ αυτού που έχει γίνει και έχουν ελεγχθεί τα πτυχία της συγκεκριμένης χώρας και είμαστε χαρούμενοι που αυτό ήταν το μόνο πτυχίο που ήταν πλαστό».

Επέμεινε ωστόσο στις δηλώσεις που είχε κάνει και στις 22 Νοεμβρίου στο DailyPharmaNews (δες πιο πάνω). «Έχουμε όμως πληροφορίες, όπως σας είχα πει, ότι από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο κυκλοφορούν και γιατροί και φαρμακοποιοί στην Ελλάδα οι οποίοι έρχονται (σ.σ. στην Κύπρο) με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ήδη, οπότε αναγκαστικά λόγω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που προβλέπει αμοιβαία αποδοχή των πτυχίων, δεν κάνουμε περαιτέρω έλεγχο. Εμείς για το συγκεκριμένο θέμα σταθήκαμε τυχεροί και το βρήκαμε».

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον κ. Γεωργιάδη να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τα πτυχία που λαμβάνονται από τη συγκεκριμένη χώρα; «Απ’ ό,τι είχαμε ακούσει χωρίς όμως να είμαστε και σίγουροι είναι ότι υπάρχει κύκλωμα. Νομίζω όμως ότι είναι ενήμεροι και στην Ελλάδα για το παρόν θέμα, εννοώ για το κύκλωμα που υπάρχει για τη συγκεκριμένη χώρα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πρέπει να είναι ενήμερος διότι φαντάζομαι, απ’ ό,τι μας είχαν πει, το είχαν αντιμετωπίσει και οι ίδιοι στο παρελθόν (σ.σ. το θέμα της γνησιότητας των πτυχίων).

Φαίνεται πάντως πως στην Κύπρο έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με απόφαση του Συμβουλίου Φαρμακευτικής στην τελευταία συνεδρίασή του. «Στην Κύπρο πια έχει ψηφίσει το Συμβούλιο Φαρμακευτικής ότι θα ελέγχονται όλα τα πτυχία της συγκεκριμένης χώρας, της αρχής που ελέγχει τις επαγγελματικές άδειες».

Αυτό κατά την άποψη του κ. Γεωργιάδη θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος των πτυχίων των υγειονομικών που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το εάν αναμένονται κάποιες περαιτέρω ενέργειες για το θέμα από πλευράς Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «περαιτέρω ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν από εμάς διότι εμείς έχουμε μόνο την εξουσία να στείλουμε κάποιον (σ.σ. φαρμακοποιό) στο Πειθαρχικό. Εφόσον δεν είναι φαρμακοποιός το συγκεκριμένο άτομο, δεν μπορεί να πάει Πειθαρχικό. Οπότε υπάρχει καταγγελία στην Αστυνομία για την υπόθεση που θα τη διερευνήσει σε βάθος».

Το θέμα για τον κ. Γεωργιάδη είναι ότι «είχα πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη χώρα βγάζει πολλούς υγειονομικούς οι οποίοι βασικά δεν έχουν πτυχία», χωρίς να φταίει η χώρα αλλά η δράση κυκλωμάτων που βγάζουν χρήματα απ΄ όλο αυτό.