Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό για «παρατεταμένες και εκτεταμένες» επιδημίες σαλμονέλας που συνδέονται με τα φύτρα μηδικής από την Ιταλία.
Η μηδική είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φύτρα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και πλέον καταναλώνεται ευρέως από χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ως γαρνιτούρα σε σαλάτες ή μέσα σε σάντουιτς. Διεθνώς αναφέρεται ως alfalfa, που σημαίνει «πατέρας όλων των τροφών» στα αραβικά. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων, ενζύμων, αντιοξειδωτικών και βιταμινών.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2025, έχουν αρρωστήσει 509 άτομα σε εννέα χώρες της Ευρώπης. Περίπου τα μισά κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Νορβηγία, ενώ η Σουηδία έχει 110 κρούσματα και η Φινλανδία 94. Κρούσματα έχον επίσης αναφέρει η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην κοινή προειδοποίηση που εξέδωσαν οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν πολλαπλά στελέχη σαλμονέλας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που «σπάνια εμφανίζονται στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τις ειδικούς που πραγματοποιούν την έρευνες, ως πιθανή πηγή μόλυνσης θεωρείται ένας Ιταλός προμηθευτής σπόρων μηδικής, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα και ανάλυση για να καθοριστεί το ακριβές σημείο μόλυνσης στην αλυσίδα εφοδιασμού και να αξιολογηθεί η πιθανότητα διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
Οι αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων ανακάλεσαν μεγάλες ποσότητες παρτίδων των σπόρων, αλλά ορισμένες χώρες έχουν εντοπίσει νέα κρούσματα σαλμονέλας, πράγμα που σημαίνει ότι η μολυσμένη μηδική μπορεί να εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά και να καταναλώνεται από ανυποψίαστους πολίτες.
Τι προκαλεί η σαλμονέλα
Η σαλμονέλωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Πρόκειται για ένα συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με διάρροια, πυρετό, κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο.
Η αφυδάτωση αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Άλλες σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η σηψαιμία, η σηπτική αρθρίτιδα, το εγκεφαλικό απόστημα, η μηνιγγίτιδα και η πυελονεφρίτιδα, από τις οποίες κινδυνεύουν περισσότερα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η σαλμονέλα είναι μία από τις κύριες αιτίες των διαρροϊκών ασθενειών. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, προκαλώντας περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους.
Το ECDC και η EFSA προειδοποιούν τους ευρωπαίους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, να μην τρώνε ωμά λάχανα μηδικής όσο τα κρούσματα βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.
