Εκεί που υπήρχε ένα πλήθος Εγκυκλίων που σε κάποιες περιπτώσεις αλληλοαναιρούνταν, δημιουργώντας σύγχυση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ και στους φαρμακοποιούς, πλέον υπάρχει ένα κείμενο που περιλαμβάνει με σαφήνεια όλους τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τους συμβαλλόμενους.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Μεγαλύτερη διασφάλιση για τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας έρχεται να προσφέρει η υπογραφή της παράτασης της Συλλογικής σύμβασης φαρμάκων που υπέγραψαν πρόσφατα (στις 14 Μαρτίου) η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς για τρία ακόμη χρόνια.
Κι αυτό γιατί στην υφιστάμενη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών στις 29 Ιανουαρίου του 2021 ενσωματώνονται, όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωση από πλευράς ΠΦΣ προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας όσα προβλέπονται από την “Κοινή Υπουργική Απόφαση εκκαθάρισης λογαριασμών ιδιωτικών φαρμακείων” και του νόμου του τακτικού ελέγχου συνταγών φαρμάκων δικαιούχων περίθαλψης ΕΟΠΥΥ, όπως και τις μετέπειτα εκδοθείσες “υπ’ αριθμόν ΔΒ4/Γ99/1061/οικ.14225/02.06.2022 και ΔΒ4Γ/Γ55/07/οικ.24078/ 19.9.2023 εγκυκλίους του Οργανισμού” που αφορούν στις απλουστεύσεις και στις παραδοχές που έγιναν για την ορθή εκτέλεση των συνταγών στα πλαίσια του τακτικού ελέγχου, με την απαλοιφή των γραφειοκρατικών αναφορών και αγκυλώσεων του ΠΔ121/08, επί των συνταγών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεταξύ άλλων καταργούνται όλες οι αναφορές στο κείμενο της σύμβασης για την εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών με χειρόγραφη διαδικασία ή την εκτέλεση χειρόγραφων συνταγών με ηλεκτρονική διαδικασία.
Από πλευράς ΠΦΣ ουσιαστικά αυτό που επιδιώχθηκε ήταν να συμπεριληφθούν στην παράταση της σύμβασης όλες οι παραδοχές και οι απλουστεύσεις που μέσω των συνεχών επαφών του με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τα προηγούμενα χρόνια είχαν ρυθμιστεί με διάφορες εγκυκλίους ώστε να λυθούν τα κάθε λογής προβλήματα που ανέκυπταν στην πράξη -και τα οποία αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη νέα διαδικασία του τακτικού ελέγχου των συνταγών φαρμάκων η οποία αντικατέστησε την παλιά του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου των συνταγών.
Η ενσωμάτωση αυτών των εγκυκλίων στη σύμβαση οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό προέκυψαν ύστερα από παρεμβάσεις του ΠΦΣ προς τον ΕΟΠΥΥ με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν τους φαρμακοποιούς (π.χ. αχνές σφραγίδες γιατρών) είναι για τους φαρμακοποιούς πολύ σημαντική. Κι αυτό γιατί εξαφανίζουν κάθε πιθανότητα αυθαίρετης ερμηνείας τους, κάτι το οποίο συχνά συνέβαινε όταν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις καλούνταν να τις εφαρμόσουν αμέσως μετά την έκδοσή τους, με τον ΕΟΠΥΥ πολλές φορές ύστερα από παρέμβαση του ΠΦΣ, να εκδίδει σχετικές διευκρινιστικές οδηγίες.
Με τη σύμβαση αυτή μιλάμε πλέον για σαφείς κανόνες -και όχι απλά για οδηγίες- σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και ο ΕΟΠΥΥ και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί.
Με την ανανέωση της σύμβασης ο φαρμακοποιός έχει μία πολύ σαφέστερη εικόνα για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του απέναντι στην εκτέλεση συνταγών του Οργανισμού όπως επίσης και ο ΕΟΠΥΥ και οι υπηρεσίες του έχουν την ολοκληρωμένη εικόνα του τι ισχύει με την ενσωματωση όλων των οδηγιών και των κανόνων που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί, στο κείμενο της σύμβασης.
Η καινοτομία είναι που εισάγεται είναι η κατάργηση όλων των αναφορών περί χειρόγραφων διαδικασιών καθώς όλα πλέον γίνονται κατά τρόπο ηλεκτρονικό όσον αφορά την εκτέλεση των συνταγών.
Μία ακόμη καινοτομία είναι η υποχρέωση των φαρμακοποιών να εκτελούν τις διασυνοριακές συνταγές.