NEA

Στα 205 εκατ. «σκαρφάλωσαν» τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Στα 205 εκατ. «σκαρφάλωσαν» τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Σε δυσθεώρητα ύψη εξακολουθούν να κινούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία γεγονός το οποίο αυξάνει την αγωνία των ένστολων οι οποίοι ζητούν πλέον την παρέμβαση του υπουργού Άμυνας προς το υπουργείο Οικονομικών για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, οι απαιτήσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων έναντι του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται πλέον στα €205.246.823. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία ανέρχονταν σε €200.770.323 τον Ιούλιο του 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή.  Συνεπώς, μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών τα χρέη του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά €4.5 εκατ.

Με αυτά τα δεδομένα, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών απέστειλε επιστολή προς τον Νίκο Δένδια στην οποία όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά «αδυνατούν να αποδεχθούν την ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ στις πληρωμές» ενώ παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αναφορές σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου ενοποίησης όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων κάτω από ένα κοινό διακλαδικό φορέα και στη συνέχεια τη σταδιακή αφομοίωσή τους από το ΕΣΥ. 
Το σωματείο των στρατιωτικών αναφέρει μάλιστα ότι μόνο για το 251 ΓΝΑ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες κατά 7,07% και ανέρχονται πλέον σε €55,5 εκατ. Το μεγαλύτερο ποσό οφειλής του ΕΟΠΥΥ αφορά στο ΝΙΜΤΣ το οποίο είναι στα €61,7 εκατ.

 

Δείτε αναλυτικά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία στον Πίνακα 1

 photo

Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ που υπολογίζονται από το υπουργείο Υγείας στα €205.246.823 δημιουργήθηκαν την τελευταία 12ετία καθώς με νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του 2014, διαγράφηκαν οριστικά οι υποχρεώσεις του Εθνικού Οργανισμού και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έναντι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.

Καθοριστικό ρόλο για την εκτίναξη των χρεών προς τα νοσοκομεία φαίνεται ότι διαδραμάτισε η πανδημία οπότε μειώθηκε δραστικά οι πληρωμές στις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των νοσοκομείων. Παρόλα αυτά ο Άδωνις Γεωργιάδης στην απάντηση που κατέθεσε προς τον βουλευτή κ. Σ. Φωτόπουλο, αναφέρει ότι ο Οργανισμός υπήρξε διαχρονικά συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς για το χρονικό διάστημα από 2013 έως και 2022 απέδωσε €657 εκατ. για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

 

Δείτε αναλυτικά τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία στον Πίνακα 2

 photo

 

Για το έτος 2024, ο ΕΟΠΥΥ έχει καταβάλει έως σήμερα στα στρατιωτικά νοσοκομεία συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΙΤΣ, το ποσό των €13,2 εκατ. ωστόσο για να καλυφθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία θα απαιτηθεί νέα νομοθετική παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας), για αύξηση της χρηματοδότησής τους.

Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας αναφέρει επίσης ότι το ΕΚΑΒ, δεν έχει οφειλές προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Ωστόσο οι στρατιωτικοί υπενθυμίζουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης υπολόγιζε τα χρέη του ΕΚΑΒ προς το ΓΕΑ σε €69 εκατ. Πρόκειται κυρίως για χρέη που σχετίζονται με τις αεροδιακομιδές αναφέρουν συγκεκριμένα καλώντας τον Νίκο Δένδια να προβεί σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες ώστε άμεσα να πληρωθούν οι  οφειλές του  ΕΟΠΥΥ και του  ΕΚΑΒ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε την απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη ΕΔΩ

Δείτε την επιστολή του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών ΕΔΩ