NEA

Πεζοπορία το Καλοκαίρι: Οι συστάσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για πρόληψη και ασφάλεια

Πεζοπορία το Καλοκαίρι: Οι συστάσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για πρόληψη και ασφάλεια

Αποστολή της ΕΟΔ είναι η παροχή βοήθειας σε κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει κινδύνους για τη ζωή του σε όλα τα φυσικά ή μη πεδία, εντός και εκτός Ελλάδας.

Με τον υδράργυρο να έχει χτυπήσει κόκκινο στη χώρα μας από την αρχή του καλοκαιριού, η πεζοπορία φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σπορ, καθώς μόλις μέσα σε μόλις ένα μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους στα «ελληνικά μονοπάτια» έξι άνθρωποι, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του 67χρονου Γερμανού που εντοπίστηκε νεκρός κοντά στο Φαράγγι της Τρυπητής στα Χανιά στις  24/6.

Αυτά τα περιστατικά επιβεβαιώνουν τους αντικειμενικούς κινδύνους της πεζοπορίας κατά τους θερμούς θερινούς μήνες, και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη σημασία της προετοιμασίας, της γνώσης και της πρόληψης.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε με ασφάλεια την πεζοπορία, ακόμα και το καλοκαίρι. 

Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης που συνιστά η ΕΟΔ:

 

Προετοιμασία 

Ενημερώσου! Πριν από την έναρξη της πεζοπορίας, είναι σημαντικό να ενημερωθείς σχετικά με τη διαδρομή, τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του εδάφους, αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Ακόμα, πρέπει να αποφεύγεις τις επικίνδυνες ώρες, όπως το μεσημέρι όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, και να υπολογίσεις σωστά τις ώρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδρομής. Καλό είναι η πεζοπορία να ξεκινά νωρίς το πρωί και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι νωρίς το μεσημέρι. Διαφορετικά, συστήνεται η πεζοπορία τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το σούρουπο.

 

Ενημέρωση οικείων και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων

Πριν ξεκινήσεις την πεζοπορία, φρόντισε να ενημερώσεις τους οικείους σου για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσεις, καθώς και για πιθανή αλλαγή πορείας. Αν δεν υπάρχει σήμα στο κινητό, προτείνεται η αποστολή γραπτού μηνύματος, καθώς υπάρχουν πιθανότητες αυτό να παραδοθεί όταν βρεθεί δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μην ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα ο αριθμός 112!

 

Σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή πριν από μια απαιτητική διαδρομή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πριν από την πεζοπορία, είναι καλό να καταναλώσεις ελαφρά γεύματα που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, αποφεύγοντας βαριά γεύματα όπως είναι τα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά, ζύμες και πίτες, τα οποία μπορούν να δυσκολέψουν την πέψη και να προκαλέσουν αίσθημα βαρύτητας κατά τη διάρκεια της πορείας. Προτείνεται η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια, όπως είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι ενεργειακές μπάρες.

 

Κατάλληλος Εξοπλισμός

Η επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού είναι σημαντική. Το σακίδιο πρέπει να είναι καλά οργανωμένο και -μεταξύ άλλων- να περιλαμβάνει: νερό και ηλεκτρολύτες για την επαρκή ενυδάτωση, ενεργειακές μπάρες, φακό κεφαλής και κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακόμα, καλό είναι να έχεις μαζί σου σφυρίχτρα, σουγιά, αναπτήρα, αλλά και ένα μικρό φαρμακείο με ελαστικό επίδεσμο, χειρουργικά γάντια και αποστειρωμένες γάζες. Απαραίτητα αξεσουάρ είναι επίσης το καπέλο, αλλά και τα γυαλιά ηλίου.

 

Παρέα

Προτίμησε πάντα να περπατάς με παρέα κι όχι μόνος/η.

 

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Όλα τα παραπάνω, που αποτελούν τους βασικούς τρόπους πρόληψης για μια ασφαλή πεζοπορία, ισχύουν για όλους, ωστόσο έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα για ορισμένες ευπαθείς ομάδες. Τέτοιες είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με γνωστά προβλήματα υγείας, όπως είναι για παράδειγμα οι καρδιοπαθείς ή τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και οι υπέρβαροι. 

 

Κάνουμε την πεζοπορία ασφαλή 

Η πεζοπορία το καλοκαίρι στη χώρα μας μπορεί να είναι ένα αγαπημένο σπορ και μια όμορφη εμπειρία για πολλούς, αλλά εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Η προσεκτική προετοιμασία, η σωστή διατροφή και ενυδάτωση και η επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού είναι απαραίτητα για την αποφυγή κινδύνων, ώστε να μπορεί ο καθένας να απολαύσει με ασφάλεια την αγαπημένη του δραστηριότητα. Μένουμε ασφαλείς!

 

Σχετικά με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) είναι μια εθελοντική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν εθελοντικά σε επιχειρήσεις από το 1978, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.

Αποστολή της ΕΟΔ είναι η παροχή βοήθειας σε κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει κινδύνους για τη ζωή του,  κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε όλα τα φυσικά ή μη πεδία, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η ΕΟΔ έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενώ έχει συνεργαστεί με τον INSARAG των Ηνωμένων Εθνών, την OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), όπως επίσης και με την ECHO (European Community Humanitarian Office) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η μόνη ελληνική οργάνωση που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (ICAR), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Σκύλων Έρευνας και Διάσωσης (IRO).

Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.500 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε κι αν λαμβάνουν χώρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από εθελοντές με επαγγελματική συνείδηση και άριστη κατάρτιση.