ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Θέμα συζήτησης και τα Ιατρικά Συνέδρια

Θέμα συζήτησης και τα Ιατρικά Συνέδρια

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε χθες η πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγήτρια Κατερίνα Αντωνίου και μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι έχουν εντοπιστεί και παρατυπίες σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων...

 

Στα 25 εκατ. ευρώ έφτασε πέρσι το ποσό που ξόδεψαν οι φαρμακευτικές εταιρίες σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως είπε μάλιστα η κ. Αντωνίου, κατά την συζήτηση για την ανάληψη της νέας της θητείας στο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, υπάρχουν συνέδρια που γίνονται από βιομηχανίες και είναι πολύ καλά, και ταυτόχρονα υπάρχουν κάποια συνέδρια που γίνονται από επιστημονικές εταιρείες και δεν είναι άξια λόγου... Κι αυτό συμβαίνει, ενώ κάποιος θα περίμενε το αντίθετο!

Όπως εξήγησε η κ. Αντωνίου, το επιστημονικό κύρος που προσδίδουν και οι συμμετέχοντες, είναι αυτό που δίνει αξία σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Τι γίνεται σήμερα

Να θυμίσουμε ότι για να διεξαχθεί ένα συνέδριο στη χώρα μας ή για να ταξιδέψουν γιατροί εντός κι εκτός Ελλάδος για συνέδριο με έξοδα φαρμακευτικής εταιρίας, πρέπει να έχει ενημερωθεί και δώσει έγκριση εγκαίρως ο ΕΟΦ. Επίσης, κάθε γιατρός δικαιούται συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών και κάθε εταιρία μπορεί να πάρει σε κάθε ταξίδι συγκεκριμένο αριθμό γιατρών. Τέλος, απαγορεύεται να ταξιδεύει με τον γιατρό πρόσωπο της οικογενείας του, ή ακόμα και να χρησιμοποιεί το ίδιο πούλμαν που τον μεταφέρει από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο.

 

Από την πλευρά του, ο ΣΦΕΕ αξιολογεί όλες τις εκδηλώσεων, οι οποίες ξεπερνούν τις 20 σε εβδομαδιαία βάση και μάλιστα για τον λόγο αυτό έχει αναθέσει σε ελεγκτικό οίκο, ο οποίος παραδίδει το πόρισμά του μετά από έλεγχο.

Την περίοδο 2015 – 2017, αξιολόγησε 2.552 ιατρικά συνέδρια και εκδηλώσεις επιστημονικών εταιρειών που διεξήχθησαν εντός Ελλάδος. Εξ αυτών, τις προϋποθέσεις του κώδικα δεοντολογίας πληρούσαν τα 2.277, ενώ για τα υπόλοιπα υπήρχαν ελλιπή στοιχεία ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του κώδικα δεοντολογίας του ΣΦΕΕ.

Τα συνέδρια

Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική εκπαίδευση και η παρουσία τους σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια κρίνεται απαραίτητη. Αλλά δεδομένου ότι μία εγγραφή σε πανευρωπαϊκό συνέδριο φτάνει τα 800 και 1000 ευρώ τα οποία έρχονται να προστεθούν στα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και σίτισης, ένας μέσος γιατρός ειδικά του ΕΣΥ, δεν μπορεί να μεταβεί με δικά του έξοδα. Οι φαρμακευτικές εταιρίες λοιπόν, με την κάλυψη των εξόδων αυτών δεν ωφελούν μόνο τις ίδιες και την ανάγκη τους για επαφές με τον ιατρικό κόσμο, αλλά βοηθούν τους γιατρούς να επιμορφωθούν. Κάτι που δεν πράττει και πρακτικά δεν δύναται να πράξει η Πολιτεία...

 

 Μ.Τ.