NEA

Ξεκίνησε την λειτουργία του το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Ξεκίνησε την λειτουργία του το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Ανοίγοντας «διαδρομές» εργασίας στο φάσμα του αυτισμού.

 

Το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης (ΕΓΥΑ) για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) έχει ως στόχο την απασχόληση ατόμων με αυτισμό υψηλής και μέσης λειτουργικότητας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Σκοπός της δημιουργίας της διετούς πιλοτικής λειτουργίας του ΕΓΥΑ είναι η στήριξη, καθοδήγηση και ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, ατόμων με ΔΑΦ υψηλής και μέσης λειτουργικότητας, που επιθυμούν να εργαστούν. Είναι επιτακτική, εξάλλου, η ανάγκη της υποστηριζόμενης απασχόλησης της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, καθώς, παρά την ικανότητα και καταλληλότητά τους προς εργασία, βιώνουν συχνά εργασιακό και κοινωνικό αποκλεισμό. Σημειώνεται ότι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος κατατάσσεται στις αναπτυξιακές διαταραχές, και επιδρά στις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κοινωνικοποίηση και τη λειτουργικότητα.

Το ΕΓΥΑ είναι στελεχωμένο από διεπιστημονική ομάδα με ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων μεταξύ των οποίων σύμβουλο απασχόλησης, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, η οποία είναι πλήρως καταρτισμένη προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η λειτουργία του ΕΓΥΑ υπάγεται στον Κοι.Σ.Π.Ε. «Διαδρομές» και είναι πιλοτική. Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπουργείο Υγείας, φορέας υλοποίησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠοΚοιΣΠΕ) και συνδικαιούχος φορέας οι Κοι.Σ.Π.Ε.

 

Αποδοχή, συμπερίληψη και εργασία, οι «διαδρομές» για μια ίση κοινωνία

Βασική επιδίωξη του Εξειδικευμένου Γραφείου Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι η διασφάλιση της πρόσβασης και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης στην εργασία για τα άτομα με ΔΑΦ, συμβάλλοντας στην συνδιαμόρφωση μιας οργανωσιακής κουλτούρας, κατά την οποία κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις ικανότητές που διαθέτει.

Η προσέλκυση, η απασχόληση και η διατήρηση της εργασιακής θέσης ατόμων με ΔΑΦ δύναται να επιφέρει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα για τους ωφελούμενους, τις οικογένειές τους, αλλά και τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Αύξηση της παραγωγικότητάς.
  • Δημιουργία κλίματος συνεργασίας.
  • Μείωση του κύκλου κίνησης εργαζομένων.
  • Συμβολή στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
  • Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
  • Ανάδειξη της ισότητας και της συμπερίληψης.
  • Βελτίωση της φήμης της εταιρείας είναι μόνο λίγα από τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν εργαζόμενοι και εργοδότες.

Βασικός στόχος είναι η ενσωμάτωση στην εταιρική κουλτούρα κάθε οργανισμού της έννοιας της διαφορετικότητας. Η αποτίναξη του στίγματος και η συμπερίληψη, μέσω μιας πραγματικής, αμειβόμενης εργασίας σε περιβάλλον ίσων ευκαιριών συμπυκνώνει τον επιδιωκόμενο ρόλο και το νόημα της δημιουργίας του Εξειδικευμένου Γραφείου Υποστηριζόμενης Απασχόλησης του Κοι.Σ.Π.Ε «Διαδρομές» για Άτομα με ΔΑΦ.

Περισσότερες πληροφορίες: Τηλέφωνο 210 64 43 148, email info.egya@gmail.com & https://koispediadromes.gr/