ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σε εξέλιξη ο Μήνας Αυτοφροντίδας από την Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία

Σε εξέλιξη ο Μήνας Αυτοφροντίδας από την Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Σκέψου την Υγεία, σκέψου το φαρμακείο – σκέψου την Αυτοφροντίδα». Με «σημαία» αυτό το σύνθημα η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) ξεκίνησε και θα τρέχει για ένα μήνα εκστρατεία για την αυτοφροντίδα με καταληκτική μέρα την 24η Ιουλίου που έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Διεθνής Ημέρα Αυτοφροντίδας.

Η FIP θα παρέχει πόρους στους οποίους περιλαμβάνονται ψηφιακές εκδηλώσεις και σύντομες χρήσιμες πληροφορίες μέσω προγραμμάτων δια βίου επαγγελματικής εκπαίδευσης (Continuing Professional Development - CPD Bites), με έμφαση στην ενδυνάμωση της αυτοφροντίδας μέσω των φαρμακοποιών. Τα θέματα θα περιλαμβάνουν την υποστήριξη της αλλαγής συμπεριφοράς, τη διαχείριση δερματικών παθήσεων στα φαρμακεία της κοινότητας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία της αυτοφροντίδας. «Αυτή η εργασία αποτελεί μέρος του προγράμματος προτεραιότητας μας για την αυτοφροντίδα και τις κοινές παθήσεις, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τον Αναπτυξιακό Στόχο 18 της FIP (πρόσβαση σε φάρμακα, συσκευές και υπηρεσίες)», δήλωσε ο πρόεδρος της FIP, Paul Sinclair.

Η FIP καλεί τους φαρμακοποιούς να εγγραφούν στις επερχόμενες  σχετιζόμενες με το θέμα ψηφιακές αυτές εκδηλώσεις-webinars που διοργανώνει σημειώνοντας ότι η κυκλοφορία των νέων CPD Bites θα ανακοινωθεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ομοσπονδίας (Fb, LI και X).

Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων-webinars που έχει ανακοινωθεί, φαίνεται πως δίνεται σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διακοπής του καπνίσματος μέσα από το φαρμακείο με ειδικά webinars που απευθύνονται σε φαρμακοποιούς σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Στις 2 Ιουλίου υπάρχει σχετικό webinar που απευθύνεται στους φαρμακοποιούς της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην εν λόγω περιοχή, όπως αναφέρεται το 17,9 % των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω είναι χρήστες καπνού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πληροφορίες από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ, παραδείγματα υπηρεσιών φαρμακοποιών που προσφέρονται σε κάποιες χώρες όπως βέβαια υλικό της FIP για την προώθηση της διακοπής του καπνίσματος μέσω φαρμακοποιών.