NEA

Δ. Παρασκευής: Υψηλός κίνδυνος για εισαγόμενα κρούσματα δάγκειου

Δ. Παρασκευής: Υψηλός κίνδυνος για εισαγόμενα κρούσματα δάγκειου

CDC:Ρεκόρ κρουσμάτων το 2024

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Σε επίπεδο ρεκόρ διεθνώς έφτασε μέσα στο 2024 ο αριθμός των κρουσμάτων με ιό δάγκειου πυρετού, δηλώνει στο DailyPharmaNews o καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. «Σύμφωνα με το CDC, τα περιστατικά της φετινής χρονιάς ήταν τα υψηλότερα συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Μέχρι τις 24 Ιουνίου αναφέρθηκαν στις χώρες της Αμερικής 9,7 εκατομμύρια κρούσματα, που είναι σχεδόν τα διπλάσια από τα περιστατικά του 2023 που ήταν συνολικά 4,6 εκατομμύρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Πουέρτο Ρίκο έχει αναφερθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο αριθμός περιστατικών στους ταξιδιώτες την περίοδο 1η Ιανουαρίου έως 24 Ιουνίου και η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη για την δημόσια υγεία».

Σε ερώτηση πόσο ανησυχητική για την Ευρώπη αλλά και την περιοχή μας είναι αυτή η εικόνα, ο καθηγητής απαντά: «Λόγω της παγκόσμιας κατάστασης και του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων διεθνώς, υπάρχει υψηλός κίνδυνος για εισαγόμενα κρούσματα στην περιοχή της Ευρώπης και κατά συνέπεια στην Ελλάδα, που μπορεί κάτω από υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει και σε τοπική διασπορά». 

Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευής οι προϋποθέσεις αφορούν τα προληπτικά μέτρα που κάποιος πρέπει να πάρει και όταν βρίσκεται σε μία ενδημική χώρα, αλλά και όταν γυρνάει. «Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο δέρμα και πάνω από ρούχα, ένδυση με μακριά ρούχα, ψηλές κάλτσες και κλειστά παπούτσια, προστασία του περιβάλλοντα χώρου με σήτες και κουνουπιέρες και ψεκασμός ανεμιστήρων και κλιματιστικών».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο για προφύλαξη οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές, συνιστάται να  εφαρμόζουν τα παραπάνω προληπτικά μέτρα προστασίας από τα έντομα για 3 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από τον δάγκειο ιό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών», επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκκαλά τους.