ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Βραβεύσεις από την ΟΣΦΕ που αναδεικνύουν σημαντικές συνεταιριστικές αρχές

Βραβεύσεις από την ΟΣΦΕ που αναδεικνύουν σημαντικές συνεταιριστικές αρχές

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το συνεταιριστικό πνεύμα και την προσπάθεια για τη διάδοση, την ανάπτυξή αλλά και την εφαρμογή του στην πράξη φαίνεται πως θέλησε να τιμήσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος με τις βραβεύσεις ανθρώπων του χώρου που έκανε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 37ου Συνεδρίου της το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Λουτράκι το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουνίου. 

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου (ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.Π.Ε.) δέχτηκε μια πολύ μεγάλη κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα για αρκετές ημέρες να μην μπορεί να λειτουργήσει και κατ’ επέκταση να μην μπορεί να προμηθεύσει με φάρμακα τα φαρμακεία των μελών του. Ήταν πραγματικά η πιο δύσκολη στιγμή στην τριαντάχρονη ιστορία του συνεταιρισμού.

Αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή ο ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.Π.Ε. δεν την αντιμετώπισε μόνος του. Οι γειτνιάζοντες συνεταιρισμοί φαρμακοποιών της Αθήνας, της Πάτρας και του Πειραιά, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.Π.Ε. και διαθέτοντας ίδιους πόρους, ανθρώπινους, υλικούς και οικονομικούς, ανέλαβαν να εφοδιάσουν με φάρμακα τα φαρμακεία των μελών του, ώστε να μη διαταραχτεί η λειτουργία τους και ταυτόχρονα να περιοριστεί στο ελάχιστο η ζημιά του συνεταιρισμού.

Όπως τονίζει η ΟΣΦΕ εξηγώντας ουσιαστικά την επιλογή της να προχωρήσει στη συγκεκριμένη βράβευση των τριών συνεταιρισμών που στήριξαν τον ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.Π.Ε. στην πιο δύσκολη στιγμή του, «στα πλαίσια του συνεταιριστικού κινήματος, στα πλαίσια της Ομοσπονδίας, οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών αποκτούν αμοιβαία σχέση ηθικής, πνευματικής, οικονομικής και υλικής στήριξης. Οι τρεις συνεταιρισμοί, της Αθήνας, της Πάτρας και του Πειραιά απέδειξαν πως οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών είναι έτοιμοι, όπου και όποτε χρειαστεί, να εκφράσουν έμπρακτα την αξία της συνεταιριστικής αλληλεγγύης.

Η Ομοσπονδία στα πλαίσια του 37ου Συνεδρίου, σε μια κίνηση συμβολισμού βράβευσε τους ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. (σ.σ. Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό), ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. (σ.σ. Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής) & ΣΥ.Φ.Α.Ν. (σ.σ. Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αχαΐας και Νήσων) γιατί με την πράξη τους αυτή όχι μόνον βοήθησαν τον ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.Π.Ε. αλλά εξύψωσαν ηθικά το σύνολο του Συνεταιριστικού Κινήματος των Φαρμακοποιών».

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, πρόεδρος της ΟΣΦΕ στο DailyPharmaNews το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων δεν είναι κάτι που απασχολεί για πρώτη φορά το χώρο. «Δεν ήταν η πρώτη φορά. Τουλάχιστον τρεις ακόμη περιπτώσεις  κυβερνοεπιθέσεων σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών έχουν γίνει γνωστές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα κράτησε για πολλές εβδομάδες».  

Η ΟΣΦΕ ήδη από το συνέδριο του 2023 που μάλιστα είχε γίνει στην Καλαμάτα, έδρα του ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.Π.Ε. είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε μάλιστα παρουσιάσει το εγχειρίδιο καλών πρακτικών για τα πληροφοριακά συστήματα των συνεταιρισμών το οποίο ουσιαστικά εξηγούσε το πως θα πρέπει να δομούνται τα πληροφοριακά συστήματα ώστε αφενός να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αφετέρου τη μέγιστη αποδοτικότητα.

Μάλιστα μετά τη συγκεκριμένη εκτεταμένη, όπως προαναφέρθηκε, κυβερνοεπίπθεση η ΟΣΦΕ προχώρησε σε νέα ενημέρωση των συνεταιρισμών.

«Μιλήσαμε στους συνεταιρισμούς για τους κινδύνους που υπάρχουν και εν συνεχεία κάναμε συζητήσεις με εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων τις οποίες εταιρείες φέραμε σε επαφή με τους συνεταιρισμούς», ανέφερε ο κ. Μπιρλιράκης.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση του ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.Π.Ε. ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ ανέφερε πως «απ’ όσο γνωρίζω η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Φαίνεται σε μία πρώτη ανάγνωση ότι η επίθεση ξεκίνησε από το εξωτερικό αλλά εμπλέκονταν σε αυτήν και Έλληνες».    

Τα βραβεία κλήθηκε να παραδώσει ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.Π.Ε. κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου.

Και βέβαια αυτή η συνεταιριστική αλληλεγγύη είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των συνεταιρισμών ωστόσο η δυναμική τους έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων μελών στους κόλπους τους.

Σε αυτό το κομμάτι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Ημαθίας – Πέλλας φαίνεται πως έκανε εξαιρετική δουλειά μέσα στο 2023 καθώς επέδειξε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μελών του.

Αφού τροποποίησε σημεία του καταστατικού του που αποτελούσαν εμπόδιο για την είσοδο νέων μελών, πραγματοποίησε εν συνεχεία μια αξιοζήλευτη προσπάθεια μέσα από την οποία κατάφερε να εγγράψει 16 μέλη και να αυξήσει επομένως τη δύναμη των μελών του κατά 15,09%.

Η Ο.Σ.Φ.Ε. στο πλαίσιο του συνεδρίου της και σε μια κίνηση συμβολισμού, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της εγγραφής νέων μελών, προχώρησε στη βράβευση του ΣΥ.ΦΑ. Ημαθίας – Πέλλας.

Το βραβείο παρέδωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλειος Μπιρλιράκης στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΦΑ. Ημαθίας – Πέλλας κ. Χαράλαμπο Γοτουχίδη.